mąka żytnia razowa przepisy

Lubicie placki ziemniaczane, takie tradycyjne bez dodatków? Ja i moje dzieci uwielbiamy placki ziemniaczane ale każde z nas lubie je jeść inaczej. Moje dzieci najczęściej jedzą je z cukrem. Od czasu Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Entuzjazm to delirium rozumu. Napoleon Bonaparte Przepis z magazynu Kuchnia. Pyszne! Składniki: - 70 g mąki pszennej razowej - 60 g mąki pszennej białej - 40 g mąki ziemniaczanej Zobacz więcej
Post, który jakoś się zapodział i nie został opublikowany wcześniej, doczekał się publikacji dziś. Chleb,nieco cięższy odpoprzedniego,bo zrobiony z dodatkiem mąki żytniej razowej smakuje doskonale z Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Błyskawiczne, bo nie trzeba czekać, żeby zmiękły. Biorąc pod uwagę, że wiele z nas nie ma czasu na parę tygodni przed świętami piec tradycyjnych pierniczków, takie przepisy ciągle są na wagę złota. A Zobacz więcej
W niedzielne popołudnie po prostu musi być ciasto... Albo chociaż muffiny :) Powiem Wam, że te zasługują na pochwałę... Choć to szybkie muffiny, smakują jak ucierane babeczki... Z kawałkami deserowej Zobacz więcej
Jakiś czas temu nabrałam niepohamowanej ochoty na pieczywo. Byłam głodna, chodziłam po sklepie z listą zakupów i zastanawiając się nad wielkością bananów, które będą mi potrzebne do ciasta, mój zmysł Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
To jedne z najlepszych bułeczek jakie do tej pory upiekłam - puszyste, z lekko chrupiącą skórką, długo zachowujące świeżość (były mięciutkie nawet trzeciego dnia od upieczenia) i bardzo łatwe do Zobacz więcej
14 czerwca 2012 by Caroline Od Młynów w Stoisławiu otrzymałam również mąkę żytnią razową typu 2000 z pełnego przemiału. Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna – 255 kcal Białko – 8,7g Zobacz więcej
Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów, które od wieków stanowią podstawę żywienia człowieka. Powstaje w wyniku bardzo silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Głównym podziałem mąki jest Zobacz więcej
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej Zobacz więcej
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
Lubicie herbatniki? W czasach mojego dzieciństwa to były w zasadzie jedyne dostępne słodycze. Moja młodsza córka je uwielbia. Dlatego zamiast kupować w sklepie postanowiłam upiec swoje, domowe Zobacz więcej
Tradycja tradycją, więc jak co roku, tak i tym razem, przedstawiam Wam prosty na przepis na pierniki, które upiekłam, jak co roku z moją dzielną pomocnicą - Aleksandrą. Przepis jest co roku Zobacz więcej
Muszę się przyznać, że takie klasyczne naleśniki wychodzą mi z trudnością, dlatego też robię je bardzo rzadko albo zlecam zadanie komuś innemu Co innego, kiedy smażę je w wersji mini, wtedy nie mam Zobacz więcej
Szwedzkich fascynacji ciąg dalszy! Tym razem typowe dla Szwecji pieczywo. Bardzo przyjemnie pracuje się na ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia. Do przygotowania kolkunastu chlebków Zobacz więcej
Chlebów ostatnio piekę dużo, na pęczki wręcz (dzisiejszy pęczek zawiera 5 chlebów), ale niestety mam odwieczne problemy na linii telefon - komputer, więc robione telefonem zdjęcia nie trafiają na Zobacz więcej
Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są Zobacz więcej
Przepis na ten chleb znajduje się już na blogu pod tym linkiem, tym razem pokazuję tylko efekt z garnka żeliwnego. Trochę się przyjarał, ale opcje były takie, że albo miękkie boki (góra i dół były już Zobacz więcej