marynata do jelenia - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 32

Udziec jeleni z czosnkiem

Stare Gary

...czosnkiem ( 3 ząbki), wynieść w chłodne miejsce na 1 - 2 dni. Po wyjęciu z marynaty natrzeć czosnkiem roztartym z solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym masłem i polewając winem. Miękką pieczeń...

Comber z jelenia w cieście z borowikami

Takie tam...

...Pierwszy z obiecanych przepisów z warsztatów w Makro. Comber z jelenia czyli danie główne. Fantastyczny pomysł zapakowania mięsa w naleśnika i ciasto francuskie. Myślę, że wykorzystam go z łatwiej dostępnym mięchem niż jeleń. Do tego dodatek prawdziwych grzybów i rewelacyjnej konfitury z cebuli... Nie będę nikogo namawiać do próbowania. Ja się po...

Pieczeń z jelenia w czerwonym winie

Kuchnia z wyrakiem

...odpowiednie zamarynowanie mięsa i pieczenie w rękawie lub naszpikowanie słoniną rozwiążą te problemy. Dziczyzna jest zdrowsza niż większość gatunków mięsa, a odpowiednie doprawienie spowoduje że będzie przepyszna, więc warto zaryzykować. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udźca lub łopatki z jelenia (2 porcje po 0,5 kg) 300 ml...

Udziec z jelenia z ziemniakami hasselback i buraczkami

slodki-kompromis.pl

...sól gruboziarnista tymianek ok 1 kg udźca z jelenia pieprz oliwa z oliwek  Przygotowanie: 1. Udziec - myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, cebulę kroimy w paski, czosnek drobniutko siekamy, wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i zalewamy nią mięso, odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godzin 2. Ziemniaki - obieramy, układamy...

Udziec z Jelenia w Winie z Sosem z Owoców Leśnych

Just My Delicious

...Od dzieciństwa lubiłam dziczyznę i zawsze chętnie ją jadłam, gdy tylko miałam ku temu okazję. Ostatnio dzięki MAKRO nadarzyła się kolejna taka okazja :) Zwykle tego typu mięso jadałam w wersji bardzo pikantnej, jednak tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. "Skoro jeleń mieszka w lesie, to czemu by nie dodać do...

Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach, z młodymi buraczkami gotowanymi w winie i kaszą gryczaną z warzywami

PasjaSmaku

...Szczerze mówiąc z dziczyzną nie miałem wiele do czynienia w swoim kulinarnym życiu, ale postaram się to bardzo szybko zmienić. Cudowne mięso jelenia, miejscami z lekkim posmakiem wątróbki, dobrze doprawione, jest jednym z najlepszych jakie do tej pory jadłem. Z dodatkiem buraczków i kaszy gryczanej – niebo w gębie. Przekonajcie się sami...

Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie

Wyprawy Kulinarne

...dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1...

Comber z jelenia podany na pieczonych burakach z grillowanymi szparagami i winno-malinowym sosem

FACET I KUCHNIA

...comber z jelenia (bez kości, ok. 650 g)pęczek zielonych szparagów4 burakibutelka dobrego czerwonego wina (750 ml)3 łyżki miodu500 g malin (mogą być mrożone)ocet balsamicznygarść jagód jałowcagarść ziela angielskiegokilka goździkówpieprz Mój przepis na comber z jelenia to element kampanii promującej serial „Hannibal”, który już za kilka dni...

warsztatowy jeleń (sarna) w cieście francuskim

kuchnia nie (tylko) Boli

...dobrze nie pamiętam, czy to był jeleń czy sarna. Mam wrażenie, że była to sarna, ale w durszlakowej relacji na żywo, napisali, że był to jeleń w cieście francuskim. 250-300 g filetu z sarny/jelenia 2 ząbki czosnku świeży rozmaryn jałowiec (1 kuleczka) 2 łyżki oleju 100 g prawdziwków 1 szalotka kilka suszonych śliwek 2 łyżki masła (klarowanego) 1 duży...

Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli

To co kocham

...Książka kucharska - Mięsny zagajnik sobota, 23 marca 2013 10:43 Obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Myśliwych, nie może więc zabraknąć na blogu dania kuchni myśliwskiej w wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań.Składniki na 2 porcje:• 2 kawałki filetu z jelenia• 1 jajko...

comber z sarniny na sałatce z marynowanych warzyw

Moja Kuchnia

...W minioną sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanym przez Makro pod tytułem "Smaki dziczyzny". W warsztatach wzięło udział 25 blogerek. Pracowałyśmy w parach - ja z Izą. W sumie przygotowałyśmy trzy potrawy z dziczyzny: comber z sarny z marynowanymi warzywami, filet z jelenia w cieście francuskim z prawdziwkami i pasztet...

Zapiekanka Myśliwego

Pełny talerz

...wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej do smażenia Marynata...

POLĘDWICZKI MARYNOWANE W ŻUBRÓWCE z sosem jabłkowym

Lepszy Smak

...) danie to było przygotowane z polędwicy z jelenia. Składniki: (około 10 porcji) 3 średnie polędwiczki wieprzowe oliwa sól i pieprz Marynata: ½ szklanki Żubrówki (lub Calvadosu) 2 łyżeczki sosu Worcestershire ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte Sos jabłkowy: 2  łyżki...

Warsztaty "Dary lasu" - dziczyzna

Pomarańcza

...pomysły w niczym nas nie ograniczają. Natomiast jeśli chcemy nawiązać do kuchni staropolskiej, to dziczyzna jest jak najbardziej właściwa. W dawnych wiekach Polacy jeśli chodzi o mięso, to jadali przede wszystkim mięso dzikich zwierząt. Mrożone mięso sarny, dzika, jelenia, perliczek itd. możemy kupić w halach Makro. A ja chcę się z Wami podzielić przepisami...

leśne carpaccio

makagigi i 55 pierników

.... Nastepnie krioc poledwice na bardzo, bardzo ciekie platki i podawac z platkami parmezanu, orzeszkami bukowymi (lub piniowymi), polane dobra oliwa i skropione sokiem z cytryny. A przy okazji nadmienie, ze jeszcze lepsza jest pizza z carpaccio, ale to juz zupelnie inna bajka.          * polecam poledwice z sarny, daniela czy jelenia, choc z wielkim zdziwieniem odkrylismy, ze i intensywnie aromatyczna poledwica z dzika jest nienajgorsza na takie carpaccio....

Dzik w gruszkach, czyli urodzinowy obiad dla Teścia

Kraina rozkoszy podniebienia...

.... Można tam kupić przepiórki, bażanty, mięso z sarny i jelenia, no i oczywiście dzika. Spełniliśmy więc jego marzenie i kupiliśmy schab i szynkę z dzika :) Postanowiłam trochę poeskperymentowawać i przyrządziłam dzika duszonego w gruszkach. Eksperyment był w pełni udany: dzik wszystkim smakował, a główny zainteresowany - czyli...

Schab pieczony w oleju sezamowym

Moim Smakiem

...Wczoraj przyjechałam do Jeleniej Góry odwiedzić rodzinkę. Mama już szykowała schab (marynował się z  piątku na sobotę w ziołach i cebuli).  Jak przyjechałam i powąchałam marynatę powiedziałam: AHA! Doleję oleju sezamowego bo będzie za suchy a zapach idealnie się komponował. I DID IT – wlałam kilka wielkich łyżek oleju! Wieczorem schab wylądował...

Czasami warto poczekać na…carpaccio

eat after reading

..., chociaż ja najbardziej jestem zadowolony po dwóch-trzech ;)) Carpaccio z jelenia z sałatką buraczaną i oliwą truflową (4-6 osób) 400g polędwicy z jelenia* 8 ziaren jałowca 8 goździków Starta skórka z 2 pomarańczy 60g soli morskiej 40g cukru 15g grubo zmielonego pieprzu Sałatka: 500g pieczonego/gotowanego buraka 6 łyżek oliwy z oliwek (łagodnej w smaku, najlepiej o „trawiastym...

Ostatnio wyszukiwane:

salatka na zimę ania gotuje, pieczona marmolada, ciasto z musem owocowymi, domowy sos sojowy, ciasto z jabłkami i brzoskwinia, bezglutenowe dzieci, dipy do ryby, ciasto czekoladowo truskawkowe, kurczak w kostke, tort z arbuza w galaretce, ocet jabłkowy i przytulia, sałatka z rybą smażoną i fetą, sałatka z rybą smażoną, łatwe zapiekanki, potrawy z pora, czarny sezam pasta, obiad pokazowy, gulasz z kabaczka, kasza jaglana bulion, królik na marchewce

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x