mak na makowiec

{{headerMessage}}
Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku Zobacz więcej
yorki
yorki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My man's kitchen
Makowiec z białym makiem

Makowiec z białym makiem 554

1
{{headerMessage}}
Taki makowiec w wersji de lux. ;) Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować. Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta nie mogą nas zaskoczyć. Przygotujmy wcześniej sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki. A jakie? Wiadomo od pokoleń: piernik, sernik i makowiec. Bez makowca, jak mówią niektórzy, nie ma świąt Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przesianą mąką, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Zasypujemy je mąką i czekamy chwilę, aż mąka zacznie nam pękać. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do mąki. Zobacz więcej
niula
niula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buduj Smak
Makowiec - strudel z makiem

Makowiec - strudel z makiem 527

0
{{headerMessage}}
nie solonych, rodzynki,(ja dałam suszone morele) Składniki na posypkę/kruszonkę: 0,5 kostki masła (100g) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Do Zobacz więcej
Smyk
Smyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smykwkuchni.blogspot.com
Makowiec bez maku!

Makowiec bez maku! 101

0
{{headerMessage}}
Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto to jest charakterystyczne dla kuchni polskiej. Towarzyszy nam od lat w prawie niezmienionej formie. Kojarzy się, bowiem ze świętami Bożego Narodzenia, z polskimi smakami i tym, co zwiemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta minęły, a ja mam do pokazania kilka świątecznych wypieków. Dziś zapraszam na struclę drożdżową z makiem. Jest pyszna, mięciutka, pełna nadzienia. I co dla mnie ważne - chyba po raz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) i mam chwilowy "ciastowstręt", a w domu mamy jeszcze sporo pozostałości ;) A czekolad to wystarczy mi chyba do przyszłego roku :P Po świętach w domu mam spory zapas maku (mieliśmy robić makowca, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to proste, a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto. Wilgotny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makowce lubiłam do czasu kiedy w IV klasie szkoły podstawowej kupiłam drożdżówkę z makiem. Niby nic takiego..."Ot drożdżówka i tyle". Niestety ta drożdżówka dla mnie nie była "normalna". Nie wiem w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jeden z lepszych makowców jakie jadłam ostatnio. Wypiek dla tych, którzy tak jak ja kochają prawdziwe, maślane, wilgotne, drożdżowe ciasto. Trudno teraz dostać takie w sklepach i w cukierniach. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(które najczęściej są tylko łagodną sugestią, jeśli poprzedza je napis „najlepiej spożyć” a nie „należy”). W listopadzie piekłam rogale marcińskie i już w październiku specjalnie kupiłam więcej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szczerze uwielbiam mak i naprawdę z wielką przyjemnością jem wszystkie desery, które go zawierają (kilka dni temu nawet lody!). Równocześnie pełen bakalii makowiec najbardziej kojarzy mi się z Bożym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten przepis łączy zalety klasycznego makowca i jednocześnie eliminuje jego wady. Zawiera to co najlepsze z makowca czyli dużo maku i nie wymaga pracy przy zwijaniu. To ciasto bez ciasta składa się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej Zobacz więcej