mahlep

ZOBACZ TAKŻE:

Po nieudanym serniku na zimno zostałam z mało udanymi truskawkami. Tak to jest o tej porze, że trzeba mieć dużo szczęścia żeby truskawki smakowały truskawkami. Okazało się, że moje takie nie są. Cóż Zobacz więcej
z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciasta. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej Zobacz więcej
. Przepis prosty, szybki, bułki zawsze się udają. Ale ja ten przepis lubię udziwnić nieco, "zarabszczyć" ;) przez dodatki różne. Np. na dzisiejsze śniadanie mieliśmy bułeczki z ciasta z dodatkiem Zobacz więcej
Ten chlebek to chlebek tradycyjnie przygotowany w Stambule na święta wielkanocne...tak, wielkanocne...ale u nas w domu tak się spodobał że pojawia się na wiele świąt i uroczystości. Oryginalny przepis Zobacz więcej
Jezusiu maria, wszystko pięknie, smacznie i pachnąco, aż chce się lecieć do kuchni, kleić składniki....ale sąd mam wziąć 30 g wody z kwiatu pomarańczy ? :) help? A ten mahlep, można zastąpić wasabi ? Zobacz więcej
Uwielbiam słone przekąski a te ciasteczka najeżą do moich ulubionych. Ze względu na orientalną przyprawę mahlep są wyśmienite i oryginalna. Kandli simidi piekły trzy kuchareczki: Kasia, Mila zwana Emi Zobacz więcej
Ma'amoul to klasyczne arabskie ciasteczka o unikatowym smaku pochodzącym od przyprawy mahlep (mielonych ziaren wiśni wonnej). Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Ciastka są absolutnie wspaniałe. Zobacz więcej
kruchymi ciasteczkami najczęściej w kształcie obwarzanka. Ze względu na to iż proporcje z których przygotowałam simity były dość duże z części ciasta zrobiłam słone paluszki i ciasteczka. W Zobacz więcej
baś...
baś... Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Basia na widelcu
Tsoureki

Tsoureki 85

0
. Składniki: 500g mąki do tsoureki ( u mnie zwykła mąka biała) 1 saszetka suszonych drożdży (u mnie 30 g świeżych) 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru ( dałam puder) 1 łyżeczka mahlep Zobacz więcej
zalezy od wielkosci foremki; mnie wyszlo okolo 35 sztuk) ciasto 125g masła 70ml mleka 125g mąki pszennej 250g semoliny 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatow pomaranczy 1-2 lyzeczki zmielonej Zobacz więcej
w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do Zobacz więcej
kaak. Pisałam o tej tradycyjnej bliskowschodniej mieszance przypraw do wypieków przy bułeczkach kaak. Ta przyprawa robi różnicę. Pachnie orientalnie, nadaje wypiekom smak, w którym odnajdujemy i Zobacz więcej
na podstawie książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan. 7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej typ 650 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 Zobacz więcej
kubka drobnego cukru trzcinowego 2 kubki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 3 kubki maki dwie łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta Zobacz więcej
(pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżekwody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 gsemoliny 1/4 szklanki cukru 2-3 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
ciasteczka z daktylami

ciasteczka z daktylami 105

0
szczypcami z ząbkowanymi krawędziami lub za pomocą specjalnej foremki do ciasteczek. Przepis na ciasteczka z daktylami na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska". Ciasto jest z dodatkiem Zobacz więcej
łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (na który przepis znajdziecie tutaj:domowy cukier waniliowy) 250 g daktyli, obranych z pestek i bardzo drobno posiekanych lub zmiksowanych w trybie pulsacyjnym Zobacz więcej
też w zależności od regionu mahleb, mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej. Przyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Zobacz więcej
z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Nadzienie orzechowe (pistacjowe) Wymieszać drobno Zobacz więcej
Kuchni Arabskiej(2) jebra(1) jogurt(3) kaak(3) kabaczek(2) kardamon(1) khobez(3) kibb(1) kibbe(2) kibby(1) knafeh(1) kofta(1) kolacja(5) kuchnia arabska(5) kumin(5) kunafa(1) laban(1) Lody Bakdash(1) Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: