magdalenki francuskie

Madeleines - francuskie magdalenki Składniki: 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 szczypta soli 1 laska wanilii Wykonanie: Wybić do Zobacz więcej
pisarza ! I obiecując sobie, że wrócę ...ten szósty raz ! Ale pomimo tych wielokrotnych ,i jak na razie bezowocnych prób, diw rzeczy uważam za pewne : 1) fakt, że nie przeczytałam serii nie oznacza Zobacz więcej
Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzączym one są, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to francuskie ciastka biszkoptowe, wypiekane w szktałcie muszelek. Zobacz więcej
Na pierwszy rzut oka nie wyglądają zbyt ciekawie – takie małe, zwyczajne ciasteczka, w formie muszelki. Nic specjalnego. Tak myślałam o magdalenkach przez długi czas, dopóki nie kupiłam całej torby Zobacz więcej
. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Masło rozpuszczamy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, wlewamy wystudzone masło oraz dodajemy Zobacz więcej
Magdalenki - to małe maślane ciasteczka w kształcie muszli. Klasyczna słodycz kuchni francuskiej. Puszyste, delikatne - dziś o smaku pomarańczowym- najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu Zobacz więcej
Magdalenki to francuskie ciasteczka robione z ciasta biszkoptowego z masłem. Mogą być naturalne lub aromatyzowane cytryną, kwiatem pomarańczy, wanilią … Mają charakterystyczny kształt podłużnych Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Magdalenki

Magdalenki 426

0
Nie do końca wiadomo, skąd wzięły się magdalenki. Jedna z legend mówi, że te pyszne francuskie ciasteczka zostały spopularyzowane przez Stanisława Leszczyńskiego. Ponoć to jego kucharka Magdalena Zobacz więcej
do-kawy
do-kawy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
notatnik kulinarny
Magdalenki

Magdalenki 241

0
Znalazłam w kuchni zapomniane foremki do magdalenek, małych, francuskich ciasteczek o kształcie muszelki i niemal od razu przystąpiłam do wypieków :) Pierwsza partia była pyszna i zniknęła zanim Zobacz więcej
nie ma klimatu - zamieszania we francuskiej kawiarni. Bagietki, chleby i magdalenki to jest to co mogę polecić. Ciasta, dawno nie jadłam może coś się zmieniło, ale jednak miejsce, które jest Zobacz więcej
Przepis pochodzi z ksiazki Rachel Khoo "Mala paryska kuchnia". U niej w przepisie znajduje sie tez propozycja na dodanie kremu cytrynowego lecz nie skorzystalam z tej propozycji gdyz byly to moje Zobacz więcej
Te klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimimuffinami a francuskimimagdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane Zobacz więcej
Moja mama jest taka miła, że z reguły, gdy widzi w sklepie jakąś fajną silikonową formę do ciasta, kupuje mi ją w prezencie. Niedawno sprezentowała mi formę z wgłębieniami w kształcie muszelek, Zobacz więcej
Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki migdałowe. Nawet lepsze niż poprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie Zobacz więcej
olive thym &
olive thym & Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olive Thyme & ...
MAGDALENKI

MAGDALENKI 76

0
słusznym rozwiązaniem było spędzić go na świeżym powietrzu. Magdalenki idealnie sprawdziły się u nas jako spacerowa przekąska. Składniki 100 g masła 100 g mąki 100 g cukru pudru 3 jaja otarta skórka Zobacz więcej
LeMoniada
LeMoniada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LeMoniada
Miodowe magdalenki

Miodowe magdalenki 86

0
Magdalenki to przepyszne francuskie ciastko, często niedoceniane przez osoby odwiedzające Francję. Mają charakterystyczny muszelkowy kształt, który uzyskujemy dzięki specjalnym foremkom. Te pyszne Zobacz więcej
Walentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się Zobacz więcej
Magdalenki to urocze francuskie ciasteczka pieczone w specjalnej foremce. Odkąd zainwestowałam w taką foremkę piekłam magdalenki już kilka razy, bo ich zaletą jest nie tylko specyficzny, wygląd, ale Zobacz więcej
- w sam raz! :) Przepis na: ok. 24 magdalenki. Przygotowanie: 17 min. Pieczenie: 2 x 20 min. Chłodzenie w lodówce: 1 h. Przyrządy kuchenne: - forma na magdalenki, - rondel lub mikrofalówka, - miska, Zobacz więcej
cucinare
cucinare Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cucinare
Magdalenki

Magdalenki 157

0
Dostałam niedawno od teściów przepyszne cytrynowe magdalenki przywiezione z Majorki. Urzekł mnie cytrynowy aromat tych ciastek i postanowiłam zrobić takie sama ... W internecie znajdziemy wiele opcji Zobacz więcej