marmolada morelowa

peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Marmolada morelowa

Marmolada morelowa 413

1
Dziś proponuję marmoladę morelową. Jest pyszna i wspaniale nadaje się do pieczywa i do ciast. Co prawda to wyrób zeszłoroczny, ale może w tym roku jeszcze ktoś skorzysta z tego przepisu. MARMOLADA Zobacz więcej
Dżem czy marmolada... marmolada czy dżem... Zastanawiałam się, do której kategorii owocowych przetworów zaliczyć mój wyrób... dumałam dumałam i wydumałam (oczywiście w oparciu o źródła internetowe)! Zobacz więcej
Czas na mazurki :) tradycyjny, polski przysmak wielkanocny, dający wiele możliwości interpretacji. W tym roku u nas zagości mazurek bezowy z marmoladą morelową. Placek z kruchego ciasta, posmarowany Zobacz więcej
Podczas szybkich zakupów w niemieckiej piekarni moja przyjaciółka zwróciła uwagę na przepysznie wyglądające ciasto ze śliwkami. Nosiło wdzięczną nazwę Zwetschgen Zauber, czyli krótko mówiąc "śliwkowa Zobacz więcej
Jak pogodzić Dzień Dziecka i dietę? Upiec takie ciasto, które Maleństwo uwielbia, ale którego ja nie lubię ;) Tym sposobem dogodziłam mojemu Jedynakowi piekąc ciasto czekoladowe z truskawkami z Zobacz więcej
SKLADNIKI 200 g mąki 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna 450 g jabłek 150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Marmolada morelowa

Marmolada morelowa 366

0
Byłam w sobotę na ryneczku a tu morele po 2 zł/kg i jak tu nie kupić..? Pomyślałam, że zrobię sobie z niej marmoladę do słoika i będzie kiedy do ciasta 1 kg moreli (waga bez pestek) 1,5 szkl. cukru Zobacz więcej
« Pieczony peklowany schab Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach Na blogach zaczyna królować jesień, czyli czas na przetwory! Konfitura morelowa (Zmysły w kuchni) Moreli nie może u mnie Zobacz więcej
Babeczki w rozmiarze XL, napełnione bitą śmietaną i ozdobione dowolnymi owocami na pewno długo nie będą stały. SKŁADNIKI: 2 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 20 dag masła 2 zołtka 400 ml Zobacz więcej
250g mąki 200 g masła 70g cukru pudru 1 jajko 100 g marmolady morelowej sól 40 g drobno pokrojonych migdałów Mąkę przesiać , wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli a następnie utrzeć z miękkim Zobacz więcej
niestety bardzo mało, ale na szczęście znalazłam przepis na stronie Moje Wypieki, gdzie po wyrobieniu ciasta można od razu piec pierniczki. Jedyne co dodałam od siebie, to zrobiłam pierniczki Zobacz więcej
Chanuka to święto żydowskie, które trwa 8 dni (w tym roku od 16 do 24 grudnia). Tradycyjnie w ten dni spożywa się dość tłuste potrawy (typu pączki z marmoladą czy latkes-placki ziemniaczane), ale Zobacz więcej
Siaśka
Siaśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Siaśkowe gotowanie
Bajaderki

Bajaderki 433

1
Spędzam ostatnie godzinny w domu. Zamiast się uczyć, siedzę z rodziną. Robię smakołyki do kawy. Te małe kulki szczególnie mi posmakowały. Miękkie, wilgotne, słodkie, mocno aromatyczne. U mnie Zobacz więcej
ciasto: 150 g masła 100 g cukru drobnego 150 g roztopionej gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 50 g mąki pszennej 75 g mielonych migdałów masa: 200 ml gęstej i tłustej śmietany 150 g gorzkiej czekolady Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Rustykalne wariacje

Rustykalne wariacje 49

0
RUSTYKALNA TARTA Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 250g mąki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 150g zimnego posiekanego masła 1 jajko mleko do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 - 3 duże brzoskwinie 3-4 łyżki Zobacz więcej
wody - 50 ml jogurtu naturalnego (zamiast wody i jogurtu może być 200 ml mleka) - 2 łyżeczki cynamonu - 3/4 łyżeczki kardamonu - marmolada / dżem morelowy (ja dałam dżem morelowy z pomarańczą Zobacz więcej
g zmielonych orzechów laskowych 100 g marmolady lub dżemu morelowego 1 łyżka rumu ew. olejek rumowy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko, rozsmarować Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
powidła wiśniowe

powidła wiśniowe 1433

0
Powidła według źródła to przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek, prażonych w kotłach przez wiele dni, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Powidła w Zobacz więcej