makowiec na białkach

Ostatnio publikowałam przepis na ciasteczka z białek, które zostają nam często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec. Składniki: 1 szklanka Zobacz więcej
Smaczny i prosty. Jest trochę zachodu z zawijaniem (jak widać na zdjęciu, nie jestem mistrzem zawijania ;)), ale warto się ciutkę potrudzić. Okazało się, że masa makowa wcale nie potrzebuje miodu, Zobacz więcej
Jak widać nazdjęciu- jest to nieco inny makowiec.Wyglądauroczo i smakuje bardzo dobrze :) Wykorzystałam ten przepis na ciasto. Polecam! Oto przepis: 4,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Prosty makowiec

Prosty makowiec 341

0
: Puszkę masy makowej wymieszać z dodatkowymi bakaliami. Żółtka ubić z 1/3 szkl. cukru, dodać masę i olejek migdałowy. Ubić białka na pianę, delikatnie wymieszać z masą. Wyłożyć na spód. Z mąki, Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
NaStole.pl
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 145

0
Tradycyjny świąteczny makowiec zawijany, przełożony najlepszą masą makową bo domową. Makowca się przygotowuje i piecze bardzo przyjemnie. Ciasto nie pęka dzięki pieczeniu w papierze. Makowiec smakuje Zobacz więcej
Dziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
PIEGUS

PIEGUS 1120

1
Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną np. po makowcu. SKŁADNIKI 1 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. maku suchego 0,5 paczki masła lub margaryny 1 łyżeczka Zobacz więcej
do zaparzenia na około 30 min. Następnie 2-krotnie mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy Zobacz więcej
Anioły w kuchni
Anioły w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Keks makowy

Keks makowy 232

0
dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich pod koniec ubijania cukier waniliowy.Delikatnie ubite białka łączymy z masą makową.Pieczemy około 50 minut w Zobacz więcej
Herbatniki pokruszyć na małe kawałki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, następnie połączyć z masą makową i pokruszonymi herbatnikami. Białka ubić Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
Makowiec

Makowiec 4119

2
szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka, kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam Zobacz więcej
wloszeczka
wloszeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cukrowa pasja
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC 484

1
) Margarynę z cukrem i żółtkami ucieramy. Cały czas mieszając dodajemy sok z całej cytryny i skórkę .Na koniec mąkę z proszkiem i pianę z białek . Taką masę wylewamy 1/2 porcji na blaszkę natłuszczoną Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Domowa masa makowa

Domowa masa makowa 115

0
Domowa masa makowa Domowa masa makowa świetnie nadaje się do makowca czy innych ciast. Dodaję ją również do pierogów. Jest pyszna ! Składniki : 500g maku 1/4 kostki masła szklanka cukru 3 białka 3 Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
RAROSSA
MASA MAKOWA

MASA MAKOWA 717

0
Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Makowiec bez ciasta

Makowiec bez ciasta 1116

0
Zupełnie inny makowiec. Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa Mak musimy Zobacz więcej
Biszkoptu według tego przepisu używam bardzo często do różnego rodzaju ciast: tortów, makowców, 3 bit czy krówki, zawsze wychodzi puszysty, delikatny, nie zdarzyło się jeszcze, żeby mi nie wyszedł, Zobacz więcej
Muszę przyznać, że nie przepadam za makowcem. Jednak prostota wykonania tego wypieku zachęciła mnie do przetestowania tego ciasta. Efekt bardziej niż zadowalający :-) polecam... Składniki: 2 łyżki Zobacz więcej
Pyszny, ekspresowyiłatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej. Składniki: - 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-4 jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej
mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały sok i dodać do masy razem z ubitą na sztywno pianą z Zobacz więcej
Lukier kojarzy mi się przede wszystkim ze świątecznym dekorowaniem ciast i ciasteczek. Nie robię go w żadnym innym okresie tylko w okresie świątecznym. Składniki: 1 białko szklanka cukru pudru Zobacz więcej