lukier na rogaliki

Wyjeżdżasz w podróż i nie masz pomysłu na to co zabrać ze sobą na drogę? Myślę, że te świeżutkie, chrupkie rogaliki z ciasta francusko-drożdżowego, które z łatwością schowasz do swojego lunch boxa Ci Zobacz więcej
Ana_Pis
Ana_Pis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Różowa Patera
Rogaliki z makiem i lukrem

Rogaliki z makiem i lukrem 75

Na świątecznym stole nie może zabraknąć maku. Obojętne czy to w strucli czy ciastkach – mak musi być. Obowiązkowo mocno bakaliowy. Prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu masy makowej jest moja mama. Zobacz więcej
Moje ulubione, proste, szybkie ciasto na kremówce. Niezawodne i zawsze się udaje. Tym razem w najzwyklejszej formie - ze śliwkami i lukrem. Takie ciacha lubimy najbardziej :) Składniki: Ciasto Zobacz więcej
Rogaliki to smak dzieciństwa. Są miękkie, puszyste, idealne na podwieczorek lub nawet na drugie śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z chłodnym mlekiem. Trzeba poświęcić trochę czasu, Zobacz więcej
Stylowa Kuchnia
Stylowa Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stylowa Kuchnia
Rogaliki

Rogaliki 528

To jest ten czas kiedy porzucam na 40 dni czekoladę, słodkie ciasta, ciasteczka i cukiereczki... Z ogromnym bólem piekłam rogaliki, bo wiedziałam, że nie spróbuję tych z nadzieniem czekoladowym. Zobacz więcej
Aninka88
Aninka88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodki bratek
ROGALIKI NA MAŚLANCE

ROGALIKI NA MAŚLANCE 156

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej, 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Rogaliki drożdżowe na maślance

Rogaliki drożdżowe na maślance 68

Rogaliki na śniadanie lub kolację. Proste do przygotowania. Doskonale smakują z masłem lub konfiturą. Smacznego! Składniki: opakowanie suchych drożdży (7g) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki Zobacz więcej
Mięciutkie, delikatne i puszyste. Nadziane marmoladą lub czekoladą. Te ostatnie uwielbiane przez dzieci. Ale polecam dla wszystkich, bo są naprawdę pyszne. Składniki: ( mi wyszły 32 rogaliki) Zobacz więcej
Małe czarno-białe rogaliki z dżemem, proponuje podać na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub do porannej kawy. Składniki: 30 dag.mąki, 3 dag drożdzy, 10 dag.masła, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Lukier

Lukier 6059

Domowy lukier do ciasta, lukier do ozdoby - przepis Przy okazji wcześniejszego wpisuKrajanka z powidłami i orzechami, podaję przepis na domowy lukier do ciasta. Jest tak prosty w przygotowaniu, że to Zobacz więcej
Dosyć nietypowe rogali na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć Zobacz więcej
Tak przygotowany lukier jest kwaskowy i kruchy.Kolor wychodzi przezroczyście biały ;w zależności od czasu ucierania ( mniej biały niż ten robiony z białka )Doskonale nadaje się do lukrowania Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Rogaliki z dżemem i lukrem

Rogaliki z dżemem i lukrem 94

No to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 mleko ciepłe Zobacz więcej
Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 Zobacz więcej
Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo Zobacz więcej
Nooo powiem Wam, dołączyły do czołówki najsmaczniejszych rogalików na blogu! Kruche na piwie, bardzo popularne w sieci. Ja do swoich dodałam cukier puder, by były ciut słodsze i nadziałam je Zobacz więcej
1) 1 kostka (250g) margaryny "Kasia" - rozpuść i ostudź 2) 5 dkg drożdży zasyp łyżką cukru i poczekaj aż się rozpuszczą (możesz podusić widelcem, żeby przyspieszyć) 3) przygotuj: 1/2 kg mąki tortowej Zobacz więcej
Katrina
Katrina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katrina - huragan w kuchni
LUKIER

LUKIER 2956

A dzisiaj coś przydatnego do ozdabiania ;) Jak zrobić lukier? To bardzo proste! Lukier jest niezbędny dla każdego cukiernika i amatora domowych wypieków. Poniżej znajdziesz prosty przepis na lukier z Zobacz więcej
Nic dodać, nic ująć - po prostu - DOSKONAŁE! ;)Dość łatwo i ''bezboleśnie'' się je robi :) Ja bym je nazwała ''rogaliki w kąpieli wodnej'' :)Nie ma obaw do niepewności i strachu, że nie wyjdą, nie ma Zobacz więcej
Składniki: 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 70 g masła 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 5 łyżek cukru gotowa masa makowa jajko do posmarowania Mleko podgrzewamy, aby stało się lekko ciepłe, dodajemy Zobacz więcej