małże sposób podania i spożywania

Iwona Piechota
Iwona Piechota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda gotuje
Ostrygi

Ostrygi 131

0
Ostrygi są uznawane za najcenniejsze owoce morza, uważane są za wielki afrodyzjak. Nie bez powodu, gdyż oprócz fosforu, jodu, wapnia, żelaza są źródłem cynku, który poprawia produkcję testosteronu a Zobacz więcej
cząstki cytryny do podania Dokładnie płuczemy ryż, odsączamy wodę i odstawiamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną jedna szalotkę, ząbek czosnku oraz krewetki. Obsmażamy ok Zobacz więcej
Witajcie :) hmmm gdzie ukrywa się lato...? z tą porą roku nieodzownie kojarzy mi się arbuz spożywany w liściach wprost hurtowych przeze mnie, mojego Małża, oraz naszą sunię:) uwielbiamy go wszyscy!!! Zobacz więcej
Uczta, na jaką zaprosili mnie rodzice, aby uczcić zdobyty przeze mnie dyplom licencjata była niebiańskim doświadczeniem. Pyszne i świeże owoce morza prosto z targu rybnego w Gdańsku, podane w sposób Zobacz więcej
, małżami, kalmarami oraz ośmiorniczkami z papryką i groszkiem, aromatyzowana szafranem, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz winem, podana z natką pietruszki. 250 g ryżu do risotto 400 g owoców morza 1 Zobacz więcej
jak to ze wszystkimi małżami, ze względów higienicznych oraz ryzyka kontaktu z chorobami zakaźnymi. Zjadamy tylko małże w środku, muszla służy tylko do podania. Muszla może też służyć do dekoracji Zobacz więcej
– dynia jest dość mdława w smaku (bez żadnych przypraw). W tej wersji całość okazała się bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Mój małżw trakcie spożywania kanapki wydawał z siebie dziwne pomruki – chyba Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Małże - mule

Małże - mule 1016

4
1 kg muli, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego Zobacz więcej
Niedoceniana przez nas makrela jest ogromnie bogata z kwasy tłuszczowe omega 3, a ze względu na swoją przystępną cenę może, a nawet powinna być alternatywą dla łososia. W dodatku ma łagodniejszy i Zobacz więcej
nawiązywał do serwowanych win i spożywanych posiłków. La Vinotheque wygląda bardziej, jak sklep z winami, niżeli restauracja, która serwuję naprawdę smaczne jedzenie, dlatego wchodząc do winebaru Zobacz więcej
mieliśmy przyjemność spróbować w czasie kolacji. Wina były doskonałe, głównie portugalskie, hiszpańskie i francuskie. Możemy się nimi delektować na miejscu lub kupić do domu. Ceny nie są Zobacz więcej
kalmara oraz obrane i już gotowe do podania krewetki. Podejrzewam, że wirtuozi kuchni będą kombinować inaczej, ale chyba chodzi o to, aby smakowało temu, kto będzie jadł, prawda? ;) Omułki również Zobacz więcej
sosu pomidorowego, ale za to z dodatkowym ementalerem (16 PLN). Ale do bagietki jeszcze dojdziemy. Moja przystawka wyglądała przepięknie. Z koszyczka z ciasta francuskiego patrzyły na mnie trzy Zobacz więcej
koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem skrapiamy sosem sojowym i zdejmujemy ringi. 2. Warstwowa sałatka z mango i krewetkami Składniki na salsę: 1 małe Zobacz więcej
plasterki wołowiny, polewamy wszystko sosem i posypujemy prażonymi orzechami. Sos w stylu południowym: 2 łyżki sosu rybnego, 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 posiekana papryczka chili bird’s eye, 1 Zobacz więcej
pracy jest zaskakująco dobry...iście restauracyjny. Ja osobiście mogę być nieobiektywny, bo lubię wszelakie potrawy, do przyrządzenia których używane jest wino wytrawne (risotto, małże, bolognese Zobacz więcej
. Jak to zwykle w Hiszpanii bywa, każdy region ma swoje typowe świąteczne potrawy. W Katalonii przygotowuje się zupę zwaną sopa de galets, spożywanązazwyczaj 25 grudnia. Jest to rodzaj rosołu z Zobacz więcej
Dzisiaj wspomnienia moich ostatnich wakacji. We wrześniu byłam kilka dni w Lizbonie. Głównym celem było zwiedzanie, jednak nie obyło się bez robienia zdjęć zarówno potraw, jakie spożywałam, jak Zobacz więcej
Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agata gotuje
Dietetyczne rewolucje

Dietetyczne rewolucje 415

0
Przygotowywanie śniadań to moja zmora. Sama mogłabym się zadowolić kawą z mlekiem i na niej dociągnąć co najmniej do godziny 11. Moje dzieci jednak działają trochę inaczej. I są straszliwie wybredne, Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
NUTRIGENOMIKA

NUTRIGENOMIKA 26

0
Człowiek współczesny ponosi odczuwalne, wręcz bolesne konsekwencje nieodpowiedniego odżywiania się. Raz, z racji swojej ignorancji i niewiedzy na temat zawartości odżywczej produktów. Dwa, z powodu Zobacz więcej