ma'amoul - z kuchni emigranta...

Na naszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn. Faceci z żonami lub z dziećmi Zobacz więcej
Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co to właściwie Zobacz więcej
Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej (klik na bloga) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję ich różnorodność. Zobacz więcej
Basia zjechała zimą do Warszawy. Zeszłyśmy pół miasta, wspominając nasze studenckie czasy. Miasto zmieniło się bardzo od tamtych szalonych lat. Zaszłyśmy to tu, to tam. Na koniec wyjęła Basia dwa Zobacz więcej
Alva
Alva Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In my kitchen
Ma'amoul

Ma'amoul 189

Od bardzo dawna byłam ciekawa tych ciasteczek, od dawna miałam foremkę niezbędną do ich upieczenia i tylko czasu brakowało, by je upiec:) W końcu zdecydowałam się na upieczenie i okazało się, że Zobacz więcej
Dobry sprzęt w kuchni, ułatwiający nasze dietetyczne życie kulinarne to podstawa. Sprzęt taki musi być skuteczny, łatwy w użyciu i szybki w umyciu. Przez ostatnie miesiące miałam przyjemność Zobacz więcej
Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność Zobacz więcej
Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka Zobacz więcej
Niedawno pisałam o moim nowym odkryciu - banalnie prostym przepisie nafajitas, a teraz czas na szybkie chilli z kawałkami kurczaka. Tak właściwie składniki i przyprawy są bardzo podobne, te danie jest Zobacz więcej
Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ma'amoul

Ma'amoul 90

Do pieczenia i gotowania motywować mnie nie trzeba*, do napisania notki czasem - owszem, tak. A może po prostu przyjemniej wszystko robić w towarzystwie? :-) Przecież te ciastka piekłam już nie raz, Zobacz więcej
Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami Zobacz więcej
Tak naprawdę, to i babcia i mama (pochodzące ze Świętokrzyskiego) mówiły na nie kluski leniwe. Ale kiedy zaczęłam bardziej interesować się kuchnią, również od strony teorii, okazało się, że pod Zobacz więcej
Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas Zobacz więcej
Jak zawinąć roladki Dobry sprzęt w kuchni, ułatwiający nasze dietetyczne życie kulinarne to podstawa. Sprzęt taki musi być skuteczny, łatwy w użyciu i szybki w umyciu. Przez ostatni miesiąc miałam Zobacz więcej
Niniejszym, młodsza podkuchenna z przedświątecznej kuchni melduje, że zadanie zlecone, to jest wykonanie farszu do wigilijnych uszek, zostało wykonane. Farsz zrobiono, przełożono do miski, zafoliowano Zobacz więcej
Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie Zobacz więcej
Twarożniki z sera W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis na samsę , tym razem z dynią :) Składniki: 0,5 kg mąki ok. 300 ml. letniej wody sól 10 dkg. masła sezam Farsz: 40 dkg.obranej dyni 2duże cebule 10 dkg. masła sól pieprz czarny Do Zobacz więcej
W tym roku moje urodziny przeszły nieco bokiem – tutaj zlecenie, tutaj przeprowadzka, tutaj jeszcze coś innego. W same urodziny świętowaliśmy najpierw obiadem na mieście, a potem oglądaliśmy ze Zobacz więcej