marcepan- wałkowanie

Tegoroczne pierniki zrobiłam z dziewczynami jak w poprzednich latach. Jednak w tym roku ich udział był naprawdę duży. A ile miałyśmy frajdy przy wycinaniu, strojeniu i podjadaniu na bieżąco najpierw Zobacz więcej
. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 minut należy wykonać 3 razy.Po Zobacz więcej
mąkę i kakao. Zagnieść ciasto. Moje się bardzo kleiło, więc dodałam trochę mąki. Gdyby mimo to, ciasto było kleiste, należy je przed wałkowaniem schłodzić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm. Zobacz więcej
to dodaj jajko i wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej do miski z mąką, wkrusz drożdże, wlej mleko (zacznij od 2 łyżek) i dokładnie wszystko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i gładkie, jak Zobacz więcej
. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką. Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, Zobacz więcej
Mhhhmmm... Marzenie... Święta mają te plusy, że zawsze coś po nich zostaje. Mi został zapomniany marcepan. Robiłam do niego kilka podchodów, ale ostatecznie ze wszystkim się gryzł. Mąż wyznał Zobacz więcej
Składniki: ( na około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy) 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Zobacz więcej
Składniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej firmy Delecta 200 g miękkiego Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Marcepanowe ciasteczka

Marcepanowe ciasteczka 33

0
się w cierpliwość podczas wałkowania i wybrać formy do wycinania z minimalną ilością zagięć. Idealne będą proste formy geometryczne takie jak: Jajka, proste kwiatki, domki etc. Przy wyborze bardziej Zobacz więcej
Masło ucieramy mikserem na biały puch, ciągle miksując dodajemy cukier, sól i jajka (po jednym). Kiedy składniki się połączą dodajemy aromat oraz dosypujemy mąkę. Kiedy mikser zacznie mieć problemy z Zobacz więcej
;)) Zagniatanie Na stolnicy usypałam wzgórek z mąki soli i masła. Palcami rozcierałam (podobnie jak na kruszonkę) mąkę z masłem. Gdy ciasto osiągnęło ziarnistą konsystencję powoli dolewałam wodę. Zobacz więcej
z trójkątnego kawałka) jest bardzo trudna do osiągnięcia ze względu na kruchość ciasta (ma ono konsystencje przypominającą marcepan). Herezja nr 2 - z uwagi na komentarz dotyczący ilości cukru i Zobacz więcej
przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które Zobacz więcej
hehe, ale ja się nie poddaję, czasem tylko odpuszczam!! Nie polecam podsypywać mąką ponieważ dwa kawałki się nie skleją, próbowałam. Najlepiej przed wałkowaniem ciasto podzielić na kilka części i Zobacz więcej
, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił podczas wałkowania) Przygotowanie: W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier , masło. Podgrzewać na Zobacz więcej
Poznaniacy to też centusie, dokładnie tak samo jak Krakowianie;)) Podstawowym powodem, dla którego nie robiłam ciasta półfrancuskiego był brak czasu i chęci na cykliczne wałkowanie i chłodzenie. A Zobacz więcej
g konfitury/dżemu morelowego, pomarańczowego lub z czarnej porzeczki; · 300 g białej masy marcepanowej, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił Zobacz więcej
rozwałkować marcepan na wymiar ciasta. Podczas wałkowania podsypywać marcepan cukrem pudrem ponieważ nieco się klei. Najłatwiej wyciąć z papieru dokładny wymiar ciasta, a następnie z szablonem Zobacz więcej