macarons francuskie

Składniki: Pasta: – 120 g mąki migdałowej (ja zmieliłam migdały w młynku) – 120 g cukru pudru – 45 g białka Beza włoska: – 50 g białka (leżakowane przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, otwarte) – Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków
Macarons

Macarons 3455

Kultowe, bezowo - migdałowe ciasteczka w kolorach tęczy (a przynajmniej kilku). Dość wymagające - nieznoszące nonszalancji i inwencji własnej... Jednak bez przesady, wystarczy trzymać się kilku zasad Zobacz więcej
Barbarella
Barbarella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Barbarella
Macarons

Macarons 2825

Macarons Witajcie! :-) Kilka dni mnie nie było, ale taka przerwa od bloga czasami jest potrzebna. A w tym tygodniu miałam trochę zajęć. Nie wszystko się udało i były chwile zdenerwowania. Ale to już Zobacz więcej
Kolejnym smakołykiem,który wszystkim smakował bez wyjątku na urodzinach mojego synka były francuskie macaroniki z cytrynowym curdem.Bezowo-migdałowe ciasteczka przekładane cytrynowym kremem. Bardzo Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Est-Ouest
Macarons

Macarons 1059

Te najslynniejsze sa od LADUREE z Paryza albo od Pierre'a Hermé, kolejki turystow jak i Francuzow stoja po te cudenka... czy to przy Madeleine czy na rue Jacob/Bonaparte w VI dzielnicy... Antos, Zobacz więcej
Monikabielawa1
Monikabielawa1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niezapomniane smaki
Macarons

Macarons 921

Ach te Macaroniki...to dopiero było wyzwanie :) Przekonałam się osobiście o tym jak bardzo potrafią być kapryśne. Robiłam kilka podchodów, które za każdym razem kończyły się klęską klapą i Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Francuskie faworki

Francuskie faworki 14

Nazwa tych łakoci pochodzi od francuskiego „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Pretensje do nazwy „faworki” rości sobie także stara poznańska piekarnia Fawor, gdzie rzekomo miały zostać usmażone Zobacz więcej
starvingcool
starvingcool Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
starvingcool
Macarons!

Macarons! 906

Składniki: 4 białka (starsze-trzymane około 24 godziny w odkrytej miseczce w temperaturze pokojowej) 110g zmielonych migdałów 200g cukru pudru 50g drobnego, białego cukru 2 łyżki kakao na nadzienie: Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Macarons

Macarons 433

Po drugiej próbie (pierwsza odbyła się bez rzeczonej maty) trzeba przyznać, że pieczenie makaroników to nie lada sztuka. Patrząc na ilość smaków i kolorów nie trudno zrozumieć swoisty szał na punkcie Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Rożki francuskie

Rożki francuskie 12

Chrupiące rożki z ciasta francuskiego nie tylko na Wielkanoc z farszem jajecznym oczywiście, doskonałe na ciepło choć na zimno również dobrze smakują, ale wtedy przydałby się do nich sos na bazie Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków
Pistacjowe Macarons

Pistacjowe Macarons 348

Maleńkie pistacjowe ciasteczka przełożone kremem na bazie białej czekolady i mascarpone. Znakomite w smaku - koszmarne w "produkcji". To moje trzecie podejście do macarons i sądziłam, że już potrafię Zobacz więcej
tart factory
tart factory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tart factory
Macarons pomarańczowe

Macarons pomarańczowe 236

Macarons tomoja miłość od pierwszego wejrzenia.Uwielbiam wszelakie ich odsłony,karmelowe,cytrynowe,waniliowe,czekoladowe,truskawkowe..mogłabym tak bez końca. Od czasu do czasu będę zamieszczać Zobacz więcej
Loffins
Loffins Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Loffins
Macarons cupcakes.

Macarons cupcakes. 26

Cupcakes waniliowe z wiórkami kokosowymi w cieście, z wnętrzem wypełnionym borówką amerykańską. Na wierzchu babeczki krem śmietankowy z pokruszonymi pudrowymi cukierkami, przyozdobiony truskawkowym Zobacz więcej
Pyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Francuskie ślimaczki

Francuskie ślimaczki 312

Dziś ekspresowa propozycja na karnawałową ale nie tylko przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego na ciepło ale można je też zjeść na zimno. Idealne na każdą imprezę typu domówka. Rozwiń i czytaj Zobacz więcej
Here’s my another (this time I won, not fussy macarons) attempt to macarons. Apparently the skill in making macarons comes in the technique, not the proportions of the ingredients: “Gentle folding and Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Moja kolejna próba wykonania idealnych makaroników (Pierwszą możecie zobaczyć TUTAJ). Tym razem chciałam uniknąć dodatku sztucznych barwników. Postanowiłam więc do bezy dodać syrop Zobacz więcej