Przepis na mąka jajko ziemniaki słonina

Majana
Majana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Majanowe Pieczenie
Rejbak (kugiel)

Rejbak (kugiel) 2071

Danie z kuchni kurpiowskiej, jak podaje książka Polska Kuchnia Regionalna. Zaciekawiło mnie bardzo, zatem postanowiłam zrobić. To taka ziemniaczana zapiekanka z boczkiem lub słoniną, Zobacz więcej
Już dawno nie jedliśmy żadnych klusek więc postanowiłam zrobić szare kluski. Bardzo lubimy je ze skwarkami, cebulką i białym serem. Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-) Składniki Zobacz więcej
Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, pyrczok, kajzer. Znacie jeszcze inne nazwy tego pysznego dania ? Takie danie dwa w jednym. Palce lizać 1kg ziemniaków 3 cebule 20dkg boczku wędzonego 10dkg słoniny 2 Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana 1323

... zwana też kuglem litewskim. Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z „Kuchni kresowej z Podlasia” A.E. Stawskiej. Ja swój kugel doprawiam mocno rozmarynem, co by Kalabryjczyk był zadowolony, a że Zobacz więcej
Składniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Kugiel - Baba ziemniaczana

Kugiel - Baba ziemniaczana 162

1 kg ziemniaków (obranych) 1 duża cebula 2 jajka 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g słoniny sól pieprz pieprz ziołowy Słoninę skroić i wytopić aż powstaną rumiane skwarki. Ziemniaki Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Kartoflak

Kartoflak 800

Jeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka Zobacz więcej
Dziś kuchnia słowacka i obyczajne jadło Marka wprost ze Słowacji :) Wczoraj zadzwonił do nas nasz kolega Marek z propozycją na wspólny obiad, chciał nam pokazać jedno z tradycyjnych dań jakie jadał w Zobacz więcej
Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy Zobacz więcej
JustynaPoll
JustynaPoll Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sweet cooking dreams
Kopytka podsmażane

Kopytka podsmażane 63

Przepraszam za bardzo długą nieobecność. W ramach rekompensaty oferuję kopytka z babcinego przepisu. Są obłędne ! Matura, prawo jazdy już 4x nie zdane, mam po prostu za dużo na głowie.. * 80 dkg Zobacz więcej
Szare kluski ziemniaczane to potrawa z Wielkopolski, regionu Polski, co ziemniakiem stoi. Kluski te podawane już w XIX wieku, a całkiem niedawno zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekarnik
Rejbak

Rejbak 1833

Rejbak (terciek, kartoflak, kugiel) to nic innego, jak duży placek ziemniaczany, pieczony z mięsem. Potrawa została przejęta przez Kurpiów z kuchni żydowskiej, w której nosi nazwę kugel i jest rzecz Zobacz więcej
Szare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę Zobacz więcej
joanna63
joanna63 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatki Kulinarne
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane 1024

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję kluski ziemniaczane - przepis mojej teściowej z moimi modyfikacjami. Moja babcia podawała kluski Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Barszcz biały

Barszcz biały 127

Barszcz biały czy żurek? Dzisiaj padło na barszcz biały, który jest nieco inny od żurku. Najważniejszą różnicą między żurkiem a barszczem jest zakwas. Do żuru- używa się mąki żytniej, do barszczu- Zobacz więcej
1,5 kg ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych Zobacz więcej
1 kg. ziemniaków duża cebula 4 jajka 4 ząbki czosnku 100g boczku lub słoniny duża łyżka mąki sól,pieprz Ziemniaki obrać,utrzeć na tarce. Dodać utartą cebulę i zmiażdżony czosnek, jajka ,mąkę ,sól, Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Bryndzowe haluszki

Bryndzowe haluszki 3123

Składniki: Kluski: 1,5 kg ziemniaków 60 dag kg mąki krupczatki 2 jajka sól Omasta do klusek: 15 dag boczku 17 dag słoniny 20 dag bryndzy 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy) pieprz Ziemniaki Zobacz więcej