Przepis na lubelskie

aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 1135

Cebularze to z pewnością kulinarna wizytówka Lubelszczyzny. I choć najbardziej kojarzone są z Kazimierzem, to pierwsi zaczęli wypiekać je Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Przepis na cebularze jest Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 482

Ten popularny placek z cebulą i makiem wywodzi się z kuchni żydowskiej. Z pierwszymi wzmiankami na jego temat, a także o przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze spotykamy się w XIX stuleciu. Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 1427

Forszmak - danie, które gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, a którego nigdy nie jadłam. W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy. Pierwsza z Zobacz więcej
smaknawspak
smaknawspak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak na Wspak
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 157

Cebularze lubelskie. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia cebularzy. Mak leżał w szafce chyba z pół roku. Z jakiegoś powodu wydawało mi się, że to niezwykle skomplikowana operacja, która Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
cebularz lubelski

cebularz lubelski 171

Kuchnia Regionalne Smaki prowadzona przez Renatę w kwietniu gości na Lubelszczyźnie, gdyż pieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli cebularz lubelski, wpisany Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
2drink
Testy: Lubelska Ananasowa

Testy: Lubelska Ananasowa 292

Nowy smak Lubelskiej – Ananasowa na lato. Zawsze z ciekawoci podchodz do takich nowych smakw, zwaszcza, jeli to s smaki egzotyczne. Trzeba przyzna, e to wietny pomys, eby latem wypuci wdk ananasow – w Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 1739

Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 885

Z majówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski. Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Cebularz lubelski

Cebularz lubelski 356

Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm złotego koloru o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchucebularza znajduje się cebula pokrojona Zobacz więcej
Cebularz lubelski jest znany od średniowiecza, a pierwsze wzmianki o jego wypiekaniu przez lubelskich Żydów Starego Miast lubelskiego pochodzą z dziewiętnastego wieku. Receptura szybko Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 2528

Na dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieprznysmaczek
FORSZMAK  LUBELSKI

FORSZMAK LUBELSKI 1430

Forszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z Zobacz więcej
Podróże na języku
Podróże na języku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże na języku
Lubelski Smak

Lubelski Smak 107

Lubelszczyzna od kuchni - czyli krótka wyprawa po województwie lubelskim Lubelszczyzna jest wyjątkowym regionem, pełnym niezwykłych krajobrazów, które można podziwiać godzinami. Ziemia Lubelska to Zobacz więcej
mlodazonka
mlodazonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Żonka
Lubelskie cebularze

Lubelskie cebularze 267

Czytam wszędzie, że początek wiosny sprzyja blogowaniu. Cóż, u mnie tak nie jest. Może z powodu wyjazdu do Lublina, w każdym razie ta piękna pogoda zachęca do aktywnego spędzania czasu, a nie do Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 429

Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z Zobacz więcej
W dzisiejszym wydaniu lubelskiej Gazety Wyborczej ukazał się artykuł o lubelskich blogerach kulinarnych. A w nim prócz rankingu (swoją drogą dziwnego, bo nigdzie nie ma wyjaśnionych zasad oceny), jest Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie 37

Pierogi lubelskie to obok cebularzy pierwsze danie, które przychodzi mi na myśl o Lubelszczyźnie. Uwielbiam je! Kiedy mieszkałam z Rodzicami bardzo często się nimi zajadałam, choć nie robiliśmy ich w Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przy kubku kawy
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 1332

Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Cebularz lubelski

Cebularz lubelski 601

Pamiętacie mój wypad do Lublinaw ostatnim czasie? Wtedy poznałam przepis na lokalny przysmak, którym okazał się cebularz lubelski. Cebularze przygotowałam do jednego z zadań związanego z konkurencją Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 3265

Forszmak lubelski 0k .1 kg karkówki wieprzowej, 100 g kiełbasy wędzonej, 100 g wędliny np.. szynka, 2 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany Zobacz więcej