To chyba najbardziej pracochłonna marmolada, którą robiłam. Wymaga prawdziwej krzepy i determinacji już w momencie zrywania owoców, a potem nie jest wcale łatwiej. Warto jednak dla tego smaku choć raz
Zobacz więcej
Pigwa to chyba dość mało znany owoc. Twarde, jabłko- i gruszko-podobne owoce pokryte meszkiem i ładnie pachnące. Miąższ jednak jest cierpki, z dużą ilością komórek "kamiennych" i mało soczysty. Jeśli
Zobacz więcej
Zalecenia są takie, aby gotową już marmeladę włożyć do słoiczków i zagotować, gdyż na „zaś” będą jak znalazł do mięs, serów, kanapek i do czego tam dusza zapragnie. Ale żart ! Po co mam wkładać do
Zobacz więcej
Pigwa na dwa sposoby-przetwory jesienne... Pigwa jest owocem o wyglądzie ni to gruszki,ni cytryny. Nie da się jej zjeść na surowo, bo jest twarda i gorzkawa, jednak przetworzona smakuje
Zobacz więcej
Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!!
Zobacz więcej
To prawdziwa przyjemość zjeść do porannej kawy świeżutki rogalik i to bez potrzeby wyjścia do cukierni. Nie ma w tym stwierdzeniu wiele przesady.... Ów przepis realizujemy w całości, jednak część
Zobacz więcej
Wpis dotyczy przepisu na tradycyjne pączki dlatego postanowiłam wspomóc się doświadczeniem osoby, która w swoim życiu zrobiła już pewniewagon pączków. Mowa o Siostrze Anieli. Ponieważ jestem
Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych - dżem z pomidorów to
Zobacz więcej
I tak z każda kolejną próbą muffki piekły się coraz lepiej, choć nie obyło się bez fantazyjnych wpadek :D na przykład raz zapomniałam dodać proszku do pieczenia... to był mój 2 lub 3 wypiek, pffff jak
Zobacz więcej
Prosty, smaczny i nie taki zwyczajny przepis na danie obiadowe przygotowałam niedawno w niedzielę. Posłużyłam się po raz kolejny książką pani Monatowej. Uniwersalna Książka Kucharska z ilustracyami i
Zobacz więcej
Ciasto biszkoptowe z lekką nutą pomarańcza, przekładane marmeladą z pomarańczy. Polane czekoladą oraz wzbogaconekandyzowaną pomarańczą. Prosty do zrobienia tort, wspaniale kombinuje się smak
Zobacz więcej
Czy to jest konfitura? czy powidła? a może dżem? nie to marmolada i w dodatku z cukinii. Zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między tymi wszystkimi wyśmienitymi przetworami? Zasadniczą
Zobacz więcej
Tarteletki na kruchym spodzie z orzechami laskowymi, z kremem z mascarpone i pomarańczami mieszanymi z marmeladą z pomarańczy. Polane syropem pomarańczowym zkandyzowaną skórką pomarańczową. Mogłam je
Zobacz więcej
W moje ręce wpadła książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Autorka prowadzi bloga kuchennykredens.pl Książka ta to zbiór przepisów, które gościły na stołach
Zobacz więcej
- Z Parysem chciałbym rozmawiać. - Tutaj jest tylko Helena. Bez Parysa. Taka oto rozmowa telefoniczna odbyła się wczoraj u mojej przyjaciółki, Magdaleny Parys. Telefon odebrała jej przekozacka córka
Zobacz więcej
Polędwica z konfiturą z cebuli to zapewne brzmi bardzo egzotycznie, ale w rzeczywistości jest to doskonały sloow food, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Kusi okiem, a potem uzleżnia smakiem.
Zobacz więcej
Jak ja lubię tak ładnie, tak domowo i tak ciepło wydane książki kulinarne. Pełne pysznych, domowych i takich babcinych przepisów. Sama je uwielbiam i często do nich wracam. Zawsze jak robię babcine
Zobacz więcej
winogrona „działkowe”, cukier, cynamon Winogrona umyć, oderwać z gałązek, włożyć do garnka i zmiażdżyć. Gotować na małym ogniu do rozgotowania. Przetrzeć przez sito. Na 1 litr przecieru dodać 300 g
Zobacz więcej
Marmolada powstaje z przetartych owoców gotowanych z dużą ilością cukru . Słowo marmolada pochodzi od portugalskiego marmelada, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z
Zobacz więcej
Dzień dobry! Zabrałam sporo jabłek w ogródku. Ładne zostawiłam do jedzenia a te obite i nadjedzone przez owady i ptaki po obraniu trafiają do garnka i powstanie z nich marmelada taką jaką robiły moja
Zobacz więcej