Przepis na makowiec maria lemnis henryk vitry

Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Wieczerza wigilijna

Wieczerza wigilijna 510

Wigilia, wilia, postnik, Boży obiad. 12 potraw, jak 12 miesięcy albo 12 apostołów. W każdym raziewłaściwa liczba potraw jestparzysta, a zaliczyć do nich można i dodatki.Jednak w czasach Zobacz więcej
Książka ta to zbiór przepisów i wielu porad dla osób samotnych lub prowadzących niewielkie gospodarstwo domowe. Autorami książki są Maria Lemnis i Henryk Vitry, jednak wystarczy trochę poszukać aby Zobacz więcej
"Malowanie pisanek nie należy wprawdzie do umiejętności kulinarnych, ale gdy zapomnimy o pisankach właśnie na Wielkanoc, popełniamy ogromny błąd. Dwie, trzy pisanki położone na glinianym talerzyku Zobacz więcej
Autorem tego przepisu jest ... muzykolog. Tworzył pod pseudonimem Tadeusz Marek - ale głównie publicystykę muzyczną, utwory i audycje radiowe. Pod innym, bardziej zawiłym pseudonimem:Maria Lemnis i Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Inspiracje #3

Inspiracje #3 345

Czekolada łatwe przepisy krok po kroku, wyd. Oleksiejuk, 2010 Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy, Kazimiera Pyszkowska, wyd. Watra, 1988 Nowoczesne żywienie rodziny, inż. F. Starzyńska, inż. Z. Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Staropolska zupa piwna

Staropolska zupa piwna 204

Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziaek 3 Wrzesie 2012. rdo: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry Magosia, wspczesna nastolatka zostaje przeniesiona za spraw psotnego Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa 84

W moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje,wydanej w 1983 r. Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami 67

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
piernik staropolski

piernik staropolski 14

Składniki • 0,5 l miodu • 2 niepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania Zobacz więcej
bachusza sana
bachusza sana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaka piękna katastrofa
(bez tytułu)

(bez tytułu) 229

Jakiś czas temu w antykwariacie na Pięknej trafiłam na małą zgrabną książeczkę opatrzoną triumwiratem "Szybko, smacznie, zdrowo" pod tytułem "Książka kucharska dla samotnych i zakochanych" autorstwa Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
piernik staropolski

piernik staropolski 412

Piernik staropolski jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej oraz dodatkowi orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz suszonych fig. Idealnie Zobacz więcej
Drożdżowa baba petynetowa zwana muślinową mar 19, 2013 Świąteczna babka niewątpliwie powinna być wyjątkowa, mieć w sobie to coś, co sprawia, że chcemy ją zrobić tylko od święta. Taka jest właśnie Zobacz więcej
ale.agata.m
ale.agata.m Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycja ze smakiem
Indyczka korzenna

Indyczka korzenna 22

Jeśli obiad wystawny to Maria Disslowa proponuje podać na niego pieczoną indyczkę. Indyczkę która pięknie pachnie korzeniami, tak cenionymi w szlacheckiej kuchni polskiej i smakuje wprost wybornie. Zobacz więcej
Nigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał, że Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Uszka do barszczu

Uszka do barszczu 87

Pyszne grzybowe uszka, im mniejsze, tym lepsze. W oryginalnym przepisie ciasto składa się tylko z mąki, jajka i soli. W czasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. (stopniowo Zobacz więcej
Pierniczki staropolskie ( z ciasta dojrzewającego ) Pełne aromatu, pulchne i mięciutkie pierniczki przygotowane z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Przepis „W staropolskiej kuchni i przy Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Staropolska babka puchowa

Staropolska babka puchowa 101

Żółciutka, drożdżowa babka. Mięciutka, delikatna, puszysta. Pyszna. Gorąco polecam ją na wielkanocny stół. Robi się ją nieco inaczej niż zwykłe ciasto drożdżowe, gdyż mąkę na samym początku zaparzamy Zobacz więcej
Wpis na razie tylko z takim zdjęciem..po raz pierwszy postanowiłam zrobić piernik dojrzewający 6 tygodni..no i teraz akurat pora zacząć przygotowania..Przepisów w sieci na taki piernik jest bardzo Zobacz więcej
Od kilku lat na każde Święta Bożego Narodzenia przygotowuję ten sam piernik - Staropolski piernik świąteczny. Nie ma drugiego takiego, najlepszy piernik jaki w życiu jadłam, kruchy i delikatny. Zobacz więcej
Na samym początku muszę się pochwalić: zrobiłam sama zakwas do żuru. W poleconej przez Smoczycę książce, przepis na niego był tak prosty, że się skusiłam: "2 szklanki razowej mąki żytniej zaparzamy Zobacz więcej