madhur jaffrey

ZOBACZ TAKŻE:

Czas na obiecaną niespodziankę z okazji setnego fana na facebookowym profilu rozkoszy. Jak może pamiętacie w czasie lipcowych Targów Książki Kulinarnej kupiłam sobie książkę Madhur Jaffrey Curry Zobacz więcej
Czyli obiecany cytrynowy makaron wg Madhur Jaffrey Nie trzymałam się ściśle przepisu, z braku niektórych składników. Zamieszczam „swoją” wersję 3 łyżki oliwy Spora szczypta asafetydy 1 czubata Zobacz więcej
Czyli pieczone kurczę w dużej ilości przypraw :) Wg Madhur Jaffrey 1 kurak 4 łyżki soku z cytryny 4 – 5 cm świeżego imbiru, obranego 3 ząbki czosnku 3 świeże papryczki chili – w przepisie figurują Zobacz więcej
Bardzo luźnoinspirowaneprzepisem Madhur Jaffrey 1 podwójna kurza pierś, pokrojona w kostkę 1 puszka ciecierzycy 1 cebula, pokrojona 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 nieduże pomidory, obrane Zobacz więcej
Sezon pomidorowy w pełni. Są teraz smaczne i tanie, więc postanowiłem przygotować uniwersalny sos pomidorowy do potraw wszelakich, na podstawie przepisu zaczerpniętego z książki Madhur JaffreyZobacz więcej
. Tuńczyk idealnie pasuje do ryżu basmati, który w tym wypadku ugotowałam z zielonym kardamonem, goździkami i rodzynkami. Polecam na jesienne późne obiady. Szybkie i pożywne danie. Tuńczyk w lekkim Zobacz więcej
Na pyszny poczatek tygodnia proponuje afrykanskie curry warzywne. Trzy skladniki: ziemniaki, pomidory i zielony groszek, do tego troche przypraw i obiad gotowy. Aromatyczny, szybki i pyszny. Przepis Zobacz więcej
łatwe! Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym /na podst. przepisu Madhur Jaffrey z bloga Liski/ ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę ok 1/4 łyżeczki soli ok 1/4 łyżeczki świeżo Zobacz więcej
flawlesss
flawlesss Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W siedem dni dookoła kuchni
Zima! :)

Zima! :) 489

0
, całkiem miło jest w ten zimowy świąteczny czas..." A jak wiadomo zimą możemy sobie pofolgować! Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym, aromatyczny, rozgrzewający, w sam na regenerację sił po mroźnej Zobacz więcej
Zielona fasolka z kokosem to przepis z Kerali w południowych Indiach. Wynalazłam go w książce "A Taste of India" aut. Madhur Jaffrey. Fasolka jak dla mnie rewelacyjna! Zupełnie nie spodziewałam się że Zobacz więcej
wcześniej i wtedy całość robi się błyskawicznie! Przepis z książki Madhur Jaffrey "A Taste of India". Do ziemniaczków jedliśmy ryż z kminem, bardzo popularny w Indiach. Podpatrzyłam pewnego kucharza Zobacz więcej
Deptuły, na którą to ostrzyłam sobie zęby od jakiegoś czasu, oraz "Curry Nation" Madhur Jaffrey (po lekturze książki "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" tejże autorki, nie Zobacz więcej
cudzoziemskiego (najczęściej zachodniego) odbiorcy. Takie są dania np. proponowane przez Madhur Jaffrey, z której Indian Cookery często korzystam, i takie kreatywne potrawy indyjskie tworzyłam z Zobacz więcej
doskonale pasują jako dodatek do różnych potraw, chociaż u mnie wszystkie znikają same, jeszcze gorące, prosto z pieca. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Madhur Jaffrey's Indian Cooking" M. Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In cooking we trust
Kima

Kima 41

0
Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu Zobacz więcej
Moja kolekcja książek o kuchni indyjskiej powiększyła się ostatnio o kilka pozycji, między innymi genialne Curry Easy Vegetarianmojej guru, Madhur Jaffrey. Wypróbowałam już część przepisów, oto Zobacz więcej
Kto da więcej książek o kuchni indyjskiej? :) Madhur Jaffrey w Curry Easy Vegetarian pisze, że dosze według poniższego przepisu są łatwiejsze do zrobienia niż naleśniki. Hmmm, dyskutowałabym ;-), Zobacz więcej
Indian spice trail” napisaną przez Madhur Jaffrey. Do oryginalnego przepisu dodałam jeszcze sok z cytryny, ponieważ moim zdaniem nadaje on raicie (chyba dobrze odmieniłam?) charakteru. Polecam Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziaek 22 Lipiec 2013. Zaraz po przeczytaniu ksiki Madhur Jaffrey " Wrd mangowych drzew. Wspomnienia z dziecistwa w Indiach" postanowiam jak najszybciej wyprbowa jaki Zobacz więcej
jest i soczewica (co najmniej 2 rodzaje), i groch, i ciecierzyca, i jakaś fasola. Za każdym razem obiecuję sobie, że wprowadzę tradycję regularnego strączkowania, ale cóż - różnie to bywa ;). W Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: