mak na makowiec

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku Zobacz więcej
Taki makowiec w wersji de lux. ;) Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować. Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele Zobacz więcej
Święta nie mogą nas zaskoczyć. Przygotujmy wcześniej sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki. A jakie? Wiadomo od pokoleń: piernik, sernik i makowiec. Bez makowca, jak mówią niektórzy, nie ma świąt Zobacz więcej
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest Zobacz więcej
jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masa makowa: 800g maku ok 200 g cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu Zobacz więcej
niula
niula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buduj Smak
Makowiec - strudel z makiem

Makowiec - strudel z makiem 510

0
Taki właśnie makowiec od kiedy tylko pamiętam gościł na naszym stole wigilijnym! Jakiś czas temu pomyślałam, że zrobimy próbę generalną przed świętami i pod czujnym okiem mojej mamy - upiekłyśmy razem Zobacz więcej
Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w Zobacz więcej
Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 Zobacz więcej
, do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka utarte z cukrem, całe jajko oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę by podrosło. Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i Zobacz więcej
Święta minęły, a ja mam do pokazania kilka świątecznych wypieków. Dziś zapraszam na struclę drożdżową z makiem. Jest pyszna, mięciutka, pełna nadzienia. I co dla mnie ważne - chyba po raz Zobacz więcej
) i mam chwilowy "ciastowstręt", a w domu mamy jeszcze sporo pozostałości ;) A czekolad to wystarczy mi chyba do przyszłego roku :P Po świętach w domu mam spory zapas maku (mieliśmy robić makowca, ale Zobacz więcej
Makowce lubiłam do czasu kiedy w IV klasie szkoły podstawowej kupiłam drożdżówkę z makiem. Niby nic takiego..."Ot drożdżówka i tyle". Niestety ta drożdżówka dla mnie nie była "normalna". Nie wiem w Zobacz więcej
To jeden z lepszych makowców jakie jadłam ostatnio. Wypiek dla tych, którzy tak jak ja kochają prawdziwe, maślane, wilgotne, drożdżowe ciasto. Trudno teraz dostać takie w sklepach i w cukierniach. Zobacz więcej
(które najczęściej są tylko łagodną sugestią, jeśli poprzedza je napis „najlepiej spożyć” a nie „należy”). W listopadzie piekłam rogale marcińskie i już w październiku specjalnie kupiłam więcej Zobacz więcej
Szczerze uwielbiam mak i naprawdę z wielką przyjemnością jem wszystkie desery, które go zawierają (kilka dni temu nawet lody!). Równocześnie pełen bakalii makowiec najbardziej kojarzy mi się z Bożym Zobacz więcej
Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta Zobacz więcej
Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej Zobacz więcej
czasu w kuchni. I żeby pozostać w nastroju Świątecznego nieładu, podczas przygotowywania ciasta na makowiec, postanowiłam przygotować Makowiec Na Opak, czyli po prostu drożdżówki z bardzo dużą Zobacz więcej
Makowiec to taka zapowiedź Świąt przynajmniej w moim domu. Robię go tylko na Boże Narodzenie bo wtedy smakuje najlepiej. Dziś zrobiłam wyjątek i upiekłam go troszkę wcześniej żeby podzielić się z Wami Zobacz więcej
Przepis na to ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki. Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i Zobacz więcej