Przepis na marchew

edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Marchew do słoików

Marchew do słoików 6623

Marchew do słoików to propozycja na zagospodarowanie marchwi, która urosła na mojej skromnej działce. Nie posiadam piwnicy w której mogłabym chociaż przez jakiś czas przechować skarby jesieni więc Zobacz więcej
pao77
pao77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
MARCHEW

MARCHEW 402

Marchew to warzywo lekkostrawne, bogate w związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W skład tego pomarańczowego, popularnego warzywa wchodzą takie witaminy jak witamina A (bardzo Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Świeży sok z marchwi

Świeży sok z marchwi 3963

To świetny pomysł na dostarczenie organizmowi witamin, a tego marchewce nie brakuje. Marchewka jest lekko słodka, więc jej smak lubią także dzieci. Taki świeży sok z marchwi może być czasami świetną Zobacz więcej
JustInka
JustInka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
JustInka in the kitchen
Marchew glazurowana

Marchew glazurowana 920

Moje dziecię kocha marchew. Choć może to bardziej jedno z nielicznych akceptowalnych przez niego warzyw. Niektórzy mi nie wierzą, ale Młody naprawdę mógłby w kółko jeść do drugiego dania tartą marchew Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Marchew glazurowana

Marchew glazurowana 5581

Marchew glazurowana to propozycja na wykorzystanie marchewki ze słoika, która została przygotowana na zimę. Pisałam Wam już o tym sposobie wykorzystania marchwi a dzisiaj przedstawię go dokładniej i Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
SURÓWKA Z MARCHWI

SURÓWKA Z MARCHWI 2360

Próbowaliście kiedyś surówkę z dodatkiem chrzanu tartego? jeśli nie to koniecznie musicie spróbować polecam wam dzisiaj marchew z chrzanem „radość gotowania” Składniki 400g marchwi obranej i Zobacz więcej
Słuchałam ostatnio dość ciekawej audycji na temat tego, jak żywili się Polacy za Jana III Sobieskiego. Ponoć wtedy było "na topie" łączenie smaków słodkich z bardzo pikantnymi. Może to nie były złe Zobacz więcej
Wszystkie sroki za ogon. Najpierw z kilograma marchwi postanowiłam zrobić sok - nie ma się nad czym rozwodzić - sokowirówkę złożyć, marchew umyć, porozcinać i sru! Na widok ,,trocin" zrobiło mi się Zobacz więcej
SmakoWirówka
SmakoWirówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowirówka
Surówka z marchwi

Surówka z marchwi 5094

Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Można powiedzieć, że jednoskładnikowy - podstawą jest oczywiście marchew :) Składniki: - 2 marchewki - szczypta soli - szczypta pieprzu - szczypta cukru - łyżka Zobacz więcej
Aneta Klimecka
Aneta Klimecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja smaczna kuchnia
Marchew na gęsto

Marchew na gęsto 1032

Marchew na gęsto to najczęściej dodatek do niedzielnego obiadu z mięsem lub np. jajka sadzonego. Nic trudnego. Ten przepis to powrót do smaków z dzieciństwa, smaczne wspomnienie. Zachęcam do Zobacz więcej
Sok z marchwi to jest to, a z dodatkiem selera ten sok smakuje jeszcze lepiej. Do przygotowania 150 ml warzywnego soku potrzebujemy 5 marchewek, 1/2 selera i 2 kostki lodu. Sok z marchwi doskonale Zobacz więcej
mnhtn
mnhtn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
miloscdojedzenia.pl
Marchew Oprószana

Marchew Oprószana 359

Marchew oprószana to jeden z moich ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju obiadów, idealnie współgra z ziemniakami i różnego rodzaju mięsem. Składniki: 60 dag marchwi 1 dag mąki 3 dag oleju/masła 1 Zobacz więcej
Surówka z marchwi VN:F [1.9.22_1171] Rating: 0.0/10 (0 votes cast) Ostatnio jedna z moich ulubionych surówek. Składniki: 4 marchewki 3-4 ząbki czosnku sól odrobinacukru 3 łyżki majonezu Przygotowanie Zobacz więcej
Dianaconda
Dianaconda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fajny przepis
Marchew na zimę w słoikach

Marchew na zimę w słoikach 36368

W zeszłym roku wypróbowałam świetny przepis, aby przechować zimą marchew. Nie wymaga dużo pracy, gdyż nie trzeba kroić twardej marchewki w kostkę, a marchew smakuje naprawdę bardzo dobrze. Nadaje się Zobacz więcej
pycholada
pycholada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pycholada
Marchew glazurowana

Marchew glazurowana 1019

Alternatywa dla gotowanej marchewki, a mianowicie marchew glazurowana- zdrowa i smaczna przekąska :) Przygotowanie: - 0,5 kg marchewki - 2 łyżeczki miodu - 1 łyżka masła - 1/2 łyżeczki mielonego Zobacz więcej
mnhtn
mnhtn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
miloscdojedzenia.pl
Marchew Oprószana

Marchew Oprószana 381

Marchew oprószana to jeden z moich ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju obiadów, idealnie współgra z ziemniakami i różnego rodzaju mięsem. Składniki: 60 dag marchwi 1 dag mąki 3 dag oleju/masła 1 Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
                           MARCHEW   NA    CIEPŁO

MARCHEW NA CIEPŁO 403

Marchew jest pyszna w każdej postaci a tym razem podam przepis na marchew z zasmażką,na ciepło.Do przygotowania używamy marchewki świeżej lub mrożonej i oba rodzaje są idealne. Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ile smaku
Surówka z marchwi

Surówka z marchwi 2323

Znudziła Wam się tarta marchew do obiadu? Pora na marchewkową metamorfozę. Najpierw ostre cięcie,bo nie będziemy trzeć, ale kroić. A później namieszamy trochę ze smakiem. 2-3 marchewki łyżka prażonego Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Surówka z marchwi

Surówka z marchwi 10222

Surówka z marchwi Któż z nas nie pamięta smaku surówki z marchewki z dzieciństwa. Kiedyś to były marchwie - soczyste, słodkie. Jeśli uda Wam się kupić marchew od ,,baby", nie wahajcie się - róbcie Zobacz więcej

Marchew jest warzywem bogatym w wiele witamin, wartości odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawarty w niej beta-karoten doskonale wpływa na wzrok, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku, a także przyspiesza opalanie i utrwala na dłużej opaleniznę. Zawarte w marchwi pektyny obniżają z kolei cholesterol i zapobiegają miażdżycy. Do tego jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Cukrzycy mogą natomiast sięgać jedynie po surową marchew, ponieważ pod wpływem gotowania zwiększa się znacząco jej indeks glikemiczny. Marchew posiada ogromne zastosowanie w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do dań na ciepło, surówek, a nawet deserów.

Marchew przede wszystkim może być składnikiem surówek, które są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Najbardziej znanym i popularnym przepisem jest prosta surówka z marchwi i jabłka. Marchewkę i jabłko należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce i po prostu wymieszać z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowe. W bardziej bogatej wersji można dodać sok z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie oraz odrobinę startego imbiru. Marchew świetnie komponuje się także z pokrojonym na talarki porem i odrobiną oliwy z oliwek. Można ją także wymieszać ze śmietaną i chrzanem. W każdej z tych wersji marchew smakuje wyśmienicie i idealnie pasuje do dań mięsnych (gulaszu, kotletów, mięs duszonych). Marchew możemy przyrządzić także w postaci duszonej. Najpierw należy ją obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poddusić na patelni z odrobiną masła. Dodajemy groszek i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Na koniec doprawiamy całość pieprzem i solą oraz ewentualnie zagęszczamy odrobiną mąki. Kremowy, słodki smak marchewki z groszkiem jest ponadczasowy. Warto sięgać po ten przepis jak najczęściej.

Z marchwi możemy przygotować także dania typowo obiadowe jak, chociażby kotlety roślinne. Marchew należy zetrzeć na tarce i zmiksować z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni z odrobiną oleju. Marchwiowe kotleciki możemy wzbogacić o fasolę, ugotowaną soczewicę, kaszę lub ryż. W wersji bardziej dietetycznej można je upiec w piekarniku. Są doskonałym samodzielnym daniem jak także świetnym dodatkiem do burgerów wegetariańskich. Z marchwi możemy przyrządzić także pyszne i sycące zupy krem, idealne na obiad i na kolację. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew gotujemy wraz z soczewicą w bulionie warzywnym. Do zupy dodajemy podsmażoną na oliwie cebulkę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę marchwiową podajemy posypana posiekaną natką pietruszki lub z dodatkiem ziołowych grzanek. Inną ciekawą propozycją jest krem z pieczonej marchwi. Warzywa (marchew, ziemniaki i cebulę) należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć je w marynacie na bazie oliwy, soku z pomarańczy oraz ziół (kurkumy, kminku, ostrej papryki), a następnie piec przez około pół godziny w 200 stopniach. Gotowe warzywa miksujemy z odrobiną wody na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Gotową zupę posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Tego typu zupy z dodatkiem marchwi są nie tylko pyszne, ale też lekkie i bardzo zdrowe. Warto przygotowywać je szczególnie jesienią i zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewają.