makaron,kalafior,pomidory i co dalej

Frittata, czyli rodzaj omletu z różnymi dodatkami, to fajna propozycja na zdrowe, sycące i niebanalne śniadanie. Wystarczy dodać ulubione składniki lub to, co akurat mamy w lodówce – do wyboru są Zobacz więcej
Gdy po raz pierwszy zobaczyłam zdjęcie fioletowego kalafiora wiedziałam, że gdzieś, kiedyś go zdobędę a co z nim zrobię to już sprawa drugorzędna. I w końcu w środę udało mi się go kupić. Był bidula Zobacz więcej
"Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to książka Agnieszki Jeż, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM. "Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak Zobacz więcej
Miniony weekend, jak już wiecie, spędziłam w Bydgoszczy (także w Toruniu), podczas Blogger Food Festival. Miasto zachwyciło Nas na tyle, że postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma kadrami. Bydgoszcz Zobacz więcej
Tak mnie dzisiaj natchnęło, bo ciepło: będzie sałatka! Wreszcie słońce, trawka rośnie, drzewa szumią, ptaszki śpiewają... Śmiało można grilla rozpalić i zjeść leniwie coś pysznego, na tarasie pod Zobacz więcej
Czasy wybitnie-niskobudżetowych wyjazdów, gdzie zabierałam zapas paprykarza szczecińskiego i sucharów, szczęśliwie już minęły. Niestety, budżetów jak Tasteaway jeszcze nie posiadam, a za to kilka Zobacz więcej
... a raczej powinnam ten post zatytuować "co jadłam w Japonii", lub "moje abc japońskiego jedzenia". Bo choć w Kraju Kwitnącej Wiśni spędziłam prawie trzy tygodnie i zjadłam tony jedzenia, po tak Zobacz więcej
Bardzo dziękuję za wczorajszy odzew w kwestii muffinków. Poczytałam Wasze propozycje, wśród których znalazłam muffiny drożdżowe, ziemniaczane, montiniakowe, a także na bazie mąki kukurydzianej! Zobacz więcej
Czasy wybitnie-niskobudżetowych wyjazdów, gdzie zabierałam zapas paprykarza szczecińskiego i sucharów, szczęśliwie już minęły. Niestety, budżetów jak Tasteaway jeszcze nie posiadam, a za to kilka Zobacz więcej
Odkrywamy Wólkę Kosowską, a właściwie znajdujący się tam kompleks hal targowych o dominująco azjatyckim profilu, wciąż na nowo. Dlaczego? Bo jesteśmy zasypywani pytaniami o składniki, które piętrzą Zobacz więcej
Wchodzisz do azjatyckiego sklepu spożywczego, a tam bombarduje Cię egzotyka? Na podstawie własnych zakupów podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę, zdradzamy ceny (nie zawsze są podane) i dzielimy się Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Białka? I co dalej?

Białka? I co dalej? 982

Co zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał Zobacz więcej
Gingergirl
Gingergirl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czuję głód
Zakwas i co dalej?

Zakwas i co dalej? 188

To kolejny chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki orkiszowej, pszennej graham oraz z żytniej i żytniej razowej. Wyrabiany był w maszynie wg przepisu: - 445 ml wody - łyżka oliwy - płaska łyżeczka soli Zobacz więcej
Wpis Sylwii z Happiness is homemade o mąkach, które mozna znaleźć w Wielkiej Brytanii zainspirował mnie do zgłębienia tego tematu. Na półkach sklepowych pełno jest różnych typów mąk o mniej lub więcej Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sio-smutki
Pestka - i co dalej ?

Pestka - i co dalej ?  231

Bardzo lubię towarzystwo roślin ( oj, dużo mam do podlewania, dużo ). Kolejne awokado zjedzone.Popatrzcie na jego pestkę : czy nie jest idealna ? Taka gładka, kształtna ? Aż żal ją wyrzucać ! Zobacz więcej
Paulina J.
Paulina J. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni na Stalowej
Rosół i co dalej...

Rosół i co dalej... 101

Nie wiem czemu, ale tak mam - gdy dopada mnie choroba gotuję zupy. Zaczyna się zazwyczaj od rosołu. Tym razem też tak było. Siedzę od kilku dni w dom, katar nie daje mi żyć, a wiosna nie chce przyjść. Zobacz więcej
claud
claud Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mniam po wegetariańsku
Ciecierzyca. I co dalej ?

Ciecierzyca. I co dalej ?  71

Wiem, sama po sobie, że kiedy kupujemy coś nowego, pierwszy raz, to zwykle nie mamy pojęcia od której strony to ugryźc. Tak było w moim przypadku kiedy zdecydowałam się na kupienie ciecierzycy. Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Białka? I co dalej?

Białka? I co dalej? 58

Co zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał Zobacz więcej
Znów od paru tygodni robię kefir z grzybka tybetańskiego – świeże kultury przywiozłam ze zlotu, podobnie jak kryształy kefiru wodnego. Tamte przetwarzają wodę z cukrem, umożliwiając mi przez całe lato Zobacz więcej
Zapewne mitem jest to że nie należy jeść po godzinie osiemnastej czy niejedzenie kolacji wcale, jeśli stosujecie tą zasade to popełniacie pdstawowy błąd który tak naprawde spowalnia wasze odchudzanie Zobacz więcej