mak z pęczakiem

Cały rok z niecierpliwością czekam na Boże Narodzenie i moje ulubione danie - MAKIEŁKI. Tak właśnie w Wielkopolsce mówimy na mak z bakaliami oraz do wyboru: z chlebem, bułką bądź makaronem. Ja Zobacz więcej
Składniki: 3/4 szklanki pęczaku 100 g mielonego maku 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 szklanka mleka 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, morele suszone, żurawina, daktyle) Zobacz więcej
obtarte od walizki dłonie i zmęczenie uniemożliwiające zaparzenie herbaty jest warte prawie przemierzenia nieomal 1400km, wspomnień i... 3 siat orzechów włoskich. i to naprawdę miłe jest mieć gdzie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kutia

Kutia 271

0
W moim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem. Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą Zobacz więcej
Zdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak. Składniki: szklanki pęczaku 40 dag pieczarek 20 dag włoszczyzny 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka maki sól do smaku pieprz do smaku Zobacz więcej
Kutia to tradycyjne danie kuchni kresowej. Kutię zwykle przygotowuje się z maku, orzechów, suszonych owoców, miodu oraz pszenicy. U mnie pojawiła się zdrowsza, a przy tym znacznie szybsza w Zobacz więcej
Coś szybkiego coś słodkiego i smacznego. Mini deser na wieczór wigilijny . Dzieci to polubią , ala kutia dla osób które nie lubią maku . Wigilijny deser z pęczaku i czekolady składniki 1 szklanka Zobacz więcej
Trendy Lunch Melvit - 1 saszetka (pęczak, kasza bulgur, zielona soczewica) Łosoś Sól himalajska Pieprz cytrynowy Czosnej granulowany Sok z połowy cytryny Łososia marynowałam ok 15min w przyprawach, Zobacz więcej
zajęcia i obawiam się, że mi się oberwie. Ach i akurat w ten weekend wpada do mnie rodzinka z Trójmiasta. Wyczuli moment, nie ma co. pęczak z makiem, jogurtem śmietankowym, rodzynkami, orzechami Zobacz więcej
Pęczak jest to rodzaj dobrze znanej kaszy jęczmiennej. Całe ziarno jęczmienia wymieszane z makiem i orzechami dostarcza dużej dawki witamin. Jest to idealne danie na stół wigilijny, ale nie tylko. Zobacz więcej
W naszej kuchni rządzą dziś kwiaty, a dokładniej jadalne kwiaty nasturcji. Ich charakterystyczny, pikantny smak doskonale komponuje się z delikatną kaszą pęczak.Do tego grillowany kurczak, wcześniej Zobacz więcej
Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie. SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kaszy Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Zupa z pasternakiem

Zupa z pasternakiem 138

0
Każdy ma jakiegoś bzika mam i ja!:) Uwielbiam zupy kiedy warzywa do niej krojone są w słupki. Wpływa to na jej bogatszy smak, wygląd też! “Figa z makiem z pasternakiem”? Niee! Taka zupa wbrew pozorom Zobacz więcej
kuchni kresowej. Nazwa pochodzi z języka ukraińskiego - pestka, ziarno. Kutię przygotowujemy z pszenicy, maku, miodu oraz przeróżnych bakalii. Na Białorusi, zamiast pszenicy przygotowywano kutię z Zobacz więcej
Święta za pasem, czas więc na typowo świąteczne danie. A zaczynam od tradycyjnej kuti w nieco zdrowszej wersji. Zapraszam! Składniki do przygotowania kutii: szklanka ziaren pęczaku - przed gotowaniem Zobacz więcej
Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa kuchni kresowej. Standardowo przygotowuje się z ziarna pszenicy, jednak na Białorusi do jej przyrządzenia wykorzystuje się również pęczak lub ryż. My zaś Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Kutia

Kutia 85

0
Tradycyjna potrawa dawnej kuchni kresowej. Nie mowy żeby jej u mnie zabrakło. Uwielbiam jej strukturę, kleisty pęczak, a no i mak ponoć zapewni nam szczęście przez cały rok. Składniki: 1 szklanka Zobacz więcej
Pęczak - kasza jęczmienna. Wydaje mi się, że jest trochę zapomniana. W mojej pamięci zapadł jako przysmak świąteczny z makiem, miodem i bakaliami. Pysznie! równie dobrze sobie radzi w daniach Zobacz więcej
Najbardziej znienawidzoną przeze mnie czynnością przed świetami Bożego Narodzenia jest mielenie maku... Choćbym nie wiem, jak uważnie to robiła i tak jest wszędzie rozsypany. Dlatego, jeśli już Zobacz więcej
A propos maku i kutii -http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w Zobacz więcej