mak na makowiec

Rewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to proste, a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto. Wilgotny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity Zobacz więcej
Makowiec z białego maku na kruchym, orzechowym spodzie, polany ganache z białej czekolady z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Pycha… Muszę przyznać, że to mój debiut w pieczeniu makowca z Zobacz więcej
Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 Zobacz więcej
Przepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) Zobacz więcej
Uważam, że czasami trzeba sobie pomóc i dlatego zdarza mi się korzystać z "gotowców". Tak było z tym chlebem. Mimo to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: 1,5 szkl mixu mąk Zobacz więcej
Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i Zobacz więcej
Przepis znalazł mój mąż w dodatku do Gazety Wyborczej „Palce lizać”. Zmieniłam jednak proporcje składników i nieznacznie sposób wykonania. Ciasto wyszło bardzo dobre i myślę, że będę wracać do tego Zobacz więcej
Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i Zobacz więcej
Jeśli ktoś do domowej masy makowej kupił cały mak i nie chce mu się go mielić - zapraszam na pyszny makowiec z jabłkami. Autorstwa Martity :) Składniki: 1 kg jabłek szara reneta sok wyciśnięty z Zobacz więcej
Rok temu na moim świątecznym stole znalazł się ten serownik z białym makiem. Może w tym roku zagości u Ciebie? Ciasto jest duże i podzielne- idealne dla świątecznych gości. :) Sero- makowiec z białym Zobacz więcej
Nowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę Zobacz więcej
Makowiec na śniadanie? Takie rzeczy tylko u mnie ;). Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często. Omlet Zobacz więcej
Ze Świąt z dzieciństwa bardzo dobrze utkwił mi w pamięci makowiec i kutia, którą jedliśmy u mojej cioci. Pamiętam to z dwóch powodów - bardzo lubiłam ten słodki mak, a mój brat tego nieznosił. Gdy Zobacz więcej
Ten przepis łączy zalety klasycznego makowca i jednocześnie eliminuje jego wady. Zawiera to co najlepsze z makowca czyli dużo maku i nie wymaga pracy przy zwijaniu. To ciasto bez ciasta składa się z Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście 46

Makowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to Zobacz więcej
Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną Zobacz więcej
Może znajdą się jeszcze tacy, co to im się makowce w święta nie przejadły. A może są już tacy, co planują tegoroczne wypieki bożonarodzeniowe. Dla jednych i drugich - przepis na kruche babeczki z Zobacz więcej
Makowiec świąteczny to ciasto, które musi być na świętecznym stole! Zapewnie większość z Was będzie piekła makowce na Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę ciasto z makiem, ale staram Zobacz więcej
Mak to jeden z produktów, jakie kojarzą mi się z grudniem i z nadchodzącymi Świętami, choć makowca u mnie w domu w tym czasie raczej się nie robiło. Za to mama piekła czasami biszkopt przekładany masą Zobacz więcej