lorraine tart

To nie jest tarta dla tych, którzy liczą kalorie, ale znakomicie sprawdza się na imprezach, jako składnik szwedzkiego stołu. Zanim sama ją zrobiłam, także zresztą na imprezę, wielokrotnie zajadałam Zobacz więcej
Napisałam kiedyś do obcego użytkownika pewnej platformy internetowej, czy mogę wykorzystać w swoim projekcie zdjęcie jego autorstwa i...nigdy bym nie pomyślała, że taka techniczna zaczepka z mojej Zobacz więcej
Już dawno nie było tarty, prawda? A ktoś mi kiedyś powiedział, że tartami ten blog stoi więc czas wrócić do tradycji. Dzisiaj Quiche Lorraine. Zawiera boczek, dużo boczku. Oprócz tego mamy tutaj Zobacz więcej
Zapewne niejeden miłośnik wypieków zwłaszcza tych wytrawnych choć raz słyszał o placku lotaryńskim, czyli popularnym Quiche Lorraine. Ja nie dawno odkryłam zaletę pieczenia wytrawnej tarty w ramach Zobacz więcej
Tradycyjna francuska tarta wytrawna, farszem są smażony, pokrojony w kostkę boczek i śmietana z jajkami. Do kruchego ciasta potrzebujesz: - 400g mąki pszenne - 200g masła - łyżeczki soli - łyżki Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Quiche lorraine (tarta lotaryńska)

Quiche lorraine (tarta lotaryńska) 193

Tarta lotaryńska to bardzo proste danie. Niech nie przeraża Was kruche ciasto, jest łatwiejsze niż ciasto do pierogów i pizzy. Mieszacie szklankę mąki z jajkiem i połową kostki masła. Masło kroicie po Zobacz więcej
Kilka dni temu rozpoczął się listopad, a wraz z nim kolejny miesiąc naszych akcji tematycznych. Tym razem za wyzwanie postawiłyśmy sobie kuchnię francuską, która bez wątpienia nie należy do łatwych. Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Tarty i quiche (czymkolwiek się od siebie różnią) to jest to, co lubimy może nie najbardziej, ale na pewno bardzo bardzo :) Do tej pory niestety (a może właśnie stety) nie piekłam ich Zobacz więcej
Kiedy smakosze słyszą o Lotaryngii, myślą o śmietanie, jajach i maśle. Najbardziej znaną specjalnością pieczoną we wszystkich miejscowościach tego regionu stało się pewne pożywne i proste w Zobacz więcej
Pin It Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a Zobacz więcej
Quiche Lorraine z cebulką i boczkiem – BettyGotuje Dołącz do mnie: Facebook Google+ Strona główna O mnie Polityka prywatności Współpraca Kontakt Zaloguj się Zarejestruj się Dania główne Śniadania Zobacz więcej
Piyrszy rołz jołd1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regiōn zaroz przi Niymcach) i tak mi łōna2 zasmakowała, że musiołech sie jōm niyskorzi3 tyż narychtować4. Połra razy już żech z tōm tartōm Zobacz więcej
Czas na kulinarne podróże. Talerzem powędrowałam po mapie i postanowiłam zatrzymać się na chwilę w północno-wschodniej Francji a dokładniej w regionie Lotaryngii, skąd pochodzi dzisiejszy przepis. Tę Zobacz więcej
Tarty wytrawne Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine 2012/05/29 , Gosia Quiche Lorraineto nic innego jak serowa tarta z boczkiem. Pierwszy razjadłamquichew niemieckimFreiburgu, jednakże ten rodzaj Zobacz więcej
Quiche tym różni się od bardziej znanego w Polsce określenia tarta, że zawsze jest wytrawny i zawiera masę jajeczno-śmietanową. Najpopularniejszym przepisem jest placek lotaryński, szczególnie Zobacz więcej
Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować Zobacz więcej
Quiche Lorraine to wytrawna tarta na kruchym spodzie, wypełniona chrupiącym wędzonym boczkiem i cebulą, w zapieczonym kremie jajeczno-śmietankowym, pod zarumienionym żółtym serem. Świetna zarówno na Zobacz więcej
Piątek był deszczowy, za to sobota przywitała mnie słońcem i sześcioma kreskami na plusie :) Za 2h uciekam na spacer z moim M., żeby nie zmarnować tego dnia :) Ale jeszcze przed wyjściem, chciałam się Zobacz więcej
cocolibre
cocolibre Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Widelce
Quiche lorraine - tarta lotaryńska

Quiche lorraine - tarta lotaryńska 146

Quiche to francuska nazwa, wywodząca się od niemieckiego słowa kuchen (ciasto lub biszkopt), określające wytrawną tartę, wypełnioną jajkami ubitymi ze śmietaną. Placek pochodzący z Lotaryngii, leżącej Zobacz więcej
"Jedzenie wypełnia pustkę" - Edie Britt, Desperate Housewives Kruchy spód 250 g mąki pszennej 125 g masła 2-3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Nadzienie 5 dużych cebul 15 dag boczku 10 dag sera Zobacz więcej