Przepis na makowiec z ciasta mąki żytniej

Święta już dawno za pasem, a ja wyskakuję dopiero z makowcem ;) leniwcem blogowym od jakiegoś czasu jestem strasznym, przez co ten przepis nie jest jeszcze ostatnim z okresu Bożego Narodzenia. Mam Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że Zobacz więcej
Poppy seed cake, food photography, Christmas Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową "Makowiec w wersji dla zapracowany, zabieganych, początkujących w kuchni lub po prostu leniwych osób :D Zobacz więcej
Jakiś czas temu kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Zrobiłam na niej zakwas, i poszukiwałam przepisów nie tylko na chleb, ale także na ciasta. Niestety ciast tylko i wyłącznie z mąki żytniej prawie nikt nie Zobacz więcej
"Kto wierzy w dobroć człowieka, ten stwarza dobroć w człowieku." Jean Paul Sartre składniki: 200 ml mąki żytniej 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szklanka orzechów Zobacz więcej
Zamiast mąki pszennej do ciasta dodałam mąkę żytnią. Jest ona zdrowa od tak bardzo popularnej mąki pszennej. Na górze ciasta dałam truskawki. 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki Zobacz więcej
Bardzo dobre ciasto, które mimo tego, że pieczone na mące żytniej jest puszyste i delikatne. Pięknie pachnie przyprawami zwłaszcza podczas pieczenia. Cały dom wypełnia się pięknym, ciepłym aromatem, Zobacz więcej
Żytnia mąka może kojarzyć się z ciężkim pełnoziarnistym chlebem na zakwasie, albo z żurkiem - generalnie coś treściwego i raczej ciężkiego. Tym bardziej zdziwicie się lekkością mojego ciasta. Prawdę Zobacz więcej
Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (minus 2 łyżki) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła Masło rozpuszczamy i Zobacz więcej
Pyszne ciasto z rabarbarem-jeszcze jest, więc trzeba korzystać- przepis od Tasty Blog http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-rabarbarem.html Dodałam swoje modyfikacje i oto moja wersja: Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
Wreszcie dotarły do mnie wyczekiwane książki – „Nordic Bakery Cookbook” – w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia i „Secrets of Scandinavian Cooking …: Scandilicious”. Obie z fantastycznymi Zobacz więcej
Składniki 20 dkg mąki żytniej 9 łyżek brązowego cukru Skworc niecałe pół szklanki oleju 8 łyżek jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jabłka 3 łyżki kokosu Zobacz więcej
Czekoladowe ciasto bez czekolady na mące żytniej Długo szukałam przepisu na ciasto z mąki żytniej. Znalazłam, ale nie pamiętam na jakim blogu ten przepis był. Jeśli znajdzie się jego autor, proszę o Zobacz więcej
Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej) Dziś Zobacz więcej
Ciasto niesamowite. Smakuje jak żadne inne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Ciacho jest wegańskie, na mące żytniej, do tego zawiera bardzo małą ilość tłuszczu( jest to w dodatku oliwa z oliwek)a Zobacz więcej
Składniki 2 gruszki 1 łyżeczka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100 g cukru trzcinowego 50 g miodu 2 jaja 75 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki żytniej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki Zobacz więcej
Fit fastfood? A dlaczego nie?! :) Jakiś czas temu zmieniło się moje myślenie odnośnie jedzenia, stawiam na jakość, do której kiedyś nie przykładałam wielkiej wagi. Dieta? Fuj! Je się same Zobacz więcej
Lekkie i chrupiące ciasto. A przy tym - samo zdrowie! Jeśli na wierzch dodacie dużo sosu pomidorowego i posypiecie hojnie warzywami - otrzymacie bardzo, bardzo zdrowy posiłek. Tylko umiarkowanie z Zobacz więcej
Dynia dobre gości na naszych stołach. Jest tania, pyszna i lekkostrawna! Do tego zdrowa. Warto na jej bazie upiec ciasto. Było już u mnie takie, zerknijcie TUTAJ Tym razem proponuję zdrowszą wersję. Zobacz więcej