Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki
Zobacz więcej
Makowiec japoński, znany też jako makowiec bez ciasta albo makowiec z jabłkami to jest właśnie to co najlepsze w makowcu, czyli słodka masa makowa z bakaliami. Wilgotny, ciężki, oblany czekoladą.
Zobacz więcej
Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec
Zobacz więcej
Makowiec japoński znany jest też jako szarlotka japońska i właściwie nie wiem, która wersja jest poprawna. Na pewno jest w nim mak i na pewno są w nim jabłka. A efekt jest tak doskonały, że nawet ja,
Zobacz więcej
Makowiec japoński z jabłkami z ogromna ilością bakalii jest idealny na świąteczny deser. Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje jużtylkokilka minut. Do przygotowania ciasta użyłam
Zobacz więcej
Makowiec z jabłkiem zwany japońskim - nie pytajcie skąd ta nazwa, pojęcia nie mam pewnie z tego samego źródła co ryba po grecku czy po japońsku :) Grunt, że makowiec jest pyszny. Moja babcia która nie
Zobacz więcej
Makjest bogatym źródłembiałka, witamin (A, D, E, B3) orazskładników mineralnych- głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego
Zobacz więcej
MyCookBook.pl - Ciasto japońskie Toggle navigation MyCookBook.pl Name You must enable Javascript on your browser for the site to work optimally and display sections completely. Home O nas Kontakt
Zobacz więcej
Tak patrzę na datę ostatniego wpisu i kurcze, kawał czasu minęło od tamtego czasu. Cóż mogę powiedzieć, tak mi się zeszło. Chyba potrzebowałam urlopu od blogowania, dzięki temu pełna energii i sił
Zobacz więcej
Makowiec japoński, znany jest od dawna. Myślę, że wielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez
Zobacz więcej
Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.
Zobacz więcej
Makowiec japoński - I Love Bake Tweety użytkownika @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Przepisy Kategorie Składniki Wszystkie przepisy Jak
Zobacz więcej
Przepisy na makowiec japoński widziałam wielokrotnie w internecie, ale nigdy wcześniej nie piekłam ani próbowałam (i bardzo żałuję), aż do momentu, gdy koleżanka zaprosiła nas na herbatę. Wtedy
Zobacz więcej
Proste i szybkie w wykonaniu ciasto (pod warunkiem, że mamy przygotowaną masę makową). Wystarczy tylko wymieszać składniki i cierpliwie poczekać aż się upiecze. Najlepiej upiec je wieczorem w dniu
Zobacz więcej
W zeszłym roku po raz pierwszy przygotowałam makowca japońskiego z gotowej masy makowej. I na pewno zrobię tak w tym roku - piekę dwa takie makowce, a innych przygotowań świątecznych natłok, zresztą
Zobacz więcej
To ciasto zwane japońskim jest połączeniem makowca z jabłecznikiem. Niestety nie mam pojęcia dlaczego japońskie, ale jest pyszne, mokre i bardzo wciągające. Oparłam się na przepisie z bloga Serce z
Zobacz więcej
Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250
Zobacz więcej
Opis: Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi,
Zobacz więcej
Klasyk z polskiego świątecznego stołu, który prawdopodobnie jest tak japoński, jak grecka jest ryba po grecku :) W książkach z przepisami z lat 90 przepis ten pojawia się aż 3 razy, różniąc się
Zobacz więcej
Makowiec świąteczny z jabłkami zwany japońskimw moim domu rodzinnym piekło się odkąd byłam dzieckiem. Jest to stara sprawdzona receptura, dzięki której ciasto jest naprawdę wyborne i wcale nie trudne
Zobacz więcej