makaron z opieńkami

Bardzo lubię sosy grzybowe pod każdą postacią, tym razem do sosu z opieniek dodałam serek topiony, wyszedł bardzo delikatny i smaczny. Do dania użyłam makaronu orkiszowego od Rodzinnej wytwórni Zobacz więcej
700 g świeżych opieniek 200 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz majeranek oregano Grzyby dobrze oczyścić i umyć w kilku wodach. Masło roztopić na patelni, przyrumienić drobno Zobacz więcej
Proponuję dziś danie makaronowe z opieńkami. Ja oczywiście miałam zamrożone ale jak tylko pojawią się świeże to zrobię i z takich. Tymczasem można wykorzystać także boczniaki. Danie szybko się robi i Zobacz więcej
pół op makaronu penne 600 g świeżych młodych opieniek 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz ziołowy na beszamel 1 szkl mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 30 g Zobacz więcej
Smażone opieńki z pieczonym kurczakiem i makaronem w sosie Opieńka miodowa -złoto jesieni , osobiście jest to jeden z moich ulubionych grzybów z uwagi na przyjemną strukturę podczas jedzenia ..to Zobacz więcej
Łucja-Maria24 października 2012 12:08 Słyszałam, że opieńki są przepyszne. Ja jeszcze ich nie jadłam... Może dlatego, że w moim domu jadało się tylko: podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kanie, Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aga w kuchni
Grzyby

Grzyby 292

1
Krokiety Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Rolada z grzybami i Zobacz więcej
Idealne jesienne danie - grzyby. Sos grzybowy z makaronem to klasyczne jesienne danie. Szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Potrzebne składniki: 200 g leśnym grzybów (u mnie opieńki) 0,5 cebuli 1/2 Zobacz więcej
Pyszne leśne grzybki a w dodatku w sosie śmietanowym to marzenie wielu smakoszy grzybów.Grzyby nie wymagają dużej obróbki więc sos przygotowuje się bardzo szybko.Opieńki w sosie podane z ziemniakami Zobacz więcej
g grzybów (u mnie tym razem dominowały opieńki - uwielbiam ich chrupkość) dwie czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ugotuj bulion z włoszczyzny lub włoszczyzny z dwoma Zobacz więcej
. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? Zobacz więcej
selera kawałek kapusty włoskiej 300 g podgrzybków 2 gałązki rozmarynu 1,5 litra bulionu grzybowego 1 papryczka chili 10 cm kawałek pora sól pieprz olej rzepakowy do smażenia grzybów 200 g makaronu Zobacz więcej
Dla mnie jesień to grzyby, pod różnymi postaciami. Uwielbiam grzybki marynowane, kanie smażone w panierce, zupy, sosy grzybowe. Dziś postanowiłam spróbować czegoś nowego i oto co mi wyszło. Składniki: Zobacz więcej
Makaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie Zobacz więcej
Zaczął się wrzesień, co oznacza u mnie zbieranie grzybów w lesie! Uwielbiam to zajęcie, bardzo przy nim odpoczywam, można pooddychać świeżym powietrzem, a dodatkowo spalamy kalorie! :) W miejscach, w Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Bitki w sosie z opieńkami

Bitki w sosie z opieńkami 192

0
Witam wszystkich bardzo słonecznie:) Za oknem pięknie świeci słoneczko i niech zostanie z nami jak najdłużej. W planach miałam dziś co innego na obiad, ale w ogrodzie znalazłam opieńki i moje plany Zobacz więcej
Nie jestem grzybiarzem, ale za grzybami przepadam. Lubię świeże, suszone, marynowane. Smażone kanie, rydze i prawdziwki. Opieńki w pierogach, sałatki z maślaków. Wszystkie. Szczęściem zbierają Zobacz więcej
W lasach nastało szaleństwo opieńkowe. Znacie tego grzybka? http://nagrzyby.pl/atlas/167 Opieńka to dobry grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko młode kapelusze; opieńka zawiera pewne substancje Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Ostatnie grzybowy podrygi.

Ostatnie grzybowy podrygi. 135

0
Sezon grzybowy w prawdzie już za nami, ale mnie został jeszcze jeden smakowity sposób przerabiania grzybów. Była pasta z opieniek, które świetnie sprawdza się na kanapkach, czy dodatek do mięsa. Teraz Zobacz więcej