makowiec zawijany w cieście filo

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowymi jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie Zobacz więcej
Wprawdzie spanakopita jest tylko ze szpinakiem. Jednak dodatek botwinki, moim zdaniem, bardzo tupasował. Zostałam obdarowana pełną siatką działkowej botwinki i coś trzeba było z nią robić;-) Czekałam Zobacz więcej
Uczę się ciasta filo. Przypadło mi do gustu i usiłuję znaleźć idealne wykorzystanie, idealny kształt i konsystencję. Chodzą mi ostatnio po głowie lekko bałkańskie smaki i potrawy, przynajmniej na Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Culinary Art
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 44

Moi Drodzy, po baardzo długiej przerwie związanej z zawirowaniami w moim prywatnym życiu, ogłaszam że wróciłam ;) Z tej okazji przygotowałam przepyszny zawijany makowiec, który sprawdzi się idealnie Zobacz więcej
Jak tylko zobaczyłam te makowce, wiedziałam że prędzej czy później będę musiała je upiec. I upiekłam w ubiegły weekend. Jest przy nich sporo pracy. Przede wszystkim z ciastem, z którym bardzo dobrze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim 280

Ten makowiec to chyba najprostsze i najszybsze wyjście jeśli chodzi o ten rodzaj ciasta. Dwa gotowce – masa makowa w puszce i płat ciasta francuskiego i praktycznie ciasto gotowe. Nie jest to Zobacz więcej
Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze niesamowicie pyszny deser! Takie zapiekane wiśnie smakują świetnie zarówno na ciepło jak również gdy ostygną. Zwykle mam w zamrażalniku zapas Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Mielone w ciescie filo

Mielone w ciescie filo 29

Mielone jak mielone,zeby je nieco uatrakcyjnic postanowilam je zawinac w ciasto filo i zapiec w piekarniku. Do zapiekania uzylam blaszki do muffinek te z wglebieniami,nie trzeba ich niczym smarowac Zobacz więcej
Wokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 45

W tym roku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie Zobacz więcej
Pomieszanie z poplątaniem – tak w skrócie można nazwać dzisiejszą propozycję na świąteczny deser. Moje ulubione wyspiarskie nadzienie świąteczne zostało zawinięte w greckie (czy szerzej Zobacz więcej
elwirski
elwirski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na moim stole
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 43

Makowiec zawijany Do zawijanego makowca robię trzecie podejście. I jak to się mówi do trzech razy sztuka. Wyszło dobrze. Co roku coś z nim nie było tak. Makowiec oczywiście był zjadliwy, ale nie Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
apetyt i smak
Sajgonki w cieście filo

Sajgonki w cieście filo 2047

Chodziły za mną sajgonki, już chyba od pół roku. W końcu postanowiłam je zrobić. W markecie nie mogłam dostać papieru ryżowego, ale znalazłam listkowe ciasto filo, które okazało się być doskonałym Zobacz więcej
Banalnie prosta propozycja na obiad :kurczak w cieście filo z suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Tak naprawdę można tutaj łączyć różne wariacje np: pieczarki, szpinak, boczek itd. Składniki na 4 Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z moich ulubionych w kuchni, super chrupie po upieczeniu i daje fajne efekty wizualne. Tym razem nadziałam ciasto filo kaszanką a efekt zaskoczył nie tylko mnie. Polecam Zobacz więcej
Tradycyjny makowiec zawijany Ciasto 3 szklanki mąki pszennej, 180 ml mleka, 150 g masła, 6 żółtek, 50 g świeżych drożdży, 5 łyżek cukru, 1 łyżka oleju, 1,5 łyżki rumu, 16 g cukru waniliowego, Masa Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Jabłka w cieście filo

Jabłka w cieście filo 1065

W zasadzie nie to, że wpadłam w trans... tylko postanowiłam pokazać różne wersje użycia ciasta i zrobiłam dwie porcje za jednym zamachem. Niestety skończyło się to tym, że deser piekłam późno i Zobacz więcej
Filo to po grecku liść, bardzo cienkie ciasto i choć narodziło się w Turcji, to dziś jest specjalnością greków. Wykonanie ciasta filo wymaga ogromnej precyzji, dlatego większość osób decyduje się na Zobacz więcej