mahlab

ZOBACZ TAKŻE:

Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych. Ciasteczka z Zobacz więcej
- doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. 500 g suszonej ciecierzycy pęczek zielonej pietruszki 2 średnie celule 3 ząbki czosnku 3 łyżki przyprawy do falafela Zobacz więcej
, w przepisie na arabskie.pl był również cynamon, goździki i mahlab, ale nie miałam akurat w domu więc pominęła, choć radzę Wam dodać/ kilka łyżek wody olej do smażenia Cieciorkę zalewam dużą ilością Zobacz więcej
śniadanie. Saha ła hana! Smacznego :) */Mahlep (mahlab, mahelep) to ziarna wiśni wonnej - przyprawa do wypieków popularna na bliskim wschodzie. Mahlep jest również składnikiem mieszanki do arabskich Zobacz więcej
w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do Zobacz więcej
przestygnie dodać - 2 jajka Rozczyn wymieszać dodając składniki suche - ok. 600 g mąki (w przepisie oryginalnym jest 500, ale moje ciasto było za luźne) - łyżkaprzyprawy do kaaklub łyżeczkęzmielonego Zobacz więcej
blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na Zobacz więcej
Alva
Alva Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In my kitchen
Ma'amoul

Ma'amoul 187

1
już mówiła sama za siebie - smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak. Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych Zobacz więcej
na wierzch: żółtko, mak lub sezam Z 50g mąki, mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia, na 10-15 minut. Następnie nasypać do miski mąkę, dodać zaczyn, masło, jajka/żółtka, sól Zobacz więcej
, okrągła płaska do daktylowego Składniki: 250g masła 3 kubki* semoliny gruboziarnistej 1 1/2 łyżki cukru 1 kubek mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypywania 1/3 kubka wody różanej 2 łyżki wody z Zobacz więcej
sól, proszek do pieczenia, mielone migdały, mahlab i cukier. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zimne masło i pokroić na kawałki wielkości jałowca, dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w Zobacz więcej
bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee) duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo Zobacz więcej
Kuchni Arabskiej(2) jebra(1) jogurt(3) kaak(3) kabaczek(2) kardamon(1) khobez(3) kibb(1) kibbe(2) kibby(1) knafeh(1) kofta(1) kolacja(5) kuchnia arabska(5) kumin(5) kunafa(1) laban(1) Lody Bakdash(1) Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Amaretti

Amaretti 298

0
. I zajadać :-) *wypatrzyłam je kiedyś u Basi, od której zresztą mahlab znam :-) ** a z tej samej masy (albo - jeszcze lepiej - bez białka) można zrobić marcepan - wystarczy dłużej pozagniatać albo Zobacz więcej
i energii;) Są do tego specjalne foremki, ale ja po prostu lepiłam je ręcznie;) Składniki: – 250g masła – 3 szklanki semoliny gruboziarnistej – 1,5 łyżki cukru – 1 szklanka mąki pszennej + 1 do Zobacz więcej
. Pozostawić na 10 minut by podrosły. Piec w temp. 175st.C na rumiano (20 minut). zapach Jerozolimy! * tannour - piec do wypiekania chleba (po, zarówno, arabsku jak i hebrajsku) ** mahlab i masyks to Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ka'ak

ka'ak 113

0
, plataninie schodow. Smak Starej Jerozolimy, smak Nowej Jerozolimy. Smak zamkniety w szarawym zawiniatku z gazety. Ten jeden smak. Ten smak to za'atar (koniecznie ten z hyzopu!), a zaraz obok niego Zobacz więcej
z masą czekoladową - przepis z 1956 roku Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) Marcepanowe ciasteczka maślane Ryż z truskawkami waniliowy na szybko Tarta z rabarbarem przykryta pianką Gofry z sosem Zobacz więcej
powstały jeszcze jedne białkowo-migdałowe ciasteczka. 2 białka pozostały w lodówce, a gdy już zajrzałam do Basi, nie mogłam się powstrzymać, by nie podążyć za pięknie pachnącym mahlabem linkiem do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: