Przepis na marokański gulasz

Bardzo smaczny gulasz, inny w smaku od tych tradycyjnych i dobrze nam znanych. Aromatyczny dzięki przyprawie ras el hanout, a pożywny i sycący dzięki dodatkowi ciecierzycy. W Maroku do większości tego Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Gulasz marokański

Gulasz marokański 661

Podczas warsztatów „Fotokulinaria” w Akademii Nikona potrawy przygotowywał dla nas Tomek Woźniak, czyli wulkan energii i czarodziej w kuchni :) Oczywiście po powrocie do domu, przez następnych kilka Zobacz więcej
MojeŁowy
MojeŁowy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Łowy
Gulasz z dzika w stylu marokańskim

Gulasz z dzika w stylu marokańskim 440

Dziczyzna świetnie smakuje w postaci gulaszu. Najlepiej podawany z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Próbowałem jednak trochę odejść od tradycyjnego gulaszu z dzika i znalazłemprzepis, który dodaje do Zobacz więcej
Nie lubię gotować cielęciny i sama raczej jej nie kupuję. To mięso jest dla mnie mdląco - słodkie i żebym mogła je zjeść ze smakiem, muszę przełamać jego słodycz kompletem pozostałych smaków. Stąd Zobacz więcej
Ci, którzy zaglądają na blog wiedzą, że bardzo lubię potrawy jednogarnkowe i różnego rodzaju warzywne potrawki. Jedną z takich ulubionych ostatnimi czasy potraw jest marokańska Loubia – bardzo prosty, Zobacz więcej
Aromatyczna, warzywna potrawka z marokańskimi przyprawami z dodatkiem suszonej żurawiny. Zdrowy i rozgrzewający gulasz z ciecierzycy z mnóstwem warzyw na lekkim sosie pomidorowym przyprawiony po Zobacz więcej
Aromatyczna, warzywna potrawka z marokańskimi przyprawami z dodatkiem suszonej żurawiny. Zdrowy i rozgrzewający gulasz z ciecierzycy z mnóstwem warzyw na lekkim sosie pomidorowym przyprawiony po Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Gulasz po marokańsku

Gulasz po marokańsku 77

Składniki: 0,5 kg wołowiny (na gulasz) 1 kg cebuli paczka suszonych moreli paczka suszonych śliwek bez pestek 3 garści zielonej soczewicy po łyżeczce: kuminu, kurkumy, curry, imbiru, suszonej mięty, Zobacz więcej
Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce, ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na Zobacz więcej
Na powitanie jesieni proponuję bardzo aromatyczny, rozgrzewający gulasz w stylu marokańskim. Niejest to stuprocentowy tażin (tajine), bo robiłam go w woku, a nie w specjalnym stożkowym garnku, też Zobacz więcej
Proponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest Zobacz więcej
Ten przepis znalazłam na stronieKauflandui od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i Zobacz więcej
Przepis ten zaczerpnęłam ze styczniowego magazynuBON APPÉTIT(rok 2006). I przyznam szczerze, że wcześniej go nie próbowałam, jednak po tym debiucie na pewno jeszcze parę razy do nie go wrócę. Zobacz więcej
Przepis ten zaczerpnęłam ze styczniowego magazynuBON APPÉTIT(rok 2006). I przyznam szczerze, że wcześniej go nie próbowałam, jednak po tym debiucie na pewno jeszcze parę razy do nie go wrócę. Zobacz więcej
Przepis ten zaczerpnęłam ze styczniowego magazynuBON APPÉTIT(rok 2006). I przyznam szczerze, że wcześniej go nie próbowałam, jednak po tym debiucie na pewno jeszcze parę razy do nie go wrócę. Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Ligawa w sosie piwnym z rozmarynem

Ligawa w sosie piwnym z rozmarynem 4107

Pyszny i szybki obiad na niedzielę :) Trzeba się napłakać, ponieważ jest cebula, dużo cebuli. Ale efekt wynagrodzi wszystko. Coś konkretnego dla mięsożerców! Dania Nigela Slatera (BBC) z moimi Zobacz więcej
Uwielbiam te orientalną mieszankę zapachów. Kurkuma, chilli, kolendra, imbir, kmin ….. od razu przenosi mnie daleko daleko aż za morze śródziemne. Długo szukałam tradycyjnego marokańskiego garnka. Zobacz więcej
Pamiętacie przepis na sałatkę marokańską ? Od razu wiedziałam, że ta sałatka jeszcze zagości w mojej kuchni. Tym razem w bogatszej wersji, bo dorzucam cieciorkę i dużo świeżej mięty. Zmieniam też sos Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do taginów, jagnięciny czy sałatek. Zobacz więcej
W ten weekend miała miejsce kolejna próba znalezienia idealnego w smaku hamburgera (ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźćW TYM MIEJSCU).Tym razem wypróbowaliśmy Zobacz więcej