Przepis na mąka gryczana podpłomyki

Moje dzieci zażyczyły sobie pizzę, a czasu na jej zrobienie było jak na lekarstwo… do tego wolałam żeby zjedli coś lżejszego. Jak zastąpić klasyczne ciasto na pizzę, żeby było pysznie, w miarę zdrowo Zobacz więcej
SmakowityChleb.pl
SmakowityChleb.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity Chleb
Bezglutenowe podpłomyki

Bezglutenowe podpłomyki 393

Często robię podpłomyki, bo przygotowuje się je niesamowicie szybko i są fajną alternatywą dla chleba. Stwarzają możliwość przygotowywania szybkich przekąsek i są świetnym dodatkiem do obiadów. Zobacz więcej
Podpłomyki ze szpinakiem i pomidorowo-bazyliową nutą to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Proste, apetyczne i zdrowe. Oparte jest onasze polskie podpłomyki, wykonane z mieszanki mąk gryczanej, Zobacz więcej
Tworząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet Zobacz więcej
Jeśli nie ma się w domu drożdży albo się ich nie je, nie trzeba rezygnować z dań podobnych do pizzy. Zamiast ciasta drożdżowego można przygotować podpłomyki z dodatkami. Ja bardzo lubię takie z mąki z Zobacz więcej
Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako Zobacz więcej
Pomysł na podpłomyki powstał po jednym z babskich wieczorów spędzonym we wrocławskiej Szynkarni. Jest to lokal z oryginalnym menu opartym na regionalnych wyrobach i dużo bezglutenowych propozycji. Na Zobacz więcej
Podpłomyki, jakie są, każdy widzi.... właściwie trudno o banalniejsze do wykonania danie. W podstawowej wersji robi się je z mąki, wody i soli, jednak zarówno w źródłach dawnych jak i współczesnych Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Foodmania
PODPŁOMYKI GRYCZANE

PODPŁOMYKI GRYCZANE 425

Jako zdrowa przekąska do podjadania ;) Idealnie sprawdzają się w towarzystwie past warzywnych, czy hummusu, bądź dodatek do sałatki ;) Składniki: 6 łyżek mąki gryczanej 1/3 szklanki ciepłej wody Zobacz więcej
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci malego placka. Podstawowymi składnikami są woda, mąka i sól. Ja zrobiłam podpłomyki z mąki z ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego Zobacz więcej
W smaku lekko kwaśne i chrupiące. Są idealne jako przekąska albo dodatek do past, dipów i sosów. Bogate w błonnik pokarmowy, regulują przemianę materii, rozgrzewają organizm i dodają energii. Mąka Zobacz więcej
Pyszne i lekkie, wegańskie, bezglutenowepodpłomyki z pesto cebulowo-pietruszkowym. Małe co nieco idealne na lunch, obiad czy kolację, szczególnie w upalny, wiosenny dzień. Podpłomyki te są ostatnio Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Makaron z mąki gryczanej

Makaron z mąki gryczanej 3558

Dziś makaron z mąki gryczanej. Zrobiony według standardowych proporcji, czyli 1 jajko, 100 g mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Ciasto po zagnieceniu owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Zobacz więcej
Podpłomyk to taki placek pieczony na rozgrzanym kamieniu w krajach arabskich. To rodzaj pieczywa, popijany wodą, lub mlekiem, często jest jedynym daniem w posiłku mieszkańców półwyspu indyjskiego. Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pani Kanka
Ciastka z mąki gryczanej

Ciastka z mąki gryczanej 5369

Mąkę pszenną można znaleźć nie tylko w pieczywie ciastkach czy naleśnikach. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją np. jako zagęszczacz i tak znajdziemy ją w konserwach, lodach, słodyczach, zupach, sosach Zobacz więcej
Podpłomyki gryczane to nasz kolejny zastępnik pieczywa. Jest to obecnie ulubiony "chlebek" naszego dziecka, który bardzo chętnie zabiera ze sobą do przedszkola na drugie śniadanie. Z całego serca Zobacz więcej
Całkiem przyjemna odmiana od codziennego chleba pszennego. Chleb z dodatkiem mąki gryczanej jest bardzo aromatyczny, a w wyglądzie przypomina jasnego razowca. Składniki: 300 ml wody 150 g mąki Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Podpłomyki z dipem szpinakowym

Podpłomyki z dipem szpinakowym 190

Witajcie :) Dziś mamy dla Was wpis z cyklu "Wyzwanie kulinarne 2015" - Twój ulubiony kolor w roli głównej. Każda z nas ma swój kolor: Basia najbardziej lubi czarny, natomiast Julka fiolet. Jednak Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Student eat
Podpłomyki

Podpłomyki 13574

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego chleba, wypiekany już za czasów Słowian. Pierwszy raz spróbowałam podpłomyk będąc za dziecka na Festynie Archeologicznym w Biskupinie. Jest to bardzo fajne Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Podpłomyki

Podpłomyki 11120

takie mi się przypadkiem zrobiły... z różnych resztek ... podpłomyki ... zamiast chleba miałam filiżankę mleka sojowego, takiego gęstego z dna i chciałam zrobić na nich placuszki... wsypałam resztkę Zobacz więcej