madhur

ZOBACZ TAKŻE:

Czas na obiecaną niespodziankę z okazji setnego fana na facebookowym profilu rozkoszy. Jak może pamiętacie w czasie lipcowych Targów Książki Kulinarnej kupiłam sobie książkę Madhur Jaffrey Curry Zobacz więcej
Czyli obiecany cytrynowy makaron wg Madhur Jaffrey Nie trzymałam się ściśle przepisu, z braku niektórych składników. Zamieszczam „swoją” wersję 3 łyżki oliwy Spora szczypta asafetydy 1 czubata Zobacz więcej
« Domowy jogurt naturalny Korzenna herbata po indyjsku. Masala chai. Przepyszna, słodka korzenna herbata po indyjsku o smaku. Idealna zarówno do deserów, jak i sama, kiedy mamy ochotę na coś o pełnym, Zobacz więcej
Czyli pieczone kurczę w dużej ilości przypraw :) Wg Madhur Jaffrey 1 kurak 4 łyżki soku z cytryny 4 – 5 cm świeżego imbiru, obranego 3 ząbki czosnku 3 świeże papryczki chili – w przepisie figurują Zobacz więcej
Bardzo luźnoinspirowaneprzepisem Madhur Jaffrey 1 podwójna kurza pierś, pokrojona w kostkę 1 puszka ciecierzycy 1 cebula, pokrojona 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 nieduże pomidory, obrane Zobacz więcej
Sezon pomidorowy w pełni. Są teraz smaczne i tanie, więc postanowiłem przygotować uniwersalny sos pomidorowy do potraw wszelakich, na podstawie przepisu zaczerpniętego z książki Madhur Jaffrey “ Zobacz więcej
To kolejne danie kuchni indyjskiej i powiem krótko - pyszne! Przepis z książki "Indian Cookery" aut. Madhur Jeffrey. Kurczak w sosie ze smażoną cebulką Murghi rasedar ok 1,2 kg kurczaka (np nogi) 350 Zobacz więcej
. Tuńczyk idealnie pasuje do ryżu basmati, który w tym wypadku ugotowałam z zielonym kardamonem, goździkami i rodzynkami. Polecam na jesienne późne obiady. Szybkie i pożywne danie. Tuńczyk w lekkim Zobacz więcej
Na pyszny poczatek tygodnia proponuje afrykanskie curry warzywne. Trzy skladniki: ziemniaki, pomidory i zielony groszek, do tego troche przypraw i obiad gotowy. Aromatyczny, szybki i pyszny. Przepis Zobacz więcej
łatwe! Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym /na podst. przepisu Madhur Jaffrey z bloga Liski/ ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę ok 1/4 łyżeczki soli ok 1/4 łyżeczki świeżo Zobacz więcej
nowy tydzień rozpoczynam od dodatku do wielu potraw z kuchni indyjskiej, która na obecną porę roku jest idealna - fantastycznie rozgrzewa. sam chlebek jest drożdżowym, białym pieczywem, o Zobacz więcej
Wczoraj mój drogi mąż ugotował bardzo fajne curry z ryby i kalafiora. Kupiliśmy w tym celu świeżą rybę, belonę. Jest ona bardzo smaczna i dosyć unikalna, gdyż ma niebieskie ości :-) Przepis na to Zobacz więcej
flawlesss
flawlesss Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W siedem dni dookoła kuchni
Zima! :)

Zima! :) 489

0
, całkiem miło jest w ten zimowy świąteczny czas..." A jak wiadomo zimą możemy sobie pofolgować! Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym, aromatyczny, rozgrzewający, w sam na regenerację sił po mroźnej Zobacz więcej
Zielona fasolka z kokosem to przepis z Kerali w południowych Indiach. Wynalazłam go w książce "A Taste of India" aut. Madhur Jaffrey. Fasolka jak dla mnie rewelacyjna! Zupełnie nie spodziewałam się że Zobacz więcej
wcześniej i wtedy całość robi się błyskawicznie! Przepis z książki Madhur Jaffrey "A Taste of India". Do ziemniaczków jedliśmy ryż z kminem, bardzo popularny w Indiach. Podpatrzyłam pewnego kucharza Zobacz więcej
Deptuły, na którą to ostrzyłam sobie zęby od jakiegoś czasu, oraz "Curry Nation" Madhur Jaffrey (po lekturze książki "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" tejże autorki, nie Zobacz więcej
cudzoziemskiego (najczęściej zachodniego) odbiorcy. Takie są dania np. proponowane przez Madhur Jaffrey, z której Indian Cookery często korzystam, i takie kreatywne potrawy indyjskie tworzyłam z Zobacz więcej
doskonale pasują jako dodatek do różnych potraw, chociaż u mnie wszystkie znikają same, jeszcze gorące, prosto z pieca. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Madhur Jaffrey's Indian Cooking" M. Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In cooking we trust
Kima

Kima 41

0
Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu Zobacz więcej
Moja kolekcja książek o kuchni indyjskiej powiększyła się ostatnio o kilka pozycji, między innymi genialne Curry Easy Vegetarianmojej guru, Madhur Jaffrey. Wypróbowałam już część przepisów, oto Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: