lorraine tart

Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Aktualnie polecamy: Owocowa rozpusta KATEGORIE Obiady (52) Wegetariańskie (45) Lekkie i zdrowe (44) Kolacje (33) Mięsne (32) Słodkości (27) Owocowe pyszności (26) Zobacz więcej
Już dawno nie było tarty, prawda? A ktoś mi kiedyś powiedział, że tartami ten blog stoi więc czas wrócić do tradycji. Dzisiaj Quiche Lorraine. Zawiera boczek, dużo boczku. Oprócz tego mamy tutaj Zobacz więcej
Kiedy smakosze słyszą o Lotaryngii, myślą o śmietanie, jajach i maśle. Najbardziej znaną specjalnością pieczoną we wszystkich miejscowościach tego regionu stało się pewne pożywne i proste w Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Tarty i quiche (czymkolwiek się od siebie różnią) to jest to, co lubimy może nie najbardziej, ale na pewno bardzo bardzo :) Do tej pory niestety (a może właśnie stety) nie piekłam ich Zobacz więcej
Pin It Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a Zobacz więcej
Piyrszy rołz jołd1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regiōn zaroz przi Niymcach) i tak mi łōna2 zasmakowała, że musiołech sie jōm niyskorzi3 tyż narychtować4. Połra razy już żech z tōm tartōm Zobacz więcej
Tarty wytrawne Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine 2012/05/29 , Gosia Quiche Lorraineto nic innego jak serowa tarta z boczkiem. Pierwszy razjadłamquichew niemieckimFreiburgu, jednakże ten rodzaj Zobacz więcej
Quiche Lorraine to wytrawna tarta na kruchym spodzie, wypełniona chrupiącym wędzonym boczkiem i cebulą, w zapieczonym kremie jajeczno-śmietankowym, pod zarumienionym żółtym serem. Świetna zarówno na Zobacz więcej
Quiche tym różni się od bardziej znanego w Polsce określenia tarta, że zawsze jest wytrawny i zawiera masę jajeczno-śmietanową. Najpopularniejszym przepisem jest placek lotaryński, szczególnie Zobacz więcej
Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować Zobacz więcej
Piątek był deszczowy, za to sobota przywitała mnie słońcem i sześcioma kreskami na plusie :) Za 2h uciekam na spacer z moim M., żeby nie zmarnować tego dnia :) Ale jeszcze przed wyjściem, chciałam się Zobacz więcej
• Facebook • Twitter • Google Plus • Email • Wykop • NK • Email • Delicious • Blip • Pinterest • LinkedIn • RSS Quiche lorrainetarta z cebulą i boczkiem, brzmi banalnie ? Otóż uwierzcie mi, że Zobacz więcej
Czas na kulinarne podróże. Talerzem powędrowałam po mapie i postanowiłam zatrzymać się na chwilę w północno-wschodniej Francji a dokładniej w regionie Lotaryngii, skąd pochodzi dzisiejszy przepis. Tę Zobacz więcej
Do tej pory (nie wiem dlaczego) upiekłam tylko jedną tartę. To moje drugie podejście do tego francuskiego specjału, ale równie udane, jak pierwsze. Inspiracją stał się dla mnie przepis znaleziony na Zobacz więcej
Dziś przepis na danie, które od jakiegoś czasu już za mną ‚chodziło’. Pamiętam jak moja mama robiła tę tartę – wtedy jeszcze nie widziałam, że jest francuska i nazywa się quiche lorraine :) – niemniej Zobacz więcej
Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą. Quiche (po polsku „kisz”) to obok tarty jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Sposobów na zrobienie kiszu jest mnóstwo i raz na Zobacz więcej
, na antenie szaleje naczelny Francuz TVN. W krótkich 10-cio minutowych odcinkach przedstawia przepisy na różne dania. Ostatnio pokazywał przygotowanie quiche lorraine, czyli tarty z boczkiem zalanej Zobacz więcej
Tradycyjna francuska tarta wytrawna, farszem są smażony, pokrojony w kostkę boczek i śmietana z jajkami. Do kruchego ciasta potrzebujesz: - 400g mąki pszenne - 200g masła - łyżeczki soli - łyżki Zobacz więcej
Tarta lotaryńska to bardzo proste danie. Niech nie przeraża Was kruche ciasto, jest łatwiejsze niż ciasto do pierogów i pizzy. Mieszacie szklankę mąki z jajkiem i połową kostki masła. Masło kroicie po Zobacz więcej
Quiche to francuska nazwa, wywodząca się od niemieckiego słowa kuchen (ciasto lub biszkopt), określające wytrawną tartę, wypełnioną jajkami ubitymi ze śmietaną. Placek pochodzący z Lotaryngii, leżącej Zobacz więcej