makaronikowe

PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
CIASTO MAKARONIKOWE

CIASTO MAKARONIKOWE 258

0
CIASTO MAKARONIKOWE Składniki: 1 i szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczki soli 130 g masła szklanki cukru 3 żółtka szklanki mleka 150 g dżemu malinowego Warstwa Zobacz więcej
Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem, nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie Zobacz więcej
smakować delikatny, maślany, kruchy spód i cienka warstwa makaronikowa przełożone dżemem, który wprowadza trochę kwaskowości. Te trzy elementy skłądają się na lekką i nie przesadnie słodką całość, Zobacz więcej
około 30 minut 2 łyżki cukru pudru warstwa makaronikowa: 300g mielonych migdałów 4 białka 250g cukru 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto kajmak: 1/2 kubka cukru około 3/4 kubka śmietany kremówki 1 Zobacz więcej
Dzisiaj są urodziny mojego męża i na tę okazję zrobiłam makaronikową tartę. Dla tych co nie wiedzą, makaroniki to takie malutkie bezowo-migdałowe ciasteczka przekładane różnymi kremami. Właśnie spód Zobacz więcej
Dziś na blogu nieziemsko pyszne niemieckie ciasteczka świąteczne znane jako Schokoladen-Mandel-Makronen, czyli po prostu makaronikowe ciasteczka z czekoladą i migdałami, pieczone na wafelkach. Nie Zobacz więcej
ze stołu w całości. Sałatkę u mnie w domu nazywa się "makaronikową" - bo bazuje na małym "makaroniku" z zupek chińskich lub Vifon. W sieci, i w ogóle powszechnie, znana jest wersja sałatki z Vifonów Zobacz więcej
Ja i mój blog mieliśmy wczoraj święto. On szóste urodziny, ja imieniny. Z tej podwójnej okazji zapraszam Was z małym poślizgiem na nasz urodzinowo-imieninowy tort. Przyznam, że jest dość czasochłonny. Zobacz więcej
masę makaronikową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na wyłożonej papierem** (nie woskowanym!) blasze do pieczenia wyciskać z rękawa po dwa kółeczka ciasta o średnicach około 3 cm i 1 cm Zobacz więcej
mimo to dość często zdarza mi się je piec. Dlaczego? Znikają w mgnieniu oka i są cudowną przegryzką dla krewnych i znajomych królika, akurat wtedy, kiedy spędzamy razem odrobinę więcej czasu :) Zobacz więcej
Po moich pierwszych (dość nieudanych) doświadczeniach z makaronikami postanowiłam poszukać wskazówek, by następnym razem te pyszne ciasteczka wyszły mi o wiele lepiej. Tak trafiłam na stronę Zobacz więcej
Dzisiaj kolejny wpis z serii "kuchenne gadżety". Tym razem kupiłam uroczy minutnik w kształcie makaronika :) Minutnik wpadł mi w oko podczas wizyty w "Empiku". Nie zastanawiałam się długo czy go Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Tort makaronikowy

Tort makaronikowy 252

0
Przepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat Zobacz więcej
Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem.Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Tort makaronikowy

Tort makaronikowy 9

0
Przepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat Zobacz więcej
, ale nadzwyczaj zgodny. A gdy dżem stygł, pomyślałam, że zamiast zwykłej pianki z cukrem fajniejszabędziewarstwa makaronikowa. I tak oto powstało ciasto makaronikowe. Następnym razemspróbuję innych Zobacz więcej
...pomarańczowe czy cytrynowe; wspaniale aromatyczne, dobre do poczęstunku gości 'z wyższej półki', jak i na co dzień :] (w chwili, gdy już akurat wstawiałam je do piekarnika, przyszło mi na myśl, że Zobacz więcej
2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g migdałów bez skórki, Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Zobacz więcej
Fot. Ewa Jednym z ostatnich Wyzwań Kulinarnych roku 2015 było upieczenie makaroników. Nie porwałam się jednak jeszcze na takie prawdziwe i postanowiłam ominąć ten punkt (niezbyt) szerokim łukiem. Zobacz więcej
250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny, woda, Utarte lub starte migdały utrzeć z cukrem, dodać Zobacz więcej