marchwiaka

ZOBACZ TAKŻE:

Dostałam kiedyś ten przepis od znajomej, ale upłynęło spoooro czasu zanim wreszcie zdecydowałam się go odkopać. W międzyczasie widziałam już podobną (ananasową) wersję marchwiaka na wielu blogach... Zobacz więcej
Musiałam w końcu zrobić i marchwiaka, bo się koleżanki upominały, że na blogu brak. No to zrobiłam. Dziś rano od razu się odstresowałam i powstał pyszny torcik marchewkowy. Najbardziej zaskakujące w Zobacz więcej
Może nie wszyscy wiecie, że nadchodzące Święto Zmarłych ma swoje kulinarne osobliwości. Jedną z nich jest ciasto marchwiane. Wywodzi się ono z tradycji ludowej, w której trwało od pokoleń w postaci Zobacz więcej
iwcik
iwcik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak to smakuje?
Marchwiak

Marchwiak 1255

0
ze śmiechem wspominam tamtą imprezę i moją niechęć, a co najmniej sceptycyzm co do marchwiaka. Ciasto jest wilgotne, bardzo bardzo puszyste, miękkie, pachnące piernikiem. Lubię je za słoneczny kolor, Zobacz więcej
Witajcie po przerwie :-) To, że nie pisałam wcale nie znaczy, że nie tworzyłam. Ha! Miałam wrzucić pysznego marchwiaka z nietypową polewą ale sorry, nie dotrwał do sesji zdjęciowej. Szybkie buzie Zobacz więcej
Marchwiak jest .. czyli Wielkanoc tuż tuż.. W moim rodzinnym domu, zawsze w okolicy świąt Wielkanocnych piekło się Marchwiaka, oczywiście nie tylko ten raz w roku, bo marchwiak jest przepyszny i warto Zobacz więcej
". Ciasto ma ciekawy korzenny smak, przypomina mi trochę marchwiaka a trochę piernik. Trzeba uważać, żeby piekarnik był dobrze nagrzany i nie zaglądać do ciasta w trakcie pieczenia. Ja byłam Zobacz więcej
naokonajezyk
naokonajezyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na oko, na język
ciasto dyniowe

ciasto dyniowe 45

2
i przyprawie do piernika, więc bliżej temu ciastu do rzeczonego piernika niż na przykład marchwiaka, w którym marchew wyczuwalna jest znacznie mocniej. Przepis to kontaminacja dwu przepisów: z Małej Zobacz więcej
. Na szczęście udało się: część mąki pszennej zastąpiłem mąką migdałową, zrobioną własnoręcznie (a raczej własnoblenderowo) z prażonych płatków migdałowych. Wierzch marchwiaka został przyozdobiony, za Zobacz więcej
gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo Zobacz więcej
hancyk
hancyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gazdowanie
Ashburton carrot cake

Ashburton carrot cake 92

0
kaloryczną wersję:) Gdy ciasto wystygnie, kroimy je wzdłuż na pół, rozsmarowujemy połowę masy, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch marchwiaka pokrywamy pozostałą polewą. Smacznego:) Filed Zobacz więcej
tradycyjną pizzę, delikatne pierogi i fajny, smaczny chleb. Uważam jednak, że ludzie mający potrzebę być na takiej diecie wcale nie muszą jeść styropianu - tutaj chyba kwestią jest nauczenie się Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: