macerat

ZOBACZ TAKŻE:

Stokrotki – robimy macerat ze stokrotek. Napisane Czerwiec 14, 2013 przez Klaudyna Hebda w Kosmetyki naturalne |Zioła i przyprawy | | Dzień dobry, Dzisiaj chciałam Was zaprosić do pochylenia się nad Zobacz więcej
mi jak najdłużej. Wymyśliłam sobie macerat fiołkowy, który wykorzystam do oleju do masażu oraz gliceryt (eksperymentalnie, jako dodatek do kremów i innych takich). Fiołki są bardzo łagodne dla skóry Zobacz więcej
, karotenu, witamin z grupy B, oraz substancji mineralnych. Olejek różany wspaniale działa na skórę, nawilżająco, wygładzająco, przeciwzapalnie. Opóźnia procesy starzenia, dzięki zawartym w róży Zobacz więcej
wiśni) 2 litry spirytusu Wiśnie wydrylowałam, włożyłam do dużego słoja i zalałam spirytusem. Odstawiłam na 6 tygodni, po tym czasie macerat zlalam do butelek a owoce zasypalam cukrem i odstawiłam na Zobacz więcej
spirytusem i 500 ml wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słojem. Po 3 tygodniach przecedzić przez sito wyłożone gazą. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, lekko Zobacz więcej
maly3city
maly3city Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nalewki domowe
Maceracja

Maceracja 321

0
trwać od kilku dni do nawet sześciu miesięcy. Macerować należy w szczelnie zamkniętych pojemnikach aby alkohol nam nie wyparował. Nie zaleca się też wystawiać pojemników na działanie promieni Zobacz więcej
Dzisiaj znów danie z archiwum. Zaczynam się powoli przestawiać na kuchnię śródziemnomorską(dziś robię kalmary), ale nie mam na tyle wyćwiczonych dań żeby podawać przepisy. Jeszcze...Przedstawiam Zobacz więcej
na 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy i filtrujemy, następnie przygotowujemy syrop z wody i cukru, zimny syrop wlewamy do maceratu i odstawiamy na pół roku. Smacznego! PS. oczywiście etykieta i i Zobacz więcej
Wszystkie sroki za ogon. Najpierw z kilograma marchwi postanowiłam zrobić sok - nie ma się nad czym rozwodzić - sokowirówkę złożyć, marchew umyć, porozcinać i sru! Na widok ,,trocin" zrobiło mi się Zobacz więcej
Dzisiaj jak w temacie, przedstawiam danie dla odchudzających się, lub po prostu zdrowo żyjących. Danie jest proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Może nie wygląda mega ładnie, ale zapewniam, Zobacz więcej
Jeżeli, tak jak ja, używacie duże ilości oliwy i olejów extra dziewiczych, to lubicie czasem z nimi poeksperymentować. Warto wyjść poza standardowe aromaty czosnku, chilli, rozmarynu, czy cytryny i Zobacz więcej
Skazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne . Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub Zobacz więcej
Bareya
Bareya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
nalesnikiem do nieba
Akwarelowe pomidory

Akwarelowe pomidory 213

0
mogę się wspinać. Kiedy otworzyłem swój umysł, przestały mnie dziwić połączenia wanilii z czosnkiem, czekolady z boczkiem czy cukru z solą – słodkich ciastek posypanych sola morską na przykład. A Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Nalewki cioci Celinki

Nalewki cioci Celinki 1396

3
przez garbniki zawarte w orzechach). Włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Zagotować wodę z cukrem i wystudzić. Przecedzić Zobacz więcej
ciemniejszy. Początkowo jasno zielony, na koniec przybierze barwę prawie czarną. Po tym czasie, zlej alkohol do butelki, a owoce zasyp cukrem. Odstaw na słoneczny parapet. Codziennie wstrząsaj, aby Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Przekąska Posejdona

Przekąska Posejdona 117

0
. Buraczki pokrój w pół plastry. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą wystarczyć na 5 porcji. Na środkowej części talerza rozłóż równomiernie na powierzchni majonez, rozłóż część cebuli białej, lub Zobacz więcej
laurowych oraz kilka kropel sosuWorcester shire. Odstawiamy przykryte do lodówki na dobę, potem wyciągamy z maceraty nacieramy solą i ponownie na dobę do lodówki. Teraz kładziemy królika na blachę Zobacz więcej
. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku al dente. Łososia wyjąć z maceraty. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć rybę zaczynając od strony skóry około 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lubię gotować
Czarny słoik

Czarny słoik 76

1
i 20 goździków. Wymieszać z 100ml. dobrej jakości miodu . Dodać 10 kropli olejku tymiankowego lub 1 łyżkę maceratu z tymianku zalanego wódką i odstawionego na 10 dni. Gotowe. Spożywać można Zobacz więcej
smaki papryki, sosu sojowego i ziół w połączeniu z duszonymi warzywami dają zaskakujący efekt. Potrawka podana z kaszą ugotowaną na sypko jest fajną alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Składniki: 6 Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: