małże amande

papi
papi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnianatalii
Zapiekane małże amande

Zapiekane małże amande 509

0
{{headerMessage}}
Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie piękne, wzorzyste, różowobrązowe muszle małży Amande. Żal bowiem pozbywać się zbyt szybko tych wspaniałych muszli :). Amande to małże dość gumowate, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg małż amande 3 pomidory, dojrzałe i miękkie 2 nieduże cebule 1/2 dużej cytryny 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta cukru 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina pieprz i Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Małże  - prosty przepis

Małże - prosty przepis 4237

0
{{headerMessage}}
Kocham owoce morza. A jeśli do tego nie są mrożone.... Świeże małże smakują najlepiej, jak są przyrządzone w prosty sposób. Składniki: świeże małże 2 posiekane ząbki czosnku liść laurowy pieprz sól Zobacz więcej
Kasia Nazapiecku
Kasia Nazapiecku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na zapiecku
Spaghetti vongole

Spaghetti vongole 471

0
{{headerMessage}}
Wiedząc już mniej więcej co będziemy jedli postanowiliśmy, że pójdziemy na łatwiznę i zrobimy popularne danie kuchni włoskiej – spaghetti vongole. Spaghetti vongole 300 g makaronu spaghetti 1 kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
innych małych małży. Chirlas natomiast zawsze są drobne, ale moim zdaniem są bardziej aromatyczne, przez co świetnie nadają się jako dodatek do różnych potraw.Podany przepis stanowi przystawkę dla Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Małż Amande po polsku zwany wdzięcznie Grzebolinkiem, po łacinie Glycymeris Glycymeris zamieszkuje podwodne obszary Północno-Wschodniego Atlantyku. Do nas trafia wprost z Morza Śródziemnego. Ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obrazów: Płyniemy wąskimi kanałami brukselskich ulic. Ocieram dłonie o skrzynie pełne lodu i szorstkich małży. Wybierając muszle, czuję ciężar amande de mer pełnych morskiej wody. Przeciągam palcem Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Cioppino

Cioppino 296

1
{{headerMessage}}
. Nie żałujcie czosnku 4-5 ząbków co najmniej! Polecam użycie omułków czyli czarnych małży – ja użyłam muli „amande” i wyszły lekko gumowe, chociaż gotowałam je dosłownie chwilę. Cioppino składniki: Zobacz więcej