lukier na rogaliki

{{headerMessage}}
Mięciutkie, delikatne i puszyste. Nadziane marmoladą lub czekoladą. Te ostatnie uwielbiane przez dzieci. Ale polecam dla wszystkich, bo są naprawdę pyszne. Składniki: ( mi wyszły 32 rogaliki) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 mleko ciepłe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rogaliki to smak dzieciństwa. Są miękkie, puszyste, idealne na podwieczorek lub nawet na drugie śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z chłodnym mlekiem. Trzeba poświęcić trochę czasu, Zobacz więcej
Ana_Pis
Ana_Pis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Różowa Patera
Rogaliki z makiem i lukrem

Rogaliki z makiem i lukrem 22

3
{{headerMessage}}
Na świątecznym stole nie może zabraknąć maku. Obojętne czy to w strucli czy ciastkach – mak musi być. Obowiązkowo mocno bakaliowy. Prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu masy makowej jest moja mama. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam rogale świętomarcińskie! Ale mieszkam daleko od Poznania, więc rzadko mam okazję je jeść. I nie mam tak dużo cierpliwości i czasu, by robić je w domowych warunkach. Ostatnio naszła mnie na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witam i zapraszam na rogaliki, które są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis na to ciasto szczególnie. SKŁADNIKI 70 dkg mąki 1 kostka roztopionej margaryny (250 g) 5 dkg drożdży 0,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masy makowej i zwijać rogaliki. 5/Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. 6/Wystudzić. Składniki na lukier połączyć ze sobą do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na stolnicy starając się, aby miało kształt koła, na grubość 3-4 mm. Każde koło dzielimy na 8 części / trójkątów - tak jak na zdjęciu. Na każdym rozsmarowujemy gotową masę makową*. Zwijamy rogaliki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny- za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Proste i tanie składniki, efektowny wygląd i niepowtarzalny smak- takie właśnie są te rogaliki z kruchego ciasta, z dodatkiem powideł i dwu-smakowego lukru. ;) Idealne na rozpoczęcie nowego tygodnia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dawna chodziły za mną rogaliki. Wiedziałam, że będą drożdżowe, bo to jedno z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Zostało mi w lodówce troche musu jabłkowego ze słoiczka, więc sprawa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kolei rozwałkowywać na kształt koła na posypanej mąką powierzchni, okrąg podzielić na 8 trójkątów. Przy podstawie nakładać łyżeczkę marmolady, i zwijać tak, by czubek trójkąta wypadł na wierzchu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak przygotowany lukier jest kwaskowy i kruchy.Kolor wychodzi przezroczyście biały ;w zależności od czasu ucierania ( mniej biały niż ten robiony z białka )Doskonale nadaje się do lukrowania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukru * 3 łyżki zimnej wody * 0,5kg mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie : Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Najczęściej wypieki z twarogiem kojarzone są z różnego rodzaju sernikami. Tym razem Was zaskoczymy! Otóż nie jest to sernik.... a rogaliki serowe z nadzieniem brzoskwiniowym. Dodatkowo polane lukrem Zobacz więcej
edytaha
edytaha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne zapiski
Bułeczki pomarańczowe

Bułeczki pomarańczowe 40

0
{{headerMessage}}
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem 561

1
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny do pieczenia 250 g serka homogenizowanego na nadzienie: gotowa masa makowa lukier oraz suchy mak do posypania Wszystkie składniki na ciasto zagnieść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W sezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rogaliki z ciasta drożdżowego robiłam już wiele razy, tym razem wersja z jagódkami ;) Potrzebne składniki: 4 jaja, szczypta soli, cukier waniliowy, 1kg mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 2 szklanki mleka, 10 Zobacz więcej