łopatka z sarny

600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
Bigos gotowany na winie i dodatkiem dziczyzny jest wspaniałą kompozycją smakową, składającą się z rozmaitych mięs, kapusty oraz wyśmienitych dodatków. Jest to bogaty bigos myśliwski, z dużą Zobacz więcej
się jakoś złożyło, że Teściu nigdy nie jadł dziczyzny w moim wykonaniu. Sam zaśjest fachowcem w jej przyrządzeniu. Siłą rzeczy baaardzo się więc stresowałam, aby wszystko było ok. Podobno była Zobacz więcej
Są tacy którzy nie lubią próbować nowych smaków w kuchni i bazują na tym co znane i "bezpieczne". Ja tam lubię ....i dlatego nie wahałam się sięgnąć w sklepie po mięso z karkówki i łopatki dzika. Był Zobacz więcej
pietruszki i skirlie, czyli podprażonym owsem, oraz kapustą włoską z marchewką i śmietaną jeszcze bardziej nietypowo. Całość jest w zasadzie idealna - to sycąca (nawet bardzo, bo chciałam wykorzystać Zobacz więcej
niej lot urządziła sobie gigantyczna żaba. I to nawet nie był skok tylko lot właśnie. Tak po prostu przeleciała tuż obok Madzi ramienia. Wylądowała jakieś dwa metry dalej i poleciała znowu. Zresztą Zobacz więcej
Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeliciousEating
Pieczona sarnina

Pieczona sarnina 9539

3
)Śledzie smażone w zalewie octowej (16.12.2013)Ryba po grecku (13.11.2013)Śledzie w oleju (13.11.2013)Kotlety wieprzowe z boczkiem i ogórkiem (28.10.2013)Makaron z suszonymi pomidorami Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Burgery z sarniny

Burgery z sarniny 187

0
i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki -3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 1306

2
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
się same. O podróżach, o jedzeniu. Ona pomyślała wtedy, że nadwyżkę doskonałej sarniny zamknie w pysznym cieście. I dalej ich kubki smakowe będą błądzić wokół dzikich aromatów… Kolejnego wieczoru Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 598

0
kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Początkowo pörkölt znany był tylko na Wielkiej Nizinie Węgierskiej (węg. Alföld). Z końcem XIX wieku danie to staje się popularne w pozostałych rejonach Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
porażka z sarniny

porażka z sarniny 1517

0
zamrażalnikiem, którego zawartości zupełnie nie miałam w planach rewidować. Stało się. Moją uwagę przykuł pakunek mrożonego, bardzo ciemnego mięsa, które zupełnie nie wyglądało, jak inne gatunki mi Zobacz więcej
kojących i wyciszających zajęć jakie znam, a dla młodszego pokolenia naturalna lekcja biologii, sposób na zapamiętanie gatunków roślin i drobnych zwierząt oraz owadów. Największymi widzianym przeze Zobacz więcej