łopatka z sarny

{{headerMessage}}
600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się Zobacz więcej
milka1204
milka1204 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pszczółkowe gotowanie
Kociołek myśliwski

Kociołek myśliwski 1622

0
{{headerMessage}}
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się jakoś złożyło, że Teściu nigdy nie jadł dziczyzny w moim wykonaniu. Sam zaśjest fachowcem w jej przyrządzeniu. Siłą rzeczy baaardzo się więc stresowałam, aby wszystko było ok. Podobno była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są tacy którzy nie lubią próbować nowych smaków w kuchni i bazują na tym co znane i "bezpieczne". Ja tam lubię ....i dlatego nie wahałam się sięgnąć w sklepie po mięso z karkówki i łopatki dzika. Był Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pietruszki i skirlie, czyli podprażonym owsem, oraz kapustą włoską z marchewką i śmietaną jeszcze bardziej nietypowo. Całość jest w zasadzie idealna - to sycąca (nawet bardzo, bo chciałam wykorzystać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niej lot urządziła sobie gigantyczna żaba. I to nawet nie był skok tylko lot właśnie. Tak po prostu przeleciała tuż obok Madzi ramienia. Wylądowała jakieś dwa metry dalej i poleciała znowu. Zresztą Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie

Duszony jeleń w czerwonym winie 2039

0
{{headerMessage}}
Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeliciousEating
Pieczona sarnina

Pieczona sarnina 9990

3
{{headerMessage}}
Pieczona sarnina - Dziczyzna - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Pieczona sarnina (08.01.2014)Tradycyjna zupa ogórkowa (03.01.2014)Zupa rybna z karpia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Burgery z sarniny

Burgery z sarniny 210

0
{{headerMessage}}
Od jakiegoś czasu można kupić w sklepach niewielkie porcje mięsa z dziczyzny. Tym razem kupiłam sarninę. Ilość mięsa, ok 0,5 kg, była tak nieduża, że nie bardzo wiedziałam jak je przerobić. W tej Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Gulasz z sarny (2)

Gulasz z sarny (2) 2452

2
{{headerMessage}}
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 1449

2
{{headerMessage}}
niej było wybitnie miękkie i delikatne, a gulasz potrzebował zaledwie dwóch godzin (a nie standardowych trzech-czterech) na dojście. Gulasz z sarniny (na 5-6 osób) 1,2-1,4 kg łopatki lub szynki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
On prosił o dobry gulasz. Taki zimowy… Winny, z charakterem. Ona wyciągnęła z czeluści zamrażarki sarninę leśną, jesienną. Pomyślała o ragoût, które podać można z Jej ulubionymi kluseczkami. On za Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 609

0
{{headerMessage}}
To potrawa rodem z Węgier - u nas nazwano by ją po prostu gulaszem. Ciocia Wiki mówi, że "Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
porażka z sarniny

porażka z sarniny 1560

0
{{headerMessage}}
zamrażalnikiem, którego zawartości zupełnie nie miałam w planach rewidować. Stało się. Moją uwagę przykuł pakunek mrożonego, bardzo ciemnego mięsa, które zupełnie nie wyglądało, jak inne gatunki mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kojących i wyciszających zajęć jakie znam, a dla młodszego pokolenia naturalna lekcja biologii, sposób na zapamiętanie gatunków roślin i drobnych zwierząt oraz owadów. Największymi widzianym przeze Zobacz więcej