lubelskie

Podróże na języku
Podróże na języku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże na języku
Lubelski Smak

Lubelski Smak 47

Lubelszczyzna od kuchni - czyli krótka wyprawa po województwie lubelskim Lubelszczyzna jest wyjątkowym regionem, pełnym niezwykłych krajobrazów, które można podziwiać godzinami. Ziemia Lubelska to Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 210

Z majówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski. Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a Zobacz więcej
smaknawspak
smaknawspak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak na Wspak
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 44

Cebularze lubelskie. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia cebularzy. Mak leżał w szafce chyba z pół roku. Z jakiegoś powodu wydawało mi się, że to niezwykle skomplikowana operacja, która Zobacz więcej
Judyta Toruń
Judyta Toruń Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Judyta Toruń
Cebularze Lubelskie

Cebularze Lubelskie 26

Czy wiedzieliście, że… tradycje lubelskiego piekarstwa mają swój początek w średniowieczu a samego cebularza sięgają dziewiętnastego stulecia?Receptura tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni Zobacz więcej
sto kolorów kuchni: 5 Maraton Lubelski - 07.05.2017 Blog przeniesiony z www.stokolorowkuchni.blox.pl 10.05.2017 5 Maraton Lubelski - 07.05.2017 Tak jak pisałam w poprzednim poście o maratonie, na Zobacz więcej
Podczas ostatnich wakacji odwiedziliśmy Lublin, gdzie mieliśmy okazję spróbować wspaniałych lubelskich cebularzy.. I tak jakoś oglądając zdjęcia powstał pomysł na to, aby i smakiem wrócić do tamtych Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Sekrety kuchni Lubelskiej

Sekrety kuchni Lubelskiej 46

Sekrety kuchni Lubelskiej|ciastaztradycjami ciastaztradycjami przepisy, które znasz i lubisz Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna ciasta ucierane, biszkoptowe z owocami Zobacz więcej
Kolorowe, pięknie dekorowane i przede wszystkim ... wysokie palmy wielkanocne kojarzyły mi się do tej pory głównie z małopolską Lipnicą Murowaną i Tokarnią. W tym roku przekonałam się, że ta barwna Zobacz więcej
Dzisiaj będzie przepis na danie z kuchni regionalnej, ale tym razem nie ze śląskiej tylko z lubelskiej, ot tak dla urozmaicenia na blogu :] Lubelszczyznę odwiedzam średnio raz do roku, mam tam rodzinę Zobacz więcej
Dzisiaj kolejny przepis z Bake Off- tym razem cebularze Gosi Molskiej. Prawdę mówiąc Cebularzy Lubelskich nigdy nie jadłam i żałuję, że tak późno je odkryłam. Są przepyszne! Jeden z tych wypieków Zobacz więcej
Marchewkowa pasta ze słonecznikiem, pomarańczą, czosnkiem i imbirem. Jeszcze odrobina miodu, oliwy i soku z cytryny. Pyszna, w kolorze soczystej pomarańczy, marchewkowa pasta gotowa. Na kanapki w Zobacz więcej
Pyszna zupa krem, dla każdego kto lubi marchewkowo - pomarańczowe smaki. Ze szczyptą świeżego, startego imbiru, który nadaje zupie charakteru. Słodka, pyszna, ze świeżymi grzankami, mocno pomarańczowa Zobacz więcej
Qchnia Osobista
Qchnia Osobista Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia Osobista
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 152

Jakoś tak wyszło, że ostatnio sięgam do tradycyjnych przepisów. Bohaterem dzisiejszego odcinka jest Forszmak lubelski. Rodzaj gulaszu w skład którego wchodzi mięso, wędzona kiełbasa, kiszone ogórki i Zobacz więcej
karola4982
karola4982 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Carrie
Ciasto lubelski przekładaniec

Ciasto lubelski przekładaniec 101

Przepis na dzisiejsze ciasto pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej mamy. Znane jest ono pod nazwą lubelski przekładaniec i pleśniak. Ja wolę pierwszą wersję. Odkąd pamiętam piekła go moja mama. Było Zobacz więcej
Składniki na około 15 sztuk. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 Zobacz więcej
Pieróg jaglany to najlepszy dowód na to, że Lubelskie ceniło kaszę jaglaną na długo zanim zaczęła być modna. Jagły – jak czasem nazywamy tą kaszę – pochodzą z prosa, które to było chętnie uprawiane na Zobacz więcej
Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
II Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych

II Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych 10

II Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Pieczywo Przetwory Sałatki Na słodko Zobacz więcej
Składniki na około 15 sztuk. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 2962

Forszmak lubelski 0k .1 kg karkówki wieprzowej, 100 g kiełbasy wędzonej, 100 g wędliny np.. szynka, 2 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany Zobacz więcej