mąki żytniej razowej

{{headerMessage}}
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Nemi
Nemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Habibi
Bułki z mąki żytniej razowej

Bułki z mąki żytniej razowej 930

1
{{headerMessage}}
... i o tym jaką miały chrupiącą skórkę (niemożliwe, że to już czas przeszły!). Z podanych składników wyszły 4 sztuki. Składniki: Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowej Otręby owsiane oraz pszenne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jedne z najlepszych bułeczek jakie do tej pory upiekłam - puszyste, z lekko chrupiącą skórką, długo zachowujące świeżość (były mięciutkie nawet trzeciego dnia od upieczenia) i bardzo łatwe do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tylko jedną sztukę. Postanowiłam więcej nie popełniać tego błędu i upiec bułeczki w domu. Ale nie białe, pszenne tylko ciemne, zdrowsze. Pełnoziarniste, razowe – takie, które utrzymają świeżość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Trochę się obawiałam razowych muffinów, zupełnie niesłusznie. Są pyszne, miękkie (to zapewne zasługa oleju) . Następnym razem zrobię bez grama maki pszennej J 1 szklanka mąki żytniej razowej Pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
14 czerwca 2012 by Caroline Od Młynów w Stoisławiu otrzymałam również mąkę żytnią razową typu 2000 z pełnego przemiału. Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna – 255 kcal Białko – 8,7g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, ze bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żyta. Ucieszyłam się, bo mam sporo żytnich mąk. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bułki hamburgerowe w nieco zdrowszej, razowo- żytniej wersji. Ciasto jest nieco bardziej zbite niż w tradycyjnej wersji. Upiekłam je do podania wegetariańskich burgerów z cieciorki- przepis już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeszcze jeden przepis na bułeczki śniadaniowe. Jak to moje dzieci mówią dziś jest „dzień Kubusia”, co oznacza tyle, że tata w końcu może się wyspać i robimy z dziećmi śniadanie-niespodziankę:) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyczyną moich dzisiejszych szaleństw kuchennych jest mąka żytnia razowa, na która natknęłam się ostatnio w osiedlowym sklepie. Jest to mąka nie byle jaka, bo jedna z najlepszych w Polsce. Nie żadna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI 260 ml mleka 75 g oleju 1 łyżeczka miodu 1 jajo 500 dag mąki pszennej 90 dag mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 17 dag drożdży SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szwedzkich fascynacji ciąg dalszy! Tym razem typowe dla Szwecji pieczywo. Bardzo przyjemnie pracuje się na ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia. Do przygotowania kolkunastu chlebków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty. W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kiedyś się to zmieni ;) Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale jeśli chce zacząć sam to polecam zakupienie sobie książki Hamelmana "Chleb", bo ja na razie innych źródeł nie chcę i nie będę. Jak dotąd jeden chleb na żytnim zakwasie był taki średni, być może Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj pyszne i zdrowe naleśniki :) Chętnie poszukuje zdrowych zamienników tradycyjnych składników. Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać konieczności wprowadzania drastycznych rewolucji w życiu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jest chyba jeden z najłatwiejszych chlebów na zakwasie, które do tej pory udało mi się upiec. Nie wymaga zbyt dużo, ładnie rośnie i smakuje wyśmienicie. Zakwas dojrzewa, nabiera sił, alewciąż Zobacz więcej
Cath900
Cath900 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje-pitraszenie
Chleb żytni z mąki razowej.

Chleb żytni z mąki razowej. 375

0
{{headerMessage}}
Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i drożdżami, można dodać Zobacz więcej