makowiec krucho-drożdżowy

{{headerMessage}}
Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny makowiec, z ciasta krucho - drożdżowego. Długo zachowuje świeżość, więc ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji. Bardzo polecam! Składniki: ( na jeden makowiec) 250 g mąki 25 g świeżych drożdży Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjnie przygotowywany przez moją mamę. Pyszny i długo świeży. To jest duża porcja na 3 makowce, z czego dwa są zamrażane po upieczeniu i ostudzeniu, dlatego można się makowcami cieszyć znacznie Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Makowiec Krucho Drożdżowy

Makowiec Krucho Drożdżowy 1309

1
{{headerMessage}}
najbardziej. Mężowi też smakował i powiedział, że taka masa makowa jest o niebo lepsza niż ta z puszki, chociaż ja nigdy jej nie używałam, ale wszyscy wkoło to robią, więc oboje doskonale znamy jej Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kornik w kuchni
Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec krucho-drożdżowy 440

0
{{headerMessage}}
Makowiec krucho-drożdżowy | kornik w kuchni skip to main | skip to sidebar kornik w kuchni Home Posts RSS Comments RSS Edit niedziela, 13 grudnia 2015 Makowiec krucho-drożdżowy 0 Klasyczny makowiec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kasia Wilkosińska Makowiec świąteczny to masa makowa przyrządzona bardzo hojnie i ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe. Ja przygotowałam to drugie, jest dużo prostsze. Makowiec wyszedł pyszny i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W porównaniu z Drożdżowym makowcem, Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami Bez makowców nie mogą się obejść żadne polskie Święta, ani te Bożego Narodzenia, ani te Wielkanocne. Domowe ciasto ma niesamowity aromat, smak, jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Świąteczny stół nie może obejść się bez makowca. Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową. Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne, bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zgodnie z zapowiedzą, dzisiaj przedstawiam mojego pierwszego makowca. Wiem, że nie jest idealny i trochę mi się kruszył przy krojeniu (pewnie dlatego, że za cienko go rozwałkowałam), ale zapewniam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny makowiec polecam:) Składniki na ciasto 1 kostka margaryny Kasia 500 g mąki 100 g cukru pudru 50 g drożdży 2 jajka 3 żółtka cukier waniliowy 16g 3 łyżki gęstej śmietany 18% temp pokojowa masa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do kiedy trzymacie choinki w swoich domach? Według jednej ze szkół, choinkę rozbiera się zaraz po Święcie Trzech Króli (które wypada jutro). Nie chcę się jeszcze rozstawać ze swoją choinką. Dajcie mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mniej pracochłonny od tradycyjnego drożdżowego zawijańca, a tak samo dobry :-) PRODUKTY: Ciasto: 250g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 25g drożdży świeżych 60g zimnego masła 2 żółtka 1 małe jajko 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bo gdy zbliża się Gwiazdka to jakoś nikomu nie trzeba zachwalać makowca, prawda? Kochamy go chyba wszyscy, a w tym (zazwyczaj) mroźnym, białym, świątecznym czasie smakuje zupełnie wyjątkowo. Można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jest przepis ze starego zeszytu mojej B. Makowiec jest pyszny. Długo zachowuje świeżość w odróżnieniu od makowców drożdżowych. Dzięki kilku wskazówkom, skórka nie powinna oddzielić się od ciasta, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy makowiec zawsze przywołuje we mnie wspomnienie dzieciństwa, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przyrządzić go w domu.Makowce kupowane w cukierniach też są smaczne, ale nie mają Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Ciasto Zemsta Teściowej

Ciasto Zemsta Teściowej 589

26
{{headerMessage}}
Nazwa ciasta Zemsta Teściowej pochodzi podobno od incydentu, w którym wspomniana teściowa dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie z myślą o ukochanym zięciu : ) W mojej wersji wiśnie są już oczywiście Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
MAKOWIEC

MAKOWIEC 11328

13
{{headerMessage}}
Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Porcja na dwa makowce. Ciasto: 40 dkg mąki 15 dkg masła 5 dkg drożdży 3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki Zobacz więcej