Przepis na lukier

Dorcia
Dorcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorcia's Café
Lukier do pierników

Lukier do pierników 8317

Lukier powstaje przez dodanie do cukru pudru niewielkiej ilości płynu jak np: woda, sok, rum. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka. To właśnie ten lukier najlepiej sprawdza się przy lukrowaniu Zobacz więcej
Dziś wybrałem się na zakupy i nabyłem kilka wypiekowych akcesoriów, w związku z tym nie mogłem powstrzymać się przed upieczeniem tych kolorowych babeczek. Do babeczek potrzebujesz: - 150g mąki - Zobacz więcej
pannarasma
pannarasma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik kuchenny
Lukier gotowany

Lukier gotowany 1937

Świeży przepis, dziś rano szukałam nowego pomysłu by przyozdobić ciasto i natrafiłam na ten. Wcale nie jest skomplikowany, może trochę nietypowy, ale skuteczny i przepięknie biały(choć u mnie na Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Lukier

Lukier 595

Lukier to swego czasu moja największa zmora. Pamiętam jak kilka lat temu przed Bożym Narodzeniem lukrowałam pierniki i przeklinałam całą tą zabawę. Nie dość, że miałam górę ciastek przed sobą to Zobacz więcej
Artykuł przygotowała: Anna Makowska http://annamakowska.blogspot.com/ Lukier z białek jest bardzo prosty w przygotowaniu. A dekoracje z jego użyciem pięknie prezentują się na ciastkach lub piernikach. Zobacz więcej
Gosia
Gosia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia pachnąca wanilią
LUKIER  DO  PIERNIKÓW

LUKIER DO PIERNIKÓW 2319

Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce, chociaż z podanej ilości polukrujemy sporo pierników, można Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Lukier do Zdobienia

Lukier do Zdobienia 1128

Tym lukrem możesz ozdobić pierniczki lub inne ciasteczka. Jest gęsty, więc sprawdza się przy rysowaniu szczegółów i krawędzi na ciasteczkach. Do wypełniania wzorów potrzebny jest lukier bardziej Zobacz więcej
bakebook91
bakebook91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake-book
Lukier

Lukier 177

Cześć ! Miał być przepis na makowiec, ale przegrałam z czasem i innymi obowiązkami. Tak więc dziś coś, co powinno znaleźć się razem z przepisem na pierniczki, a na brak czego została mi zwrócona Zobacz więcej
Asiek
Asiek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śladami Słodkiej Babeczki
Lukier

Lukier 1394

Lukrowanie to fajne zajęcie… cała rodzina zasiada do masy ciastek i ‘walczy’. Podbieramy sobie kolory, pomysły na dekorowanie danego kształtu ciastek i… spędzamy czas razem! Wiele razy prosiłem Słodką Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Lukier

Lukier 1228

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Lukier to nic innego... zobacz › Zobacz więcej
wmapacy
wmapacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasiążka Kucharska Marty
Lukier plastyczny

Lukier plastyczny 1360

800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodajemy) 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody Do szklanki nalewamy 50 ml gorącej wody. Dodajemy żelatynę i dokładnie Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Lukier

Lukier 6591

Domowy lukier do ciasta, lukier do ozdoby - przepis Przy okazji wcześniejszego wpisuKrajanka z powidłami i orzechami, podaję przepis na domowy lukier do ciasta. Jest tak prosty w przygotowaniu, że to Zobacz więcej
Katrina
Katrina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katrina - huragan w kuchni
LUKIER

LUKIER 3110

A dzisiaj coś przydatnego do ozdabiania ;) Jak zrobić lukier? To bardzo proste! Lukier jest niezbędny dla każdego cukiernika i amatora domowych wypieków. Poniżej znajdziesz prosty przepis na lukier z Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
LUKIER

LUKIER 1111

Niezastąpiony dekorator ciast, bab, pierniczków... LUKIER lukier rzadki 5 łyżek gorącej wody 1 szklanka cukru pudru lukier gęsty 2 łyżeczki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru lukier Zobacz więcej
Przez jednych uwielbiany, przez innych mniej... Słodki, ale ile można z niego "wyczarowac":) Każdy kto ma choc odrobinę talentu plastycznego, stworzy z niego coś pięknego. Ja talentu takiego nie mam, Zobacz więcej
gosijka
gosijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Lukier plastyczny

Lukier plastyczny 934

To jest moje 3 podejście do lukru plastycznego. Za pierwszym razem wyszedł hmmm jakoś mało go było, choć robiłam z podwójnej porcji :) Za drugim razem było to samo, więc zwątpiłam już w to, że Zobacz więcej
basinepichcenie
basinepichcenie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.basinepichcenie.blox.pl
Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy 15703

Lukier, który uwielbiają moje dzieci. Mocno cytrynowy, idealny do ciastek, do ciasta drożdżowego, do deserów :) Robi się go ekspresowo i smakuje bardzo dobrze. Zwłaszcza jak ktoś tak jak ja uwielbia Zobacz więcej

Lukier jest słodką polewą z cukru. Przygotowuje się go z dodatkiem wody, soku owocowego, białka jaja lub mleka. Służy do dekorowania różnorodnych wypieków (ciast, tortów, pierniczków, babeczek, pączków). Istnieje kilka rodzajów lukru. I tak np. lukier królewski charakteryzuje się gęstą konsystencją. Służy do dekoracji lub sklejania warstw przestrzennych. Lukier cukierniczy (glazura) jest rzadki i półpłynny. Wykorzystuje się go do polewania wypieków i przyklejania sypkich dodatków jak np. kolorowe posypki. Z kolei do dekoracji tortów używa się gumowego lukru plastycznego (masy cukrowej).

Lukier najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Jest on co prawda dość kaloryczny, ale mamy przynajmniej gwarancję, że nie zawiera szkodliwych dodatków (np. oleju palmowego, syropu glukozowego). Poza tym przyrządza się go błyskawicznie i z minimalnej ilości składników, które każdy posiada w swoim domu. Lukier królewski należy do jednych z najpopularniejszych rodzajów lukru. Jest trwały i szybko zastyga. Nadaje się idealnie do dekoracji. W wersji podstawowej charakteryzuje się on białą barwą. Jednak kolory lukru można zmieniać, stosując naturalne lub sztuczne barwniki. Lukier różowy uzyskamy poprzez dodanie do masy soku malinowego, pomarańczowy – soku marchwiowego, czerwony – soku żurawinowego, niebieski – jagodowego, a żółty – brzoskwiniowego. Najpierw należy jednak oddzielić żółtka od białek. Białka umieszczamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień białka ubijamy wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gęstą masę. Ważne, aby robić to na najniższych obrotach miksera, aby w lukrze nie powstały pęcherzyki powietrza. Mogą one później powodować pękanie lukru. Za pomocą rękawa cukierniczego wykonujemy ozdobne wzory na pierniczkach bądź ciasteczkach. Z lukru królewskiego można wykonać także ozdobne dekoracje, np. gwiazdki. Na rękaw cukierniczy nakładamy wybraną końcówkę i wyciskamy wzór. Dodatkowo dany kształt możemy przyozdobić, np. cukrową perełką. Lukrowe kształty należy wysuszyć. Można przechowywać je w zamkniętych pojemnikach nawet przez kilka miesięcy i wykorzystać m.in. do przyozdobienia tortów.

Jeżeli chcemy upiec tort w stylu angielskim i wykazać się kreatywnością warto sięgnąć po przepis na lukier plastyczny. Z masy cukrowej można wyczarować prawdziwe arcydzieła. Wymaga to jednak pewnej precyzji, cierpliwości i pomysłowości. Do sporządzenia lukru plastycznego potrzebujemy większej ilości składników. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do niej glukozę w płynie. Całość studzimy, a następnie miksując, dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i cukier puder. Gotowy lukier powinien mieć konsystencję plasteliny. Można go barwić za pomocą barwników w żelu lub proszku. Przechowujemy go natomiast w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wysechł. Ozdoby wykonane z lukru plastycznego, choć bardzo efektowne, nie nadają się jednak do jedzenia. Masa cukrowa jest bowiem bardzo słodka. Dlatego do dekoracji tradycyjnych ciast i babeczek lepiej użyć tradycyjnego lukru królewskiego lub cukierniczego sporządzanego na bazie cukru pudru, wody i soku z cytryny.