makowiec z makiem białym

Taki makowiec w wersji de lux. ;) Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować. Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele Zobacz więcej
(które najczęściej są tylko łagodną sugestią, jeśli poprzedza je napis „najlepiej spożyć” a nie „należy”). W listopadzie piekłam rogale marcińskie i już w październiku specjalnie kupiłam więcej Zobacz więcej
Makowiec to taka zapowiedź Świąt przynajmniej w moim domu. Robię go tylko na Boże Narodzenie bo wtedy smakuje najlepiej. Dziś zrobiłam wyjątek i upiekłam go troszkę wcześniej żeby podzielić się z Wami Zobacz więcej
do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu wystudzić i dowolnie dekorować: roztopioną czekoladą, polewą (klik), cukrem pudrem lub lukrem (cukier puder roztarty z minimalną ilością wrzątku). Składniki Zobacz więcej
Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku Zobacz więcej
Święta nie mogą nas zaskoczyć. Przygotujmy wcześniej sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki. A jakie? Wiadomo od pokoleń: piernik, sernik i makowiec. Bez makowca, jak mówią niektórzy, nie ma świąt Zobacz więcej
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest Zobacz więcej
Na blogu znajdziecie przepis na rolowane makowce w wersji klasycznej i wersji czekoladowej. Makowce te przygotowywałam na maku niebieskim. Dziś przedstawiam Wam rolady makowe z białym makiem, który Zobacz więcej
Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – Zobacz więcej
na dwie części. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej (np domowej klik) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Strefa Smaku
Strefa Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Strefa Smaku
Święta, święta

Święta, święta 273

1
wiśniami Sernik z suszonymi śliwkami na spodzie brownie Sernik z białą czekoladą i żurawiną Tort ferrero rocher Makowiec japoński Domowa przyprawa do piernika Pralinki jak Rafaello Trufelki Zobacz więcej
Smakołyk idealny do świątecznych wypieków jak i do podjadania. Ja jednak pokroiłam skórkę w kosteczkę i dodam ją do sernika, klusek z makiem i makowca. Uwielbiam jej spory dodatek w masie makowej. Zobacz więcej
Na wszystkich blogach królują ciasta, pierniczki, makowce i świąteczne serniki. Ja rozkręcam świąteczny nastrój powoli, rozkoszując się pysznym ciastem bananowym z czekoladą, makiem i żurawiną. Czeka Zobacz więcej
Strefa Smaku
Strefa Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Strefa Smaku
Święta tuż tuż

Święta tuż tuż 293

0
Piernik świąteczny, dla cierpliwych Tort ferrero rocher Kakaowe ciasto budyniowe z bezą kokosową Kokosowy murzynek Ciasto marchewkowe Makowiec japoński Domowa przyprawa do piernika Śnieżne kule Zobacz więcej
Mazurka chyba nigdy nie jadłam, a już na pewno nie robiłam. Eureka, mazurek nie koniecznie ma cokolwiek wspólnego z makiem... Wiec może to jednak makowiec na kruchym cieście? U nas w domu makowiec to Zobacz więcej
Sernik z pomarańczową nutą Czekoladowa pianka /sernik/ Sernik z makiem Sernik kawowy Sernik za orzechowym spodzie Sernik pod pierzynką Sernik z piernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik Zobacz więcej
deser męża - Lava Cake Dajcie znać bez jakich słodyczy nie wyobrażacie sobie Waszych Świąt :) Ciasto 3Bit Ciasto z sercem Ciasto z pianką krówkową Kruche ciasto z jabłkami i budyniem Puszysty sernik Zobacz więcej
Jeśli znudził się Wam tradycyjny makowiec i sernik z makiem, to jest alternatywa – miękkie babeczki wypełnione masą makową, a do tego krem makowy z białą czekoladą. Na ok. 9 sztuk 1 szklanka mąki Zobacz więcej
Makowiec japoński z jabłkami z ogromna ilością bakalii jest idealny na świąteczny deser. Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje jużtylkokilka minut. Do przygotowania ciasta użyłam Zobacz więcej