mąka gryczana bez mleka i jajek kurzych

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach termomiksujących, a Zobacz więcej
Jakby na przekór temu, że w moim rodzinnym domu naleśniki jadało się głównie na słodko i z rzadka, teraz, kiedy „dowodzę” własną kuchnią, przygotowuję na ogół – i też ze znacznie większą Zobacz więcej
Zapraszam na smaczne i szynkie w wykonaniu kluski/kopytka z mąki gryczanej. Używam do ich wykonania mąki niepalonej, delikatniejszej w smaku. Na zdjęciu wyglądają na miekkie, aż za miekkie, ale w Zobacz więcej
sniadaniedolozka
sniadaniedolozka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Photo Kuchnia
Pancakes bez jajek i mleka

Pancakes bez jajek i mleka 616

Nie ma to jak pyszne śniadanie :)<3 div=""> Składniki na 4 sztuki: pół szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kardamonu łyżeczka oleju ok. łyżki wody pół szklanki mleka kokosowego Zobacz więcej
Przełom lata i jesieni, to czas wyjątkowy w wielu kulturach. Obecnie coraz mniej jest to u nas odczuwane, a jeszcze nie tak dawno święto plonów było ważnych wydarzeniem. To właśnie w okresie równonocy Zobacz więcej
Mam dla Was babeczki z batatów w wiosennych kształtach o smaku brownie. To jeszcze nie wszystko :-) Babeczki w składzie nie zawierają mleka i jajek. Będziecie zaskoczeni niesamowitym smakiem i fakturą Zobacz więcej
Kto raz spróbuje tradycyjnych blinów rosyjskich, ten będzie zaskoczony ich przepysznym smakiem, zupełnie odmiennym od naleśników, jakie znamy. Sekretem jest ciasto drożdzowe. Blin przygotowywane są Zobacz więcej
Mąka teff była jednym ze składników użytych do wypieku chleba ( przepistutaj ), a także została użyta do ciastek ( przepis tutaj). Teraz jest składnikiem mieszanki mącznej na naleśniki. Składniki Zobacz więcej
Pamiętacie najprostszą zapiekaną owsiankę bez jajek i mleka? Dziś nieco inna wersja, bardziej egzotyczna za sprawą mango, chia i mleka kokosowego. Różni się od poprzedniej owsianki także konsystencją, Zobacz więcej
Francja, a dokładniej Bretania jest ojczyzną potrawy zwanejGalettes De Bretagne . Jest to nic innego, jak naleśnik z jajkiem i dodatkami, które dostosowane są do naszych upodobań. U nas najczęściej Zobacz więcej
Do jednych z moich ulubionych słodkich wypieków można zaliczyć rogaliki, zdecydowanie. Robi się je (wbrew pozorom) bardzo szybko i są świetne, żeby zabrać je ze sobą na wynos- wszędzie się zmieszczą i Zobacz więcej
Odwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła, które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowia. Ile potrzeba czasu? Zobacz więcej
Mąka z czarnego ryżu kleistego została dodana do mieszanki na chleb ( przepis można zobaczyćtutaj ) oraz do ciasta ucieranego ( przepis jesttutaj ). W naleśnikach także sprawdziła się dobrze. Zobacz więcej
Zapiekana owsianka to fajna alternatywa dla tych, którym nie do końca smakuje wersja gotowana. Po zapieczeniu posiłek z wierzchu nabiera przyjemnej chrupkości, natomiast środek pozostaje delikatny i Zobacz więcej
Ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami jest dobre na pogodę i na niepogodę. Wytrawne, „słodzone” czekoladą ze stewią smakuje lepiej od klasycznej wersji z cukrem i mąką pszenną. Eksperymentalnie Zobacz więcej
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka - Nicpoń w Kuchni Strona główna O mnie Współpraca Przepisy według kategorii Śniadania ikolacje Dania obiadowe Zupy Wypieki desery Bezglutenowe Zobacz więcej
Nie mam w rodzinie alergików. Na szczęście. Ale czasem zdarza się tak, że w lodówce nic nie ma, sklepy pozamykane, a na śniadanie coś przecież trzeba będzie kolejnego dnia zjeść. Wczoraj po szybkim Zobacz więcej
Podstawą mojej kuchni jest improwizacja. Lubię gotować, ale nie chcę całego dnia spędzać przy garach. Jedzenie powinno zostać przygotowane szybko i bez konieczności robienia dużego bałaganu. Z tym Zobacz więcej
Bliny należą do tradycyjnych potraw krajów wschodnich- Rosja, Litwa, Białoruś czy Ukraina. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z VIII w. . Dawni Słowianie czcili bóstwa i idoli, jednym z których był Zobacz więcej
Ulubiony sos ze szpinakiem i tuńczykiem moich dzieci, mój zresztą też. Posypany „parmezanem” z migdałów i płatków drożdżowych. Składniki ( ok. 3 porcje): 2/3 opakowania makaronu – ugotowanego według Zobacz więcej