Przepis na makowiec z makiem białym

Już wielokrotnie się przekonałam że najlepsze rzeczy powstają zupełnie przypadkowo. To ciasto urodziło się w mojej głowie i natychmiast zapragnęłam sprawdzić jak będzie smakowało... Nie zawiodłam się Zobacz więcej
W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie Zobacz więcej
yorki
yorki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My man's kitchen
Makowiec z białym makiem

Makowiec z białym makiem 592

Taki makowiec w wersji de lux. ;) Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować. Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele Zobacz więcej
Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku Zobacz więcej
Na blogu znajdziecie przepis na rolowane makowce w wersji klasycznej i wersji czekoladowej. Makowce te przygotowywałam na maku niebieskim. Dziś przedstawiam Wam rolady makowe z białym makiem, który Zobacz więcej
Rok temu na moim świątecznym stole znalazł się ten serownik z białym makiem. Może w tym roku zagości u Ciebie? Ciasto jest duże i podzielne- idealne dla świątecznych gości. :) Sero- makowiec z białym Zobacz więcej
Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Szybki makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy 10171

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak Zobacz więcej
Przepis na to ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki. Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i Zobacz więcej
W ubiegłym roku robiłamtort makowy z białego maku, który okazał się hitem mimo, że mój Mąż twierdzi, że nie przepada za makiem. A, że dla mnie Boże Narodzenie nieodparcie kojarzy się z daniami Zobacz więcej
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest Zobacz więcej
Makowiec to taka zapowiedź Świąt przynajmniej w moim domu. Robię go tylko na Boże Narodzenie bo wtedy smakuje najlepiej. Dziś zrobiłam wyjątek i upiekłam go troszkę wcześniej żeby podzielić się z Wami Zobacz więcej
Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 Zobacz więcej
smaki prowincji
smaki prowincji Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Prowincji
Makowiec z białego maku

Makowiec z białego maku 94

Święta nie mogą nas zaskoczyć. Przygotujmy wcześniej sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki. A jakie? Wiadomo od pokoleń: piernik, sernik i makowiec. Bez makowca, jak mówią niektórzy, nie ma świąt Zobacz więcej
Makowiec z białego maku na kruchym, orzechowym spodzie, polany ganache z białej czekolady z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Pycha… Muszę przyznać, że to mój debiut w pieczeniu makowca z Zobacz więcej
Odkąd pamiętam, makowiec był moim ukochanym świątecznym ciastem. Zaraz obok sernika, oczywiście. Niestety, w moim rodzinnym domu nigdy się go nie piekło a tylko kupowało. W zależności od roku, Zobacz więcej
Opis: Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi, Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – Zobacz więcej
Bloger kulinarny to taka istota, która już przy śniadaniu myśli o tym, co za miesiąc będzie gotować na obiad, a przy kolacji wymyśla śniadania na za tydzień. Po nocach śni o wypiekach i budzi się z Zobacz więcej