łopatka z sarny

600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru Zobacz więcej
się jakoś złożyło, że Teściu nigdy nie jadł dziczyzny w moim wykonaniu. Sam zaśjest fachowcem w jej przyrządzeniu. Siłą rzeczy baaardzo się więc stresowałam, aby wszystko było ok. Podobno była Zobacz więcej
inspiracji. Znalazłam ją na blogu Smacznej Pyzy i przy okazji sporo się nauczyłam o węgierskiej kuchni .... Potrawa, którą postanowiłam przyrządzić to: Pörkölt i jak pisze autorka u nas nazwano by ją Zobacz więcej
Przepis w sam raz na jutrzejszy - niedzielny - obiad. Jeśli tylko uda Wam się kupić sarninę, nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się tym pysznym daniem ze szkockim rodowodem (choć z powodzeniem Zobacz więcej
Mieszkamy w cudownym miejscu, na fantastycznym osiedlu. Właśnie wróciliśmy z Madzią ze spaceru, byliśmy u bobrów. Mamy na osiedlu taki kanałek, a w nim mieszkają prawdziwe żywe bobry. I wieczorami Zobacz więcej
! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeliciousEating
Pieczona sarnina

Pieczona sarnina 9349

3
Pieczona sarnina - Dziczyzna - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Pieczona sarnina (08.01.2014)Tradycyjna zupa ogórkowa (03.01.2014)Zupa rybna z karpia Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Burgery z sarniny

Burgery z sarniny 177

0
i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki -3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 1249

1
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 590

0
dużo odmian - ich nazwy zależą od mięsa jakiego do nich użyto i tak : Marhapörkölt – jest z wołowiny Borjúpörkölt – z cielęciny Birkapörkölt – z baraniny Csirkepörkölt – z kurczaka Halpörkölt – z Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
porażka z sarniny

porażka z sarniny 1503

0
zamrażalnikiem, którego zawartości zupełnie nie miałam w planach rewidować. Stało się. Moją uwagę przykuł pakunek mrożonego, bardzo ciemnego mięsa, które zupełnie nie wyglądało, jak inne gatunki mi Zobacz więcej
, a do tego nie przyćmiewają pozostałych smaków. W mojej rodzinie od zawsze byli zapaleni grzybiarze od kiedy pamiętam, pradziadkowie, dziadkowie, i rodzice. Już od dziecka jadałam dużo grzybów i Zobacz więcej
niedźwiedzie drzemiące. Zaraz za Kanałem Resko mam tę odrobinę szczęścia i spotykam dwie sarny, które przebiegają mi drogę. Znikają. Mimo wszytko zatrzymuję się tam, gdzie one wcześniej, wyłączam Zobacz więcej