Przepis na mąka żytnia typ 2000

14 czerwca 2012 by Caroline Od Młynów w Stoisławiu otrzymałam również mąkę żytnią razową typu 2000 z pełnego przemiału. Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna – 255 kcal Białko – 8,7g Zobacz więcej
Bardzo trudno jest upiec ciasto na mące żytnie. Po prostu nie rośnie. Ale można zrobić tzw. ciasto ucierane, które warto użyć jako "podkład" pod np. śliwki. Zima dobiega końca, zapasy mrożonych owoców Zobacz więcej
Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów, które od wieków stanowią podstawę żywienia człowieka. Powstaje w wyniku bardzo silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Głównym podziałem mąki jest Zobacz więcej
Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim Pierwszy w mojej karierze chleb orkiszowy i muszę przyznać, że się w nim zakochałam. Pyszny, bardzo aromatyczny. No i na zakwasie, choć z odrobiną drożdży. A na Zobacz więcej
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb pełnoziarnisty żytni

chleb pełnoziarnisty żytni 2359

Składniki : 90g zakwas żytni aktywny 220g mąka żytnia razowa typ 2000 240g łamane całe ziarno żyta 390g woda 9g sól Po wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego żytniego chleba Zobacz więcej
Jak uzyskać nowe typy mąki, wyliczenia - Domowy sposób na nowe typy mąk - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Jak uzyskać nowe typy mąki, wyliczenia Zobacz więcej
kwi 28thTypy mąk – co i jak? Dwoma podstawowymi gatunkami mąk używanych w kuchni są: pszenna i żytnia. Pozostałe mąki, jak kukurydziana, gryczana, ryżowa, pszenżytnia, jęczmienna, Zobacz więcej
Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty. W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej Zobacz więcej
Moja Galeria Smaku
Moja Galeria Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Galeria Smaku
Chleb żytni

Chleb żytni 2879

Dzisiaj zapowiadany już wcześniej chleb żytni na zakwasie. Uwaga! Jego smak uzależnia i jak już raz upieczecie chleb na zakwasie to inne sklepowe pieczywo może przestać Wam już smakować ;) Zakwas to Zobacz więcej
ElaD
ElaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Chleb z mąką teff

Chleb z mąką teff 1260

Z tą wartościową mąką zetknęłam się po raz pierwszy. Nie zawiera glutenu, za to ma mnóstwo składników odżywczych, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, antyoksydanty, dużo błonnika. W związku z tym Zobacz więcej
Jakiś czas temu kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Zrobiłam na niej zakwas, i poszukiwałam przepisów nie tylko na chleb, ale także na ciasta. Niestety ciast tylko i wyłącznie z mąki żytniej prawie nikt nie Zobacz więcej
Mąka to mąka, prawda? W sklepie dostępne są jakieś różne rodzaje: zwykła, tortowa, chlebowa, typ 550, typ 450, typ 2000. Wszystko niby to samo-ziarenka zmielone na biały proszek. Te wszystkie rodzaje Zobacz więcej
Chcąc przystąpić do przygotowania własnego chleba podstawowym składnikiem, o który musimy zadbać jest mąka. Całość byłaby prosta, gdyby na rynku istniał jedynie jeden jej rodzaj – tymczasem jednak Zobacz więcej
Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, ze bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żyta. Ucieszyłam się, bo mam sporo żytnich mąk. Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
zakwas 60 godzinny żytni

zakwas 60 godzinny żytni 34

Zakwas 60 godzinny żytni jest mniej pracochłonny niż klasyczny 5 dniowy, "stawiany" jest w 3 etapach, świetnie się sprawdza, dając lekko szary odcień miękiszu , oraz fajny brąz chrupiącej skórki Zobacz więcej
Mąka - produkt powstający ze zmielenia zbóż (choć nie tylko). Najpopularniejsza to produkowana z pszenicy lub żyta. Używana głównie do pieczenia chleba, wyrobów cukierniczych i makaronu. To wiemy Zobacz więcej
becia89
becia89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika dietetyka...
MĄKA- TYPY I RODZAJE

MĄKA- TYPY I RODZAJE 328

Witajcie! Dziś mam dla Was krótki post na temat mąki. Postanowiłam go dla Was zrobić, gdyż zauważyłam, że wiele osób rozróżnia jedynie niektóre rodzaje mąk a o typach już nie wspomnę. Kiedyś sama nie Zobacz więcej
Patryszja
Patryszja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jagodziana Coffee
Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty 1510

hmmm a jakiego typu mąkę użyłaś? :) ja ostatnio robiłam chyba z żytniej typu 2000 i zastanawiam się czy to nie jest powód moich chlebowych porażek ;p a jestem z Czerwieńska, rzadko piszę dokładną Zobacz więcej
Ten chleb jest jednym z najlepszych moich "zdrowych wypieków". Swoją ciemną barwę i kwaśny smak zawdzięcza zakwasowiwyhodowanym na mące żytniej typ 2000, która jednocześnie odgrywanajważniejsząrolę Zobacz więcej