lukier z białek

Przy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził się przy Zobacz więcej
Lukrem królewskim fajnie się dekoruje, ale niestety, do jego przygotowania trzeba użyć jajowych białek, i to surowych. Rzecz straszna dla alergików. No i jak tu dekorować pierniczki!? Przecież coraz Zobacz więcej
Lukier z białek zwany królewskim, nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków. Pisałam o nim przy okazji postu o piernikowych choinkach. Doszłam do wniosku, że chociaż tak Zobacz więcej
posypki... Ale lukier to taki śnieżnobiały będzie ładniejszy... I zrobiłyśmy - lukier na białkach. Lukier, który od pierwszej chwili pokochałyśmy i który zyskał palmę pierwszeństwa przed wszystkimi Zobacz więcej
Przygotowanie glazury jest bardzo łatwe. Najważniejsze to nie ubijać białek zbyt długo i kiedy tylko zaczną się formować miękkie szczyty, które dobrze nie trzymają swojego kształtu, należy zacząć Zobacz więcej
Wielkanoc tuż tuż:). Trzeba więc pomyśleć o wielkanocnych wypiekach:). Jako pierwsze proponuję cytrynową babkę z samych białek z intensywnym, cytrynowym lukrem. Oryginalna nazwa tego ciasta to Chiffon Zobacz więcej
Święta, święta i po... Po pierniczkach też :( Ale może komuś się przyda pomysł na biały lukier bez białka jajka. Kilka osób się żaliło, że lukier na wodzie nie jest idealnie biały, a mnie samej Zobacz więcej
Artykuł przygotowała: Anna Makowska http://annamakowska.blogspot.com/ Lukier z białek jest bardzo prosty w przygotowaniu. A dekoracje z jego użyciem pięknie prezentują się na ciastkach lub piernikach. Zobacz więcej
Śmiało mogę powiedzieć, że to lukier idealny. Prosty, podstawowy, gęsty, bialutki, łatwo można nim rysować wzorki na ciasteczkach lub dekorować np babki na Wielkanoc. Do tego bajecznie prosty do Zobacz więcej
słone i słodkie: Lukier do ciastek na białku słone i słodkie czyli moja internetowa książka kucharska poniedziałek, 2 grudnia 2013 Lukier do ciastek na białku Jeśli chcemy robić jakieś bardziej Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim Zobacz więcej
Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Z ubitymi białkami jest puchaty a roztrzepany widelcem gładki i lejący. Lukier zastyga dosyć szybko, nawilża ciasteczka dzięki temu stają się miękkie i Zobacz więcej
Tak przygotowany lukier jest kwaskowy i kruchy.Kolor wychodzi przezroczyście biały ;w zależności od czasu ucierania ( mniej biały niż ten robiony z białka )Doskonale nadaje się do lukrowania Zobacz więcej
w Tesco) lukier* posypka (najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki cukrowe Dr. Oetkera) *polecam lukier budyniowy, ale może być każdy inny Wykonanie choinek: Każdego pierniczka przekłuwamy na Zobacz więcej
Lukier królewski to nic innego jak mieszanka cukru pudru i białek z jaj. Zobacz więcej
białko cukier puder kilka kropel olejku pomarańczowego ewentualnie kolorowe barwniki do białka wsypać cukier puder, mieszać widelcem do rozpuszczenia cukru, dodawać cukier puder aż lukier będzie Zobacz więcej
Właśnie od tych motylków zaczynam przygodę z dekorowaniem wypieków ;) Miło Mi Was poinformować, iż pierwsza próba wyszła całkiem nieźle ;) Kruche motylki lukrowane Składniki na kruche ciasto: 125 Zobacz więcej
Składniki: 90 g białka 445 g cukru pudru 0,5 łyżeczki octu winnego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek.W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 15 minut na Zobacz więcej
Babka Biszkoptowa Babka Budyniowa Babka Herbaciana Babka Drożdżowa Babka Caffe Latte Babka Piernikowa Babka Dyniowa z Herbatą Matcha i Kakao Babka Dyniowa z Kakao Babka Dyniowa Babka Gotowana Babka Zobacz więcej
Tym razem upiekłyśmy kruche ciasteczka w formie lizaków . Delikatne ciasteczka w kształcie serc i kwiatków udekorowane lukrem z białek były upominkami rozdawanymi na zakończenie zabawy urodzinowej Zobacz więcej