maka od kuchni

PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 114

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 11

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 53

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Brokuł

Historia od kuchni: Brokuł 179

Dziś opowiem Wam o warzywie kontrowersyjnym. Może nie tak bardzo jak gorzka brukselka, ale również dzielącym smakoszy na tych, którzy go kochają bądź nienawidzą, bo w dzieciństwie był im na siłę Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 14

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 28

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 24

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: pomidor

Historia od kuchni: pomidor 14

Pomidor zwyczajny, będąc tak powszechnie używanym u nas warzywem, wszechobecnością swoją przypomina ważną rzecz – gdyby nie ludzka ciekawość, nie wiadomo, ile fantastycznych produktów przeszłoby nam Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Komosa ryżowa

Historia od kuchni: Komosa ryżowa 29

Mimo iż w naszym kraju pod strzechy trafiła całkiem niedawno, komosa ryżowa jest jedną z najstarszych uprawnych i jadalnych roślin na ziemi. Zalicza się ją do zbóż rzekomych, czyli roślin, których z Zobacz więcej
Między 3 a 12 sierpnia byłam w Mołdawii. Większą część spędziłam na study tour Moldova discover the routes of life, w ramach którego wraz z fotografami i blogerami z Polski, Mołdawii, Rumuni oraz Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
TAJLANDIA od kuchni... :)

TAJLANDIA od kuchni... :) 16

Kuchnia tajlandzka przez wielu ludzi uznawana jest za najbardziej aromatyczną i najsmaczniejszą na świecie...trawa cytrynowa, pikantne przyprawy, owoce morza, mleko kokosowe..... ja zdecydowanie Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Kino od kuchni

Kino od kuchni 51

Kino od kuchni - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
KAMBODŻA od kuchni... :)

KAMBODŻA od kuchni... :) 12

Kuchnia khmerska jest według mnie bardzo podobna do kuchni wietnamskiej i tajskiej :) Dania obfitują w owoce morza oraz aromatyczne zioła i przyprawy. W Kambodży największe wrażenie zrobiło na mnie Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
WIETNAM od kuchni... :)

WIETNAM od kuchni... :) 29

Kuchnia wietnamska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie... jest lekka, smaczna, kolorowa i bardzo różnorodna :) Dania obfitują w świeże warzywa, aromatyczną kolendrę, bazylię, trawę Zobacz więcej
Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość Zobacz więcej
W poszukiwaniu przygód znacznie oddaliłam się od turystycznego centrum Hanoi i dotarłam do dzielnicy Le Mat znanej jako wioska węży. Spacerując prawie pustymi ulicami na obrzeżach Hanoi nie wiedziałam Zobacz więcej
Wczorajw restauracji Roberta Sowy –N31 Restaurant&Bar – jednej ze zwycięzców poprzedniej edycji akcji „Warszawa od kuchni”, odbyła się uroczysta konferencja rozpoczynająca kolejną już VI edycję Zobacz więcej
Moją kulinarną relację z pełnej przygód wycieczki po Azji rozpocznę dzisiaj trochę od środka :) Delta Mekongu to niezwykle malowniczy region w południowo-zachodniej części Wietnamu położony nad Zobacz więcej
Dzisiejszy post skierowany jest przede wszystkim do bezglutenowców, a szczególnie do bezglutenowych wielbicieli ciast czekoladowych ;). Na rynku produktów gluten free jest cała masa, a ciągle pojawia Zobacz więcej
W połowie marca wybraliśmy się w głąb Beskidu Śląskiego do Hotelu New Wave w Wiśle. Kameralny hotel ulokowany jest na malowniczym wzgórzu Parecznika ok. 15 minut spacerkiem od centrum. Jest to Zobacz więcej