Przepis na marokański bakłażan

Marokańska pasta z bakłażana Marokańska pasta z bakłażana Bakłażan jest fotogeniczny jednie w postaci surowej lub lekko zgrilowanej. Bakłażan to niewdzięczne warzywo, przepisy z nim w roli głównej Zobacz więcej
Dzisiejsza pyszna propozycja to bakłażany. Niezbyt popularne w naszej polskiej kuchni. Choć coraz częściej widziane na bazarach, rynkach, w supermarketach. Jest to warzywo popularne w kuchniach kultur Zobacz więcej
Dzisiejsza pyszna propozycja to bakłażany. Niezbyt popularne w naszej polskiej kuchni. Choć coraz częściej widziane na bazarach, rynkach, w supermarketach. Jest to warzywo popularne w kuchniach kultur Zobacz więcej
Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam składników i zrobiłam kila Zobacz więcej
Kuchnia marokańska to połączenie wpływów śródziemnomorskich, środkowowschodnich i afrykańskich. Cudowne bogactwo smaków i aromatów. Kwaśne przeplata się tu ze słodkim i słonym, a pierwsze moje Zobacz więcej
Kurczak po marokańsku i kawior z bakłażanów - przepis Marty Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami O mnie Top 10 Zdrowa żywność Bezglutenowe Księga Gości Kontakt Kurczak po marokańsku i Zobacz więcej
Pamiątki z podróży przywozimy wszyscy... bibeloty, które po wzięciu do ręki przywodzą wspomnienia, fotografie utrwalające poszczególne chwile, ale i olejki, perfumy, przyprawy czy egzotyczne składniki Zobacz więcej
Inspiracja na dzisiejsze danie nadeszła po wizycie w marokańskiej restauracji. Nic nie inspiruje mnie bardziej jak podróże, lokalne restauracje, lokalni pasjonaci kulinarni. Bardzo rzadko jednak Zobacz więcej
Na powitanie jesieni proponuję bardzo aromatyczny, rozgrzewający gulasz w stylu marokańskim. Niejest to stuprocentowy tażin (tajine), bo robiłam go w woku, a nie w specjalnym stożkowym garnku, też Zobacz więcej
Zaalouk, to pyszna marokańska potrawa. Jest niezwykle prosta w składzie, ale też niezwykle smaczna. Aby wykonać salatkę potrzebne są bakłażany, mięsiste pomidory, przyprawy. W kraju, z którego Zobacz więcej
Zaalouk, rodzaj pasty z pieczonego bakłażana i dżem pomidorowy to przede wszystkim dodatki do głównego dania, mięsnego i warzywnego, ale najlepsze są na jeszcze ciepłym, prosto z pieca marokańskim Zobacz więcej
W dawnych czasach, kiedy byłem jeszcze młodym wegetarianinem, kupiłem sobie książkę (jedną z pierwszych na rynku) z przepisami tej diety. Byłem przekonany, że był tam przepis na zupę bakłażanową! Zobacz więcej
Do przyrządzenia tego dania szykowalam się od jakiegoś czasu - od momentu, gdy natknęłam się na przepis na nie w rubryce Yotama Ottolenghiego na stronie Spiegelonline. Oglądałam też wideo na Youtube, Zobacz więcej
Potrawa obiecana w poprzednim saharyjskim wpisie. Moja ulubiona sałatka z Maghrebu. Dla Marokańczyka zaalouk jest właśnie sałatką, choć Europejczyka może nieco dziwić jej konsystencja. Dla nas to coś Zobacz więcej
Wyprawy Kulinarne
Wyprawy Kulinarne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyprawy Kulinarne
Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku 117

Po świętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym Zobacz więcej
Pierwsze zabawy na śniegu za nami. W takich sytuacjach człowiek jeszcze bardziej docenia fakt, że ma dzieci :) Można przecież bezkarnie pozjeżdżać sobie na sankach, porzucać się śnieżkami i porobić Zobacz więcej
Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy, dzięki której przeniosłam się do Maroka. Mimo niewielu składników daje nam bogaty aromat smaków. Grillowany Zobacz więcej
Dziś po raz kolejny na moim blogu tagine z cieciorką. Idealne danie jednogarnkowe, które zachwyca pełnią smaków i aromatów. Warto zaopatrzyć się w naczynie do tagine. Ugotowana w nim potrawa smakuje Zobacz więcej
Dwie kulinarne historie, które spotykają się na jednym talerzu. Najpierw opowiem o warzywach, które marynowały się w wyjątkowo aromatycznej, marokańskiej mieszance przypraw. Oliwa i miód oddały Zobacz więcej
Break for Cake
Break for Cake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Break for Cake
MAROKAŃSKI TAGINE (TAJINE)

MAROKAŃSKI TAGINE (TAJINE) 379

The Native Sibling - Carry You Tagine, tajine albo po prostu tażin to gliniane naczynie pochodzące z kuchni Maghrebu a wywodzące się przede wszystkim z Maroko. Służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym Zobacz więcej