Przepis na makaroniki

ZuziaNS
ZuziaNS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najlepsze Smakołyki
Makaroniki

Makaroniki 267

Dzisiaj wpis trochę inny.Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Ten weekend (i nie tylko ) z pewnością minie pod znakiem makaroników. Nigdy ich nie robiłam, więc będzie to absolutny debiut- mam nadzieję, Zobacz więcej
elanowakowska
elanowakowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
salonik smaków
Makaroniki

Makaroniki 278

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Makaroniki

Makaroniki 803

Pewnego pięknego czerwcowego dnia otrzymałam maila od, bardzo dobrej znajomej, Natalii. Wiadomość zawierała pozdrowienia i zdjęcia wprost z cudownego Paryża! Wśród otrzymanych zdjęć znalazły się Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Makaroniki

Makaroniki 384

W lutym przyjmowałam od Was serdeczne gratulacje i życzenia z okazji pierwszych urodzin bloga. Jak wiecie na tę okazję przygotowałam cudowny bezowy tort Pavlova z truskawkami, który Wam bardzo Zobacz więcej
ZuziaNS
ZuziaNS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najlepsze Smakołyki
Makaroniki

Makaroniki 122

Praktyczne informacje takie jak historia, czy właściwości zdrowotne makaroników (a jakże!) znajdziecie tutaj. W tym przepisie, jako iż jest on pierwszym na blogu napiszę kilka rad, które przydadzą Wam Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Makaroniki

Makaroniki 206

Makaroniki francuskie kapryśne ciasteczka stały się coraz bardziej popularne i w naszym kraju. Te malutkie, przepyszne ciasteczka wciąż zachwycają mnie możliwościami nadania im smaku, kształtu i Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Makaroniki

Makaroniki 220

Po raz pierwszy z makaronikami spotkałam się ... na zajęciach z gender studies. Omawialiśmy dramat "Dom lalki" Ibsena. Nora, główna bohaterka, żyje w perfekcyjnym domu w na pozór idealnym małżeństwie. Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
MAKARONIKI - PRZEPIS

MAKARONIKI - PRZEPIS 235

Od dłuższego czasu nosiłam się z pomysłem przygotowania makaroników. Bardzo je lubię i bardzo kojarzą mi się z paryskimi cukierniami. Niestety trzeba na nie znaleźć sposób, a właściwie kilka. Wczoraj Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przy kubku kawy
Makaroniki

Makaroniki 449

Nareszcie się odważyłam! Makaroniki to ciasteczka, których bałam się jak ognia. Niby nic trudnego, jednak zawsze gdy czytałam o precyzji z jaką trzeba je wykonywać i o porażkach w postaci plaskatych Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Makaroniki

Makaroniki 449

Są to delikatne bezowe ciasteczka z dodatkiem zmielonych migdałów. Przymierzałam się do zrobienia ich od jakiegoś czasu. Ale zniechęcało mnie to, żeczytając jakikolwiek przepis odnosiłam wrażenie, że Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie Mi
Makaroniki

Makaroniki 417

Makaroniki to małe bezowe francuskie ciasteczka. Do ich zrobienia potrzebujemy białka jaj, cukier puder i mąkę migdałową. Przekładane są aromatyzowaną masą. Są bardzo delikatne, chrupiące z wierzchu a Zobacz więcej
Marta Ostrowska
Marta Ostrowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tajniki smaku
Makaroniki

Makaroniki 616

Mam jeszcze przed sobą tyle słodkich debiutów, a zabieram się akurat za makaroniki? Mogłabym wybrać coś, co wyjdzie na pewno, ale od czego są wakacje? Myślę, że też od tego, aby szaleć. Także Zobacz więcej
Słodko mi
Słodko mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodko mi
MAKARONIKI

MAKARONIKI 674

Niewątpliwie najtrudniejsze w wykonaniu ciasteczka z jakimi się spotkałam. Za pierwszym razem wyszły mi idealne i pomyślałam sobie: "Co Ci ludzie wypisują...". Jednak szybko przekonałam się, że Zobacz więcej
Ola Milc
Ola Milc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake with Ola
Makaroniki

Makaroniki 71

To jest moje drugie podejście do makaroników. Pierwsze niestety okazało się totalną klapą, Ciasto mi się rozlało i nie mogłam go odkleić od papieru. Ale teraz makaroniki wyszły idealne- mają chrupiącą Zobacz więcej
Kitek
Kitek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kitek's Kitchen
Makaroniki

Makaroniki 352

Uwielbiam wszystkie migdałowe ciasteczka, a makaroniki w szczególności. Te akurat upiekłam, z drobnymi modyfikacjami, według przepisu Bożeny Sikoń, która jest moim ciastkowo-łakociowym guru;). Zobacz więcej
2Laskiwanilii
2Laskiwanilii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
2Laskiwanilii
Makaroniki

Makaroniki 243

Nie znam większych miłośników makaroników niż MDF i jej rodzona siostra . To chyba ich ulubiona słodycz więc to właśnie wykonanie jest specjalnie dla nich. Już kiedyś zostały obdarowane makaronikami z Zobacz więcej
alebabka
alebabka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale babka-i robi to co lubi!
Makaroniki

Makaroniki 774

Z makaronikami już "walczę" odjakiegośczasu. Tym razem już prawie osiągnęłam sukces gdyby nie awaria młynka, która spowodowała że masa migdałowo-cukrowa nie była dobrze zmielona. Mimo to są pyszne. Ja Zobacz więcej
Aśka
Aśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pudełko czekoladek
Makaroniki :)

Makaroniki :) 471

Jakiś czas temu natknęłam się na blog Madame Edith. Na swoim blogu prezentowała cudnie wyglądające makaroniki. W zasadzie czemu by nie spróbować ich zrobić? Dodatkową zachętą jest ich trwająca w tej Zobacz więcej
pieczonetruskawki
pieczonetruskawki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczone truskawki
Makaroniki

Makaroniki 338

Przed maturą mam 84015201 innych rzeczy do roboty, na przykład pieczenie makaroników. Wymagają u mnie zaplanowania pieczenia z wyprzedzeniem kilkudniowym. 3-4 dni na szukanie zmielonych migdałów Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Makaroniki

Makaroniki 646

Po powrocie z Paryża kilka nowych postanowień wylądowało na mojej liście. Po pierwsze muszę zaplanować kolejny wyjazd do Paryża, po drugie wracam do nauki języka francuskiego a po trzecie ambitniej Zobacz więcej

Makaroniki są rodzajem słodkich, francusko — włoskich ciasteczek, które przygotowuje się na bazie białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Charakteryzuje je słodki, delikatny, lekki smak oraz różnokolorowe zabarwienie. Do makaroników często dodaje się różnego typu dodatki: miód, kakao, bakalie oraz przyprawy korzenne. Mogą mieć konsystencję bardziej kruchą (bezową) lub miękką (marcepanową), w zależności od sposobu pieczenia. Makaronowe ciasteczka często przekłada się różnego typu kremami lub dekoruje polewą. Te ciasteczka na jeden kęs, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Samodzielne wykonanie makaroników na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowane. Te kupne są bowiem idealnie równe, doskonale kruche i rozpływające się w ustach. Jednak praktyka czyni mistrza i z czasem można dojść do wprawy przy pieczeniu makaroników. Najprostsze ciasto na makaroniki wykonamy z ubitej na sztywno piany z białek wymieszanej z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Jest to tzw. metoda francuska. Bardziej skomplikowanym sposobem jest przygotowanie bezy włoskiej i wymieszanie jej z syropem cukrowym i pozostałymi składnikami na makaroniki (metoda włoska). Zamiast migdałów możemy użyć innych orzechów (pistacji, orzechów laskowych, fistaszków), dzięki czemu nasze makaronowe ciasteczka będą miały nieco inny smak. Orzechy należy bardzo drobno zmielić. Z kolei już gotowe ciasto na makaroniki powinno mieć idealną konsystencję, nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Za pomocą rękawa cukierniczego należy je wycisnąć na silikonową matę lub papier do pieczenia z narysowanymi ołówkiem kółkami. Makaronowe ciasteczka powinno się najpierw lekko wysuszyć, a następnie piec przez około 15 minut. Idealne makaroniki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Makaroniki możemy zabarwić na różne kolory za pomocą specjalnych barwników, przy czym najlepiej użyć tych w proszku. Możemy też przełożyć je dowolnym, ulubionym kremem. Smakowitą wersją są makaroniki tiramisu. Krem otrzymujemy z połączenia serka mascarpone, cukru pudru, śmietany kremówki, kawy rozpuszczalnej i likieru Amaretto. Przed podaniem należy je schłodzić i oprószyć kakaem. Makaronowe ciasteczka również wyśmienicie smakują przełożone crème brûlée. Są bardzo słodkie, ale chrupiące ciasto idealnie komponuje się z budyniowo-waniliowym nadzieniem. Przygotujemy je z mleka, żółtek, ziarenek wydrążonych z laski wanilii, cukru oraz mąki pszennej i ziemniaczanej. Gotowym krem wkładamy pomiędzy dwa makaroniki i sklejamy. Wierzch makaroników posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika do crème brûlée. Innym smakowitym rodzajem makaronowych ciasteczek są makaroniki z nadzieniem różanym. Krem do nich przygotowujemy ze śmietany kremówki, posiekanej białej czekolady, wody różanej oraz barwnika w żelu. Ciasto do makaroników także zabarwiamy różowym barwnikiem. Na podobnej zasadzie możemy stworzyć dowolne makaroniki: rabarbarowe, kakaowe, miętowe, cytrynowe czy pistacjowe.