Miseczka Zdrowia: Jaka mąka? Miseczka Zdrowia Miseczka Zdrowia Przepisy Co kiedy jeść? wtorek, 6 maja 2014 Jaka mąka? Przechodząc na zdrowy tryb żywienia wielu z nas w pierwszejkolejności decyduje się
Zobacz więcej
Pyszne naleśniki bez mleka i na mące ryżowej z dodatkiem mąki owsianej, doskonała alternatywa przy alergii na białko mleka krowiego oraz celiakii. A mój syn był nimi zachwycony: "mamo jakie pyszne
Zobacz więcej
Cześć, Dziś post o mące, po prostu:). Mam nadzieję, że ta notka zapadnie Wam w pamięci poprzez ogromną dawkę rodzajów skumulowaną w jednym miejscu. Biorąc pod uwagę zawartość glutenu możemy podzielić
Zobacz więcej
Czekolady ciężko jest odmówić. To taka mała pokusa, która potrafi sprawić, że na naszych twarzach gości uśmiech. Nic dziwnego, ponieważ jak powszechnie wiadomo, zawarte w czekoladzie kakao podnosi
Zobacz więcej
Mąka ryżowa, to bardzo dobra alternatywa dla osób chorujących na celiakię. Zastosowanie znajduje ona w naleśnikach, makaronach, plackach ryżowych, ciastach. Można ją również wykorzystywać do zup i
Zobacz więcej
Parę (albo i więcej..:-))lat temu kupiłam książkę na temat diety przypisanej do grup krwi. Nie będę się spierać o jej zasadność, działanie czy to, dla kogo jest bardziej lub mniej odpowiednia. Ważne,
Zobacz więcej
Dieta paleo wyklucza zboża, a zatem wydaje się, że praktycznie wszystkie mąki - od tych najłatwiej dostępnych i najtańszych- pszenna, żytnia, kukurydziana po te, które łatwo można zrobić samemu mieląc
Zobacz więcej
450 mąka tortowa 500 mąka poznańska mąka wrocławska mąka krupczatka 550 mąka luksusowa 650 mąka (kaszka) makaronowa 720 mąka żytnia chlebowa 850 mąka pszenna chlebowa 1000 mąka (kaszka) makaronowa
Zobacz więcej
Domowa bezglutenowa mieszanka mąk, która bardzo dobrze zastępuje mąkę pszenną. Wychodzi na niej idealny biszkopt i przede wszystkim można ją zrobić w domu i jest niedroga. Składniki: 1 szklankamąki
Zobacz więcej
Mąka ryżowa jest bezglutenowa, to doskonała alternatywa dla osób z celiakią. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, a zrobiona w domku jest naprawdę niedroga. Mąkę ryżową wykorzystuje się do
Zobacz więcej
Mąka kokosowa to świetna alternatywa dla każdego, kto nie może lub nie chce korzystać z mąki pszennej. Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu,
Zobacz więcej
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej
Zobacz więcej
Mąki z niechlebowych zbóż (owsa, jęczmienia, prosa, gryki, ryżu i kukurydzy, itp.) mają wysoką wartość odżywczą – są bogatym źródłem białka, błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Stanowią surowiec
Zobacz więcej
Mąka jaglana to bardzo zdrowa i odżywcza mąka bezglutenowa. Można ją bez problemu przygotować w domku mając z szafce zapas kaszy jaglanej. Mąka jaglana po połączeniu z innymi mąkami doskonale nadaje
Zobacz więcej
Placuszki z mąki kokosowej W końcu ją dorwałam. Tak, wiem, wiem to już żadna nowość i nikt nie będzie zaskoczony. Ale jakoś wcześniej nie potrafiłam się zebrać, żeby ją kupić a bardzo chciałam, bo
Zobacz więcej
Poprzedni przepis na mleko kokosowe bardzo wam się spodobał :) . Tym bardziej się cieszę, że mogę wam przestawić następny eksperyment - mąkę kokosową. Mam nadzieję, że po zrobieniu mleka nie
Zobacz więcej
Chęć na zrobienie mąki orzechowej miałam już od dawna, jednak dopiero kilka dni temu ją przygotowałam. Do jej wykonania można oczywiście wybrać dowolne orzechy, w moim przypadku były to popularne
Zobacz więcej
Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole
Zobacz więcej
kwi 28thTypy mąk – co i jak?
Dwoma podstawowymi gatunkami mąk używanych w kuchni są: pszenna i żytnia. Pozostałe mąki, jak kukurydziana, gryczana, ryżowa, pszenżytnia, jęczmienna,
Zobacz więcej
Osoby na diecie bezglutenowej i bezpszennej szukają alternatywy dla mąk z glutenem. Zależy nam, żeby mąki czy skrobie były naturalnie bezglutenowe. Ku naszej radości takich mąk jest naprawdę sporo. A
Zobacz więcej