mąka pszenne razowa

. Chleb pszenny z mąką razową Zaczyn: 40 g zakwasu pszennego lub żytniego 110 g mąki pszennej razowej 110 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 12 - 14 godzin. Zaczyn powinien Zobacz więcej
Trochę się obawiałam razowych muffinów, zupełnie niesłusznie. Są pyszne, miękkie (to zapewne zasługa oleju) . Następnym razem zrobię bez grama maki pszennej J 1 szklanka mąki żytniej razowej Pół Zobacz więcej
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
Dziś na blogu pojawia się kolejnaodsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest Zobacz więcej
Szybka akcja, a do tego zdrowa i pożywna – placuszki, racuszki z maki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. A w środku placków – czerwona porzeczka. Porzeczka łamie smak, świetnie smakuje z Zobacz więcej
Składniki na zaczyn : Ciasto przed włożeniem do foremek. 160 g mąki pszennej razowej 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej razowej 100 g wody Zakwas z mąką Zobacz więcej
wychodzi pyszny i długo jest dobry. Powtórzę go bez wątpienia jeszcze nie raz. Przepis znalazłam tu. Składniki (na 1 keksówkę o długości 25cm): 500 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850 Zobacz więcej
ulubionej zresztą w ostatnim czasie. Levain: 140g mąki pszennej chlebowej 170g wody 30g dojrzałego zakwasu (płynnego) Zaczyn przygotowujemy na godzin 12-16 wcześniej. Mieszamy składniki i zostawiamy Zobacz więcej
Jeden z moich chlebowych wynalazków - powstał, gdy zaczął się kończyć chleb razowy (a wraz z nim stosowna mąka ;)), a moja córeczka kategorycznie odmówiła zjedzenia kanapki z kupnym chlebem :) Zobacz więcej
Mój zakwas majużprawie 3 tygodnie i masiędobrze.Myślę ,że czujesięświetniena swojej półeczce w lodówce, a tylko raz w tygodniu wola jeść. Ale musi sobie zapracować..........i pracuje bez zastrzeżeń. Zobacz więcej
« Chleb pszenno-razowy z ... Chleb pszenny razowy z mąką ... » Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym środa, 30 maja 2012, cris-57 poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi: Zobacz więcej
SKŁADNIKI 260 ml mleka 75 g oleju 1 łyżeczka miodu 1 jajo 500 dag mąki pszennej 90 dag mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 17 dag drożdży SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki Zobacz więcej
Potrzebowałem chleba codziennego na wielkanocny stół i z pomocą przyszedł mi mistrz Jeffrey Hamelman "Chleb" Składniki: 300g zakwas aktywny (3 fazowy lub aktywowany dzień wcześniej) 680g mąka pszenna Zobacz więcej
pszennej razowej i orkiszowej. Zakwas żytni,trochęsłonecznika, a na wierzchu kminek. Ot taka sobie kombinacja. A co do kminku, to nie było go w planie.Wsypałamkońcówkę słonecznika do ciasta i brakło Zobacz więcej
drożdży wielkości zielonego groszku/ ciasto właściwe: 680G mąki chlebowej T 750 90g mąki pszennej razowej 420g wody 20g soli + zaczyn Przygotowanie: Zaczyn przygotowujemy 12-16 godzin przed Zobacz więcej
Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko przykryj, odstaw w Zobacz więcej
na zakwasie pszennym. Ten sam chleb z dodatkiem mąki żytniej razowej też robiłam i wyszedł pycha, robi się tak samo, więc tylko we właściwym miejscu zaznaczę opcję z jedną lub drugą, proporcje też są Zobacz więcej
Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej razowej. Jak większość chlebów które do tej pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny. Przepis z książki"Chleb", autorJeffrey Hamelman. składniki Zobacz więcej
. Bo wiem, że nie ma w nim polepszaczy. Stanowczo pojawia się często w naszym domu. Z mąki pszennej albo orkiszowej (z obu wychodzi), zawsze z razowej. Chleb pszenny/orkiszowy z mąki razowej na Zobacz więcej