Malinki na zimę wspaniałe do herbatki jak również prosto ze słoiczka najlepsze na przeziębienie zwłaszcza w okresie zimowym takim jak teraz. Dodaje dopiero teraz bo muszę nadrobić zaległości ha ha
Zobacz więcej
Konfitura z malin, bez cukru i środka żelującego, to lato w najczystszej postaci zamknięte w małym słoiczku. To wielki rarytas, bez dwóch zdań! Dodatkowo podczas jej produkcji otrzymujemy sok z malin
Zobacz więcej
Sok za sokiem, ale to właśnie ten sezon. Dziś przedstawiam przepis na sok malinowy. Zdania co do wartości odżywczych soków tłoocznych na gorąco są podzielone, ale dla mnie najważniejsza jest
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg malin 40 dag cukru Laska cynamonu 5 ziaren pieprzu 5 ziaren goździków 1 l wódki Maliny zasypać cukrem, dodać resztę składników, zalać wódką i pozostawić na słońcu na 5 dni. Po tym
Zobacz więcej
Wiesz dlaczego lubię proste desery? Lubię je, ponieważ przypominają mi dzieciństwo. Czasy kiedy maliny, truskawki, czy jagody ze śmietaną to było c o ś. Teraz, gdy myślę o tego typu deserach to
Zobacz więcej
Kocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności
Zobacz więcej
Nieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny
Zobacz więcej
SKŁADNIKI pół kg malin 5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1/ Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10
Zobacz więcej
Powoli sezon na truskawki dobiega końca, jednakże maliny i inne owoce sezonowe pysznie je zastąpią. Maliny rosną na krzewach o wysokości 0,5-1,2 metra. W pierwszym roku zwykle pokryte są kolcami.
Zobacz więcej
Maliny, to owoce bardzo pospolitej rośliny, która rośnie dziko lub jest uprawiana niemal na całym świecie. Zadziwia jednak jak wielkie jest spektrum niepospolitych właściwości tej rośliny, nie tylko
Zobacz więcej
Idealny jako dodatek do herbaty czy nawet do samej wody. Składniki: 1,5 kg malin 3 szklanki cukru *ilość malin dowolna, chodzi o to aby zachować proporcje : 1 szklanka cukru na 0,5 kg malin
Zobacz więcej
Składniki: 10 kg malin 5 kg cukru W dużych słoikach warstwami układamy cukier, maliny, cukier, maliny itd. Słoiki przykrywamy materiałowymi ściereczkami i odstawiamy na słoneczne okno na 3-4 dni. Sok
Zobacz więcej
W mojej spiżarce nie mogło również zabraknąć malinek w syropie :). Będą idealne w zimie do deserów i nie tylko :) Składniki: 1 kg malin 1 litr wody 1-1,5 szklanki cukru (lub według uznania) Sposób
Zobacz więcej
Maliny, tak jak truskawki, ze względu na niską kaloryczność, można jeść bez umiaru. W diecie ubogokalorycznej można stosować maliny w celu oczyszczenia układu pokarmowego z zalegających,
Zobacz więcej
Przetwory z malin to już tradycja. Zapraszam na maliny w syropie. Składniki: 1 kg malin 1 litr wody 1-1,5 szklanki cukru (lub według uznania) Sposób przygotowania: 1. Maliny przebieramy i płuczemy.
Zobacz więcej
Moja spiżarnia zapełnia się naturalnymi sokami i syropami. Najwięcej jesiennych malin przeznaczam na ten pyszny i aromatyczny syrop. Sporą jego część wypijemy jeszcze przed nadejściem zimy;) 2 kg
Zobacz więcej
« Czekoladowe muffinki z ... Mascarpone z malinami Składniki: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół szklanki malin wiórki czekoladowe Serek mascarpone mieszamy z cukrem, następnie układamy
Zobacz więcej
Pyszny sok na jesień i zimę, wspomaga przy przeziębieniach, rozgrzewa, wzbogaca smak herbaty i deserów Ilość: 6 słoiczków 350 ml Składniki na sok z malin: 2 kg malin 1 kg cukru Przygotowanie soku z
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg cukru 1 kg malin Maliny zasypuje cukrem warstwami tzn. maliny na zmianę z cukrem. Odstawiam na 24 godziny. Odcedzam na sicie. Sok gotuje ok. 10 minut, gorący nalewam do słoików i
Zobacz więcej