Przepis na mahlep

Powiązane przepisy:

Uwielbiam piec bułki. Szczególnie odkąd na blacie w naszej kuchni zamieszkał taki pomocnik, który ciasto miesza i ręka już tak strasznie nie mdleje od długiego wyrabiania ciasta.Bułki domowe Zobacz więcej
Ten chlebek to chlebek tradycyjnie przygotowany w Stambule na święta wielkanocne...tak, wielkanocne...ale u nas w domu tak się spodobał że pojawia się na wiele świąt i uroczystości. Oryginalny przepis Zobacz więcej
Po nieudanym serniku na zimno zostałam z mało udanymi truskawkami. Tak to jest o tej porze, że trzeba mieć dużo szczęścia żeby truskawki smakowały truskawkami. Okazało się, że moje takie nie są. Cóż Zobacz więcej
ladykitchen
ladykitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lady Kitchen
Ciasteczka tahini z mahlep

Ciasteczka tahini z mahlep 88

Dawno się nie czepiałam. Dziś się czepię zachowań ludzkich w środkach komunikacji publicznej. Pod tym względem Zakopane jest o niebo lepsze od Krakowa. Tu trzeba tylko poczekać aż Pan Bus uzbiera Zobacz więcej
Ma'amoul to klasyczne arabskie ciasteczka o unikatowym smaku pochodzącym od przyprawy mahlep (mielonych ziaren wiśni wonnej). Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Ciastka są absolutnie wspaniałe. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
arabskie ciasteczka z pistacjami

arabskie ciasteczka z pistacjami 147

Jezusiu maria, wszystko pięknie, smacznie i pachnąco, aż chce się lecieć do kuchni, kleić składniki....ale sąd mam wziąć 30 g wody z kwiatu pomarańczy ? :) help? A ten mahlep, można zastąpić wasabi ? Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Kandil simidi - kruche tureckie precelki

Kandil simidi - kruche tureckie precelki 128

Uwielbiam słone przekąski a te ciasteczka najeżą do moich ulubionych. Ze względu na orientalną przyprawę mahlep są wyśmienite i oryginalna. Kandli simidi piekły trzy kuchareczki: Kasia, Mila zwana Emi Zobacz więcej
Z pewnościa znacie drożdżowe simity, bajgle które Turcy jedzą do śniadania. Simity, które Wam dzisiaj zaprezentuję to zupełnie coś innego. Kruche ciasteczka do herbaty. oryginalna nazwa to kandil Zobacz więcej
Ma'amoul to arabskie ciasteczka pieczone zgodnie z tradycją na Ramadan. Formowane ręcznie i wypiekane w specjalnie wyrzeźbionych drewnianych foremkach, dzięki którym nabierają pięknego kształtu. Ja Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
ciasteczka z daktylami

ciasteczka z daktylami 114

Według książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" maamoul to świąteczne specjały pochodzące z Jerozolimy, gdzie tradycyjnie pieczone są na Id al-Adha, święto kończące pielgrzymkę do Mekki oraz na Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Simit - tureckie bułeczki sezamowe

Simit - tureckie bułeczki sezamowe 107

Kto był w Turcji, z pewnością nie raz widział ulicznego sprzedawcę, pchającego przed sobą oszklony wózek pełen simitów, lub niosącego całą ich tacę na głowie, głośno reklamującego swój towar.Te Zobacz więcej
Ma'amoul, czyli nadziewane arabskie ciasteczka. Pyszne, kruchutkie i nie za slodkie (to akurat mozna zmienic;)). Dostepne szczegolnie i tradycyjnie w czasie Ramadanu. Nie potrzeba do nich jakichs Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Ma' amoul z pistacjami

Ma' amoul z pistacjami 88

W ramach akcji u Malwiny klik , upiekłam wreszcie ciastka, które miały pojawić się dawno, dawno temu a że nie mogłam się za nie zabrać to akcja mnie nieco zmobilizowała i są! Przetestowałam foremkę Zobacz więcej
NutkaSłodyczy
NutkaSłodyczy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nutka Słodyczy
Ma'amoul daktylowe

Ma'amoul daktylowe 215

Nutka Słodyczy: Ma'amoul daktylowe Strony strona główna o blogu zeszyt z przepisami tu zaglądam... muzyczne "małe co nieco" niedziela, 2 marca 2014 Ma'amoul daktylowe Ma'amoul to tradycyjne, kruche Zobacz więcej
Ma`amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy Zobacz więcej
Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - Zobacz więcej
Vasilopita to tradycyjne greckieciasto noworoczne z monetką w środku. Kto trafi na kawałek z monetką ten będzie miał wspaniały rok:) W Nowy Rok po obiedzie vasilopita jest krojona przez najstarszą Zobacz więcej
Falafel - smażone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fastfood z krajów arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekąska to świetna alternatywa kebaba podanego w picie. Zobacz więcej
Z mojego poranno-niedzielnego kuchennego szwędania urodziły się bułeczki drożdżowe. Uwielbiam takie domowe, kupne nie. Szczególnie, że domowe pieczenie to raj dla zmysłów - zapachy rozchodzą się po Zobacz więcej
Wzięło mnie na pieczenie. Niedziela rano, względny spokój w domu a ja zamiast nos w książkę, to mnie nosi. Zaniosło do kuchni. Przyszły za mną bułeczki. (A może ja polazłam za nimi? Nie-wia-do-mo) Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: