mahlep

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Po nieudanym serniku na zimno zostałam z mało udanymi truskawkami. Tak to jest o tej porze, że trzeba mieć dużo szczęścia żeby truskawki smakowały truskawkami. Okazało się, że moje takie nie są. Cóż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciasta. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przepis prosty, szybki, bułki zawsze się udają. Ale ja ten przepis lubię udziwnić nieco, "zarabszczyć" ;) przez dodatki różne. Np. na dzisiejsze śniadanie mieliśmy bułeczki z ciasta z dodatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten chlebek to chlebek tradycyjnie przygotowany w Stambule na święta wielkanocne...tak, wielkanocne...ale u nas w domu tak się spodobał że pojawia się na wiele świąt i uroczystości. Oryginalny przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jezusiu maria, wszystko pięknie, smacznie i pachnąco, aż chce się lecieć do kuchni, kleić składniki....ale sąd mam wziąć 30 g wody z kwiatu pomarańczy ? :) help? A ten mahlep, można zastąpić wasabi ? Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam słone przekąski a te ciasteczka najeżą do moich ulubionych. Ze względu na orientalną przyprawę mahlep są wyśmienite i oryginalna. Kandli simidi piekły trzy kuchareczki: Kasia, Mila zwana Emi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ma'amoul to klasyczne arabskie ciasteczka o unikatowym smaku pochodzącym od przyprawy mahlep (mielonych ziaren wiśni wonnej). Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Ciastka są absolutnie wspaniałe. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kruchymi ciasteczkami najczęściej w kształcie obwarzanka. Ze względu na to iż proporcje z których przygotowałam simity były dość duże z części ciasta zrobiłam słone paluszki i ciasteczka. W Zobacz więcej
baś...
baś... Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Basia na widelcu
Tsoureki

Tsoureki 98

0
{{headerMessage}}
. Składniki: 500g mąki do tsoureki ( u mnie zwykła mąka biała) 1 saszetka suszonych drożdży (u mnie 30 g świeżych) 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru ( dałam puder) 1 łyżeczka mahlep Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zalezy od wielkosci foremki; mnie wyszlo okolo 35 sztuk) ciasto 125g masła 70ml mleka 125g mąki pszennej 250g semoliny 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatow pomaranczy 1-2 lyzeczki zmielonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kaak. Pisałam o tej tradycyjnej bliskowschodniej mieszance przypraw do wypieków przy bułeczkach kaak. Ta przyprawa robi różnicę. Pachnie orientalnie, nadaje wypiekom smak, w którym odnajdujemy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na podstawie książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan. 7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej typ 650 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Vasilopita to tradycyjne greckieciasto noworoczne z monetką w środku. Kto trafi na kawałek z monetką ten będzie miał wspaniały rok:) W Nowy Rok po obiedzie vasilopita jest krojona przez najstarszą Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Ma' amoul z pistacjami

Ma' amoul z pistacjami 84

0
{{headerMessage}}
i czeka na swój czas:) ale to chyba każdy z nas tak ma prawda? czy od razu testujecie?.. jak ciuch ubierając natychmiast po zakupie! Ciasteczka dobre, bardzo kruche i delikatne...smakowały Rafałowi Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
ciasteczka z daktylami

ciasteczka z daktylami 108

0
{{headerMessage}}
Według książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" maamoul to świąteczne specjały pochodzące z Jerozolimy, gdzie tradycyjnie pieczone są na Id al-Adha, święto kończące pielgrzymkę do Mekki oraz na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ma'amoul to arabskie ciasteczka pieczone zgodnie z tradycją na Ramadan. Formowane ręcznie i wypiekane w specjalnie wyrzeźbionych drewnianych foremkach, dzięki którym nabierają pięknego kształtu. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki wiśni wonnej (mahlep) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Nadzienie orzechowe (pistacjowe) Wymieszać drobno Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: