marcepan- wałkowanie

{{headerMessage}}
Tegoroczne pierniki zrobiłam z dziewczynami jak w poprzednich latach. Jednak w tym roku ich udział był naprawdę duży. A ile miałyśmy frajdy przy wycinaniu, strojeniu i podjadaniu na bieżąco najpierw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 minut należy wykonać 3 razy.Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąkę i kakao. Zagnieść ciasto. Moje się bardzo kleiło, więc dodałam trochę mąki. Gdyby mimo to, ciasto było kleiste, należy je przed wałkowaniem schłodzić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to dodaj jajko i wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej do miski z mąką, wkrusz drożdże, wlej mleko (zacznij od 2 łyżek) i dokładnie wszystko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i gładkie, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką. Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mhhhmmm... Marzenie... Święta mają te plusy, że zawsze coś po nich zostaje. Mi został zapomniany marcepan. Robiłam do niego kilka podchodów, ale ostatecznie ze wszystkim się gryzł. Mąż wyznał Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: ( na około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy) 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej firmy Delecta 200 g miękkiego Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Marcepanowe ciasteczka

Marcepanowe ciasteczka 42

0
{{headerMessage}}
się w cierpliwość podczas wałkowania i wybrać formy do wycinania z minimalną ilością zagięć. Idealne będą proste formy geometryczne takie jak: Jajka, proste kwiatki, domki etc. Przy wyborze bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Masło ucieramy mikserem na biały puch, ciągle miksując dodajemy cukier, sól i jajka (po jednym). Kiedy składniki się połączą dodajemy aromat oraz dosypujemy mąkę. Kiedy mikser zacznie mieć problemy z Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Prosta tarta z rabarbarem

Prosta tarta z rabarbarem 1098

0
{{headerMessage}}
W ubiegłą niedzielę świętowaliśmy imieniny. Z tej okazji upiekłam dwie tarty. Prototypowe ciasto sprawdziło się w obu przypadkach. Prototypowe - bo robiłam je po raz pierwszy. Bardzo bałam się zrobić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z trójkątnego kawałka) jest bardzo trudna do osiągnięcia ze względu na kruchość ciasta (ma ono konsystencje przypominającą marcepan). Herezja nr 2 - z uwagi na komentarz dotyczący ilości cukru i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
hehe, ale ja się nie poddaję, czasem tylko odpuszczam!! Nie polecam podsypywać mąką ponieważ dwa kawałki się nie skleją, próbowałam. Najlepiej przed wałkowaniem ciasto podzielić na kilka części i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił podczas wałkowania) Przygotowanie: W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier , masło. Podgrzewać na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Poznaniacy to też centusie, dokładnie tak samo jak Krakowianie;)) Podstawowym powodem, dla którego nie robiłam ciasta półfrancuskiego był brak czasu i chęci na cykliczne wałkowanie i chłodzenie. A Zobacz więcej
{{headerMessage}}
g konfitury/dżemu morelowego, pomarańczowego lub z czarnej porzeczki; · 300 g białej masy marcepanowej, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Ciasto Dominosteine

Ciasto Dominosteine 188

2
{{headerMessage}}
rozwałkować marcepan na wymiar ciasta. Podczas wałkowania podsypywać marcepan cukrem pudrem ponieważ nieco się klei. Najłatwiej wyciąć z papieru dokładny wymiar ciasta, a następnie z szablonem Zobacz więcej