marynata dla gęsiny

{{headerMessage}}
Specjał na świąteczny stół. Kaczka kiedyś częściej gościła na polskich stołach. Teraz powoli wracamy do spożywania gęsiny i kaczki. Oba gatunki mies są uważane za najzdrowsze. A nie ma nic Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1223

1
{{headerMessage}}
z indykiem Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zupa gulaszowa z dynią Taco KACZKA Kaczka w pomarańczowej marynacie WIEPRZOWINA Pieczeń po bawarsku Polędwiczka wieprzowa z ananasem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina na św.Marcina ;) Przepyszna propozycja na troszkę inne danie. Inspirowane przepisem z Kuchni. Składniki 2 piersi gęsie 250 ml soku jabłkowego z miąższem 2 ząbki czosnku 500 g dyni piżmowej 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś kolejna potrawa z gęsiny i kolejna potrawa z dziczyzny i kuchni myśliwskiej =) Smarowidło (rillettes) z gęsiny, jest wspaniałe nie tylko do pieczywa. Można je kłaść na gorących lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 11658

5
{{headerMessage}}
11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, można wykorzystywać zarówno do potraw wytrawnych i tych na słodko. Dobrze współgrają z gęsiną i ostrymi serami. Ja jednak wolę je w deserach... Poniższy jest bardzo prosty w wykonaniu, ale można go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Dalej było tylko trudniej – żołądki. Na szczęście gęsina czy kurczak to dania które lubię. Gęsina ze świetnymi burakami natomiast kurczak w marynacie cytrusowej, mi nie smakował. Jutro będę mogła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kaczka, to obok gęsiny i królika jedno z moich ulubionych mięs. Najczęściej przygotowuję ją właśnie w taki sposób - faszerowaną jabłkami i marynowaną przez noc w przyprawach. Mięso wcześniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O tym, że polska gęsina jest najlepsza na świecie oraz o tym, że Polacy ciągle jej nie doceniają pisałam ostatnio, kiedy przygotowywałam gęś klasycznie z jabłkami i majerankiem (na którą przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Pieczona gęś

Pieczona gęś 710

1
{{headerMessage}}
To ekskluzywna potrawa, która z pewnością zachwyci naszych wyjątkowych gości!:)) Nieprzypadkowo sfotografowałam swoje dzisiejsze kulinarne dzieło na tle poznańskiego ratusza. Od sześciu lat Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
gotujemywdomu.com
gotujemywdomu.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotujemywdomu.com
pstrąg z melisą

pstrąg z melisą 155

0
{{headerMessage}}
ma również potencjał rybny. Przygotowała marynatę i usmażyła pstrąga tęczowego łososiowego. Czytając wcześniej opakowanie dziwiliśmy się, że pstrąg może być łososiowy. To tak jakby świnia była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy jest ktoś kto w życiu nie jadł kaczki? Jeżeli jeszcze gdzieś ktoś taki się uchował - czas najwyższy samemu zrobić. Któregoś dnia Ania powiedziała, że kupiła pierś z kaczki i musimy coś z nią Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia gęsiny na Św. Marcina. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zastanawiałam się ostatnio w jaki sposób celebruję różne święta. Nie mówię tu o Wielkanocy czy Gwiazdce. Mam na myśli raczej święta narodowe i inne podobne okazji. Z moich rozważań wyszło, że 11 Zobacz więcej