Przepis na mąka sitkowa

katnova
katnova Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KATNOVA
Mąka

Mąka 870

Cześć, Dziś post o mące, po prostu:). Mam nadzieję, że ta notka zapadnie Wam w pamięci poprzez ogromną dawkę rodzajów skumulowaną w jednym miejscu. Biorąc pod uwagę zawartość glutenu możemy podzielić Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb beskidzki

chleb beskidzki 178

Składniki : 25g zakwas żytni aktywny (zaczątek) 455g mąka żytnia sitkowa typ 1400 310g maka pszenna typ 750 35g słód jasny (ewentualnie miód) 14g sól 410g woda 123g maślanka Dylemat : napisać w tytule Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb wileński żytni

chleb wileński żytni 472

Składniki : 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 80g mąka żytnia typ 720 300g mąka żytnia sitkowa typ 1400 10g słód żytni palony litewski 5g kminek 10g sól 30g marmolada śliwkowa 350g woda Zobacz więcej
20 paź 2012 Bułki pszenno żytnie na piwie Bułki pszenno żytnie na piwie. Piwo sprawia, że ciasto bardzo ładnie rośnie, a po upieczeniu bułek, miąższ jest pełen maleńkich elastycznych dziurek. Pyszne Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
1426. Chleb sitkowy

1426. Chleb sitkowy 297

Kolejny pyszny chlebek z gotowej mieszanki, którą można kupić u p.Adama, który prowadzi dwa sklepyChleb na zdrowieiWypiekacz..Takie mieszanki to super sprawa...polecam.. mieszanka do wypiekuchleba Zobacz więcej
iKamyk
iKamyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Laboratorium Smaku
Mąka...

Mąka... 326

450 mąka tortowa 500 mąka poznańska mąka wrocławska mąka krupczatka 550 mąka luksusowa 650 mąka (kaszka) makaronowa 720 mąka żytnia chlebowa 850 mąka pszenna chlebowa 1000 mąka (kaszka) makaronowa Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb?

Czy z tej mąki będzie chleb? 303

Maka to produkt, który można znalez chyba w każdej kuchni (nawet tej mało eksploatowanej). Warto zaznajomic się z jej typami, rodzajami i zastosowaniem. Mąka jest to produkt powstały w wyniku silnego Zobacz więcej
Na pierniczkach skończę prezentację świątecznych wypieków. Oto i one: Ciasto na te pierniczki wymyśliłam pod wpływem chwili. Zależało mi, aby miało ono dodatek mąki żytniej sitkowej. I jak wyszło? Zobacz więcej
W mojej okolicy rośnie dużo chrzanu, który zawsze aż prosi się o wykorzystanie. Przy drodze, na łąkach, w rowach, wszędzie go pełno. Ostatnio wybrałyśmy się z moją Drugą na wyprawę na łąki, aby Zobacz więcej
Mąka to mąka, prawda? W sklepie dostępne są jakieś różne rodzaje: zwykła, tortowa, chlebowa, typ 550, typ 450, typ 2000. Wszystko niby to samo-ziarenka zmielone na biały proszek. Te wszystkie rodzaje Zobacz więcej
Dziękuję firmie Speedcook za możlwość testowania urządzenia dzięki któremu możesz gotować na parze, wyrabiać ciasto, wyrabiać chleb, ubijać fantastycznie białka (w życiu lepiej nie miałam). Jest też Zobacz więcej
Marzył mi się właśnie chleb sitkowy i specjalnie dla niego zakupiłam mąkę żytnią sitkową typ 1400, a kiedy jeszcze w przepisie u Adama przeczytałam, że "chleby żytnie: razowy, pytlowy oraz sitkowy Zobacz więcej
1 faza: kwas pełny 110 g zakwasu żytniego 110 g wody o temp.28oC 110 g mąki żytniej, sitkowej typ 1400 Do zakwasu dodajemy wodę , mieszamy , dodajemy mąkę sitkową , ponownie dokładnie mieszamy i Zobacz więcej
W klasycznej wersji prezentowałam ten chleb tu, a dziś jego smakowita jesienna wersja z dynią. Dynia tak ciastom, jak i chlebom nadaje wilgotności, koloru i aromatu, wydobywa z wypieków niesamowite Zobacz więcej
Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów, które od wieków stanowią podstawę żywienia człowieka. Powstaje w wyniku bardzo silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Głównym podziałem mąki jest Zobacz więcej
Chcąc przystąpić do przygotowania własnego chleba podstawowym składnikiem, o który musimy zadbać jest mąka. Całość byłaby prosta, gdyby na rynku istniał jedynie jeden jej rodzaj – tymczasem jednak Zobacz więcej
AdamPiekarzzawsze pokazuje ciekawe propozycje naszej polskiej tradycji wypieku chleba, z których coraz częściej zaczynam korzystać. Tym razem poleca chleby pszynno-żytnie lub żytnio-pszenne o relacji Zobacz więcej
kwi 28thTypy mąk – co i jak? Dwoma podstawowymi gatunkami mąk używanych w kuchni są: pszenna i żytnia. Pozostałe mąki, jak kukurydziana, gryczana, ryżowa, pszenżytnia, jęczmienna, Zobacz więcej
becia89
becia89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika dietetyka...
MĄKA- TYPY I RODZAJE

MĄKA- TYPY I RODZAJE 338

Witajcie! Dziś mam dla Was krótki post na temat mąki. Postanowiłam go dla Was zrobić, gdyż zauważyłam, że wiele osób rozróżnia jedynie niektóre rodzaje mąk a o typach już nie wspomnę. Kiedyś sama nie Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb żytni sitkowy

chleb żytni sitkowy 415

Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 475g mąka żytnia sitkowa typ 1400 9g sól Osobiście uważam , że chleby żytnie : razowy , pytlowy oraz sitkowy właśnie , to jak trzech tenorów Zobacz więcej