Przepis na makowiec

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec Zobacz więcej
Ola Milc
Ola Milc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake with Ola
Makowiec

Makowiec 2459

Został tylko tydzień do Wigilii, więc już powoli można myśleć o świątecznych ciastach. Dzisiaj mam dla Was przepis na makowiec w troszkę innej, uproszczonej wersji. Jednocześnie zapraszam do słuchania Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookingMarta
Makowiec

Makowiec 7102

Muszę przyznać, że to obłędny makowiec, choć niektórzy się dziwią, że nie ma w nim ciasta, to dla mnie jest fantastyczny. Długo szukałam dobrego przepisu i po kilku próbach trafiłamtutaj. Makowiec nie Zobacz więcej
To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową. Moim zdaniem to również jeden z najsmaczniejszych, bo któż nie lubi kiedy w makowcu jest mnóstwo Zobacz więcej
Przepis jak zrobić Makowiec Sułtański przepis – Film HD Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bettycook
Makowiec

Makowiec 4138

Wracam do świątecznych przepisów na Boże Narodzenie. Dzisiaj przepis na makowiec, który jest przygotowywany przez babcię, chociaż moja szwagierka lekko go zmodyfikowała, wykorzystując gotową masę Zobacz więcej
DomowyKucharzcom
DomowyKucharzcom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DomowyKucharz.com
Makowiec

Makowiec 2303

Nie ma nic lepszego jak dobrze zrobiona, aromatyczna masa makowa. Najlepiej wszystko zrobić samemu, tzn. sparzyć mak, dodać słodki miodzik i pyszne dodatki w postaci skórki pomarańczowej ( najlepiej Zobacz więcej
justynapikula
justynapikula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastkokarmelczekolada
Makowiec

Makowiec 3128

Jedno z tradycyjnych, świątecznych ciast MAKOWIEC. Ciasto to zawiera bardzo dużo maku, dlatego też świetnie smakuje! Przepis z ,,zeszytu mamy”:) Składniki: Ciasto: 250g mąki 100g margaryny Kasi 1 Zobacz więcej
Trochę Słodyczy
Trochę Słodyczy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trochę Słodyczy
Makowiec

Makowiec 2180

Nareszcie obiecany przepis :) Oczywiście od mojej ciastowej góru Dorotki ;) Makowiec zawsze się udaje i co najważniejsze, nie pęka. Musicie tylko pamiętać, że przy zawijaniu w pergamin należy zostawić Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
Makowiec

Makowiec 4576

Smaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 Zobacz więcej
pieczarkamysia
pieczarkamysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieczarkamysia
Makowiec

Makowiec 2649

Jeden z ulubionych makowców w rodzinie. Nazywany również makowcem japońskim.Przepis wzięłam zzaczarowanego notatnika mojej babci.Dziwna nazwa, nie powiem, bo wątpię,aby przepis pochodził z Japonii Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Makowiec

Makowiec 10831

Makowiec klasyczny z dużą ilością gęstego, śnieżnobiałego lukru należy do jednych z moich ulubionych ciast. Ja w ogóle bardzo lubię wypieki z dodatkiem maku :) Gęsta, lepka, słodka i pachnąca Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Makowiec

Makowiec 3051

Przepisy na makowiec japoński widziałam wielokrotnie w internecie, ale nigdy wcześniej nie piekłam ani próbowałam (i bardzo żałuję), aż do momentu, gdy koleżanka zaprosiła nas na herbatę. Wtedy Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Makowiec

Makowiec 3937

Bardzo wilgotne, wypełnione dużą ilością masy makowej owiniętej w lekkie ciasto krucho-drożdżowe. Delikatnie aromatyzowane amaretto, z kwaskowatymi suszonymi wiśniami, którymi zastąpiłam nielubiane Zobacz więcej
Gary Barbary
Gary Barbary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gary barbary
Makowiec

Makowiec 1868

Łatwy, smaczny i szybki! Generalnie nie przepadam za makowcami, ale ten jest wyjątkowy, nie ma w nim żadnego ciasta (które w tym przypadku uważam za zbędne), same bakalie i czekolada - pycha! Robi się Zobacz więcej
Zosia56
Zosia56 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zosia Piecze
Makowiec

Makowiec 3750

Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo dobre ciasto na święta ale nie tylko, ponieważ możesz go przygotować zawsze wtedy kiedy będzie na to okazja. Makowiec to ciasto znane przez wiele pokoleń i Zobacz więcej
Opis: Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi, Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Makowiec

Makowiec 2174

Produkty: makaowiec 400 g mielonego maku 5 startych na grubych oczkach jabłek 4 jajka kostka masła 4 łyżki kaszy manny ( ewentualnie bułki tartej) łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Makowiec

Makowiec 3861

Święta oraz zabawa sylwestrowa już za nami, a ja Wam dziś proponuję przepis jeszcze świąteczny. Na szczęście, aby upiec makowiec nie musimy czekać do Bożego Narodzenia, więc przyda się on przez cały Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
MAKOWIEC

MAKOWIEC 14207

Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Porcja na dwa makowce. Ciasto: 40 dkg mąki 15 dkg masła 5 dkg drożdży 3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki Zobacz więcej

Makowiec wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z okresem przedświątecznym, kiedy wypieka się wilgotne, pachnące migdałami, wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami strucle. Makowiec nie jest jednak tylko podłużnym, zawijanym spiralnie wałkiem z masą makową. To również placek lub tarta, gdzie masa makowa wykładana jest na warstwę ciasta. W niektórych regionach makowcem nazywane są również bułeczki nadziewane makiem.

Kiedyś makowiec jedzony był jedynie przez najbogatsze warstwy społeczne i to podczas najważniejszych świąt i uroczystości. Wierzenia ludowe mówiły, iż mak zapewnia szczęście i chroni przed czarami. Mak na ciasta tarły więc najczęściej panny, bowiem miało im to wróżyć szybkie założenie rodziny. Mak kładziono też na stół wigilijny, gdyż miał przynosić płodność i urodzaj.

Makowiec jest popularnym ciastem praktycznie w całej Polsce. Znajduje się nawet na „Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. Jest wpisany jako makowiec z Ejszeryszek, lubartowski, sędziszowski, choszczeńska strucla z makiem, strucla makowa brzozowa, strudel, kołocz weselny śląski i kołocz weselny cieszyński. W każdej wersji istotną rolę odgrywa masa makowa, która jest mieszanką maku, sporej ilości bakalii i miodu. Aby upiec idealny makowiec, powinniśmy przygotować dobrą masę makową. Mak, który jest zwietrzały, niedobry w smaku lub ma stęchły zapach, nie powinien być użyty do wypieku. Jest bowiem pewne, że upieczony placek będzie niedobry. Mak przed użyciem trzeba też dokładnie wypłukać. Oczyszczony z zanieczyszczeń mak najlepiej gotować we wrzącym mleku przez ok. 30 min. Oczywiście można do tego celu użyć wody. Ugotowany mak trzeba dobrze zmielić. Do mielenia najlepiej użyć maszynki z sitkiem do maku. Masę wystarczy zmielić dwukrotnie, choć mielenie trzykrotne daje wyjątkową konsystencję masie makowej i makowiec ma wówczas wyjątkowy smak. Zmielony mak słodzi się miodem oraz wzbogaca w mieszankę namoczonych bakalii. Oczywiście można użyć gotowej masy makowej, jednak należy pamiętać, że jej smak nie zawsze przypadnie do gustu domownikom. Stąd polecane samodzielne przygotowanie masy makowej.

O smaku makowca decyduje również ciasto. Najczęściej jest to ciasto drożdżowe, dobrze rozwałkowane i stanowiące 1/3 objętości wypieku. Ciasto przygotowywane jest według tradycyjnego przepisu. Trzeba je mocno rozwałkować i przed nałożeniem masy makowej warto posmarować je białkiem, które spowoduje przywieranie nadzienia do ciasta i utrudni powstawanie dziur w wypieku. Jeśli makowiec jest plackiem, masę najlepiej wyłożyć na delikatnie podpieczone ciasto półkruche, rzadziej kruche. To zagwarantuje odpowiednią konsystencję spodu i uniemożliwi utworzenie się warstwy zakalca.

Warto pamiętać, że makowiec w formie strucli najlepiej piec zawinięty w pergamin. Między zwiniętym już ciastem a papierem musi być nieco miejsca na wyrośnięcie wypieku. Dopiero ok. 10 min przed końcem pieczenia makowiec warto odwinąć z papieru i ładnie zrumienić jego wierzch. Makowiec jest wspaniałym ciastem. Pieczcie go więc nie tylko na święta! Docenią to domownicy.